Hollandse Nieuwe ontwerpt laboratorium voor APF International

Projecten
Overig 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Hollandse Nieuwe is door APF International gevraagd om een ontwerp te maken voor een laboratoriumgebouw gelegen naast de A2 te Utrecht. Het gebouw was oorspronkelijk van het Waterleidingsbedrijf midden Nederland en is in de jaren negentig destijds samen met het ‘Vitens’-gebouw gerenoveerd. Om de huidige huurder Ducares te behouden, ontstond de vraag om de entree van het gebouw uitnodigend te maken en extra oppervlakte toe te voegen.

De vraag van APF International aan Hollandse Nieuwe, dat eerder een radicaal interieur ontwierp voor het Aidsfonds, resulteerde in een plan waarbij het gebouw met 23 meter is verlengd en er een volledige verdieping is toegevoegd ten behoeve van kantoorfuncties. De verlenging van het gebouw is in de oorspronkelijke architectuur doorgezet. Dit wil zeggen dat de nieuwe betonnen gevel een soortgelijke raamverdeling en detaillering heeft zodat hij visueel doorloopt en er bijna niet te zien is waar het oude deel stopt en het nieuwe begint.
De opbouw bestaat uit een staalconstructie met gevelpanelen van onbehandeld Accoya-hout. Hiermee was het mogelijk om de nieuwe opbouw licht te kunnen bouwen binnen de beperkingen die de bestaande constructie met zich mee bracht. Accoya-hout is een Nederlands product. Hoewel de bomen groeien in FSC-gecertificeerde bossen in landen als Nieuw-Zeeland, wordt het hout hier gemaakt tot een eindproduct. Dat gebeurd door middel van acetylatie. Dit is een milieuvriendelijke houtmodificatie technologie die ervoor zorgt dat snelgroeiend naaldhout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropische hardhout. Duurzaam, onderhoudsvrij en innovatief.
De opbouw is zo transparant en naturel mogelijk gehouden om niet in conflict te komen met de bestaande architectuur. Het onbehandelde Accoya-hout vergrijst in de loop van tijd waardoor de opbouw prachtig blend met de betonnen gevel van de onderliggende verdiepingen.

Interieurontwerp van Hollandse Nieuwe in twee delen

Het interieurontwerp is op te splitsen in twee delen: de labs met technische ruimtes en het kantoorgebied. De labs hebben een revitalisatie gekregen waarbij alles wat eerst donkerblauw en rood was, geschilderd is in frisse wit- en grijstinten. Het draadglas is vervangen, de plafonds en vloeren zijn vernieuwd en alle verlichting is omgezet naar led.
De kantoorvloer is zo open en licht mogelijk gehouden en wordt enkel onderbroken door losse elementen die tussen de werkplekken geplaatst zijn. Deze elementen zorgen voor visuele en akoestische bescherming. Omdat de kantoorvloer onderdeel is van Ducares en de wereld van de research die plaatsvindt in de labs op de onderliggende verdiepingen, hebben we de elementen benaderd als technische ruimtes: strak en functioneel met ieder hun eigen tint grijs. De elementen staan vrij in de ruimte en zijn deels gesloten en deel voorzien van grote glasvlakken. Door te variëren in de hoeveelheid en de locatie van de open en gesloten delen ontstaan er spannende en onverwachte doorkijkjes. In de elementen zitten functies als vergaderen, concentreren, bellen of printen.

Fris kleurenpalet voor APF International

Het kleurenpalet van het kantoorgedeelte is fris en licht en bestaat net als in de labs uit verschillende tinten wit en grijs. Kleuraccenten zijn toegevoegd in de open ‘eilanden’ in het midden van de kantoorruimte. Deze eilanden zijn de aanlandplekken, informele overlegplekken of loungeruimtes. Ze zijn meer uitgesproken in kleur en materiaal met diverse blauwtinten, houttinten en planten. De bijzondere industriële lampen boven de eilanden maken het geheel af met een knipoog naar de wereld van wetenschap en industrie.
Het project is opgedeeld in 3 fases, waarbij fase 1 en 2 nu zijn afgerond en fase 3, het open en transparant maken van de entree en het creëren van het sociale hart op de 1e verdieping net is gestart.

Fotografie: Ewout Huibers (www.ewout.tv)