Hoofdkantoor Gouweloos: de kracht van een integraal ­ontwerp

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Het zou een eenvoudige operatie worden, maar de verbouwing van het interieur van Gouweloos Elektrotechniek ontpopte zich tot een ingrijpende renovatie. Zelfs de buitengevel werd aangepakt.

Gouweloos is gespecialiseerd in de aanleg van elektronische systemen. Het bedrijf is expert in het beveiligen van gevangenissen, maar rekent ook kantoren, scholen en openbare gebouwen tot zijn opdrachtgevers. De medewerkers beginnen altijd met een haalbaarheidsstudie. Zodra de opdracht binnen is, worden de systemen ontwikkeld en ter plekke geïnstalleerd. Gouweloos verzorgt vervolgens het onderhoud.
Toen het bedrijf in 2020 honderd jaar bestond, vond de directie dat een mooi moment voor een update van het kantoor. Zij benaderde Roy Pype van architectenbureau Proof of the sum, dat zij kenden van de renovatie van het Stadskantoor in Alkmaar waaraan ze beide werkten. Roy Pype: “We troffen in Rotterdam een klassiek bedrijfsgebouw aan. Voorin een kantoor, verbonden met een achterhuis met opslagloods en kantine. Het kantoor bestond uit groen geschilderde, wat sleetse kamers vol bureaus, ordners, oorkondes, trofeeën en een open trap naar een bovenverdieping. We hebben uitvoerig met de directie en medewerkers gesproken om een beeld te krijgen van hun waarden, doeleinden en wensen. Dat leerde ons dat men geen flexplekken wilde en dat het volledige werkproces bij voorkeur op de benedenverdieping zou gaan plaatsvinden. Uit een analyse van dit werkproces bleek dat ieder project een vaste route volgde: van de afdeling verkoop en acquisitie naar de afdeling calculatie, vervolgens naar de praktijk van uitvoering en tenslotte eindigend bij service en onderhoud. Dit traject hebben we geconcentreerd op de benedenverdieping en vormgegeven volgens het zogeheten one-stop-shopping-concept.”

Minder ruis

Allereerst werden beneden de tussenwanden gesloopt en is het plafond opengebroken. Zo ontstond er een vide die veel meer daglicht binnenbracht en het visuele contact tussen boven en beneden verbeterde. In de nieuwe, open benedenverdieping realiseerde Proof of the sum ‘eilanden’ voor de verschillende afdelingen. In het midden van ieder eiland kwam een cluster van witstalen bureaus met eikenhouten werkbladen en ladeblokken. Direct rechts van de ingang ligt de afdeling service die via de ernaast gelegen directieruimte naar de afdelingen verkoop, calculatie, uitvoering en service & onderhoud leiden. Verticale separatie-schermen van polycarbonaat vormen visuele rustpunten en bieden privacy. Ze zijn semi-transparant en van onderen open, zodat zij de ruimte niet teveel afsluiten. Ook kunnen er werktekeningen op worden bevestigd. Nu de medewerkers elkaar beter kunnen zien, blijkt de informatieoverdracht tussen de teams soepeler en efficiënter te verlopen zonder hinderlijke ruis. Het komt ook de kennisdeling ten goede.
De bestaande open trap bleef behouden en kreeg een ombouw, zodat er onder en achter de trap extra ruimte vrijkwam voor toiletten. Rondom dit gesloten, centrale blok komen nu alle loop- en zichtlijnen samen en ontstond er een logische, natuurlijke verbinding tussen de hoofdingang, de werkvloer en de erachter gelegen kantine en opslagloods. Plus de bovenverdieping. De gebruikte materialen en kleuren versterken dit effect. Zo zijn de nieuwe wanden rondom de trap bekleed met aluminium hpl-panelen en de traptreden met traanplaat. Deze reflecterende en sobere materialen geven de benedenverdieping een pure en ruimtelijke sfeer, die wordt versterkt door de lichte vloer. Planten op en tussen de bureaus vormen groene accenten. De benedenverdieping heeft slechts één afgesloten kamer, waar medewerkers zich kunnen terugtrekken om zich te concentreren.

Blauwe cocon

Pype: “Toen de verbouwing vorderde, bleken de bestaande ramen plotseling nogal te detoneren. Omdat de directie zag hoe mooi een en ander werd, besloot zij om ook de ramen te vervangen. Nadat die stap eenmaal was gezet, mochten we ook het exterieur onder handen nemen. De metalen gevel van de bovenverdieping lieten we reinigen. De grijze bakstenen van de benedengevel zijn zwart geschilderd en het inmiddels ontworpen, nieuwe bedrijfslogo is er groot op aangebracht. Zo werd de bescheiden ingreep uiteindelijk een uitgebreide renovatie die de directie aanvankelijk niet voor ogen stond. Door het vertrouwen in ons bureau en het zichtbare resultaat gebeurde dat bijna vanzelf!”
Het nieuwe, ‘gesloten’ trappenhuis vormt een verrassende toegang tot de bovenverdieping. Want eenmaal bovengekomen opent zich een intense, donkerblauwe ruimte. Een groter contrast met de ingetogen werkvloer beneden is nauwelijks denkbaar. Pype omschrijft het als een ‘blauwe cocon’. Links bevindt zich een blauwe flexwerkplek, rechts een blauwe vergaderruimte die is afgescheiden door een mooie glazen wand. Ook het archief ligt op deze verdieping. De balustrade rond de vide is afgeschermd met een netconstructie. In het nieuwe trappenhuis is een deur verzonken die je nauwelijks registreert, maar toegang geeft tot een extra spreekkamer.

Hoofdkantoor Gouweloos: geslaagd voorbeeld

Gouweloos werkt zoveel mogelijk met duurzame technieken. Daarom was duurzaamheid ook een uitgangspunt bij de renovatie van het hoofdkantoor. Zo bekleedde Proof of the sum, dat ook het hoofdkantoor van Verwol ontwierp, het stalen roosterplafond op de bovenverdieping met Wood Wool-isolatiepanelen. Die hebben uitstekende thermische en akoestische eigenschappen en zijn bovendien brandwerend en milieuvriendelijk. Ook de toegepaste meubelen van De Vorm met hun zittingen van petvilt passen in dit streven.
Het nieuwe hoofdkantoor van Gouweloos is een geslaagd voorbeeld hoe je in een relatief kleine ruimte toch een integraal en overtuigend ruimtelijk concept kunt uitrollen dat het werkproces aanzienlijk efficiënter maakt.

www.proofofthesum.com

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Marcel van der Burg)

LEGENDA
Opdrachtgever Gouweloos; Jurriaan Kasius
Architect Proof of the sum; Roy Pype, Annemieke van den Brink, Gosia Machaj
interieurbouw Verwol Complete Interieurrealisatie, Rotterdam
Losse meubelen Hay, De Vorm
Verlichting Maas & Hagoort
Plafonds Hunter Douglas
Installatietechniek Flow Care
Aannemer Gouweloos, Verwol Complete Interieurrealisatie
Totaaloppervlak 250 m²