Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt Huis van Albrandswaard

Projecten
Overig 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In juni 2021 verhuisde de gemeente Albrandswaard naar hun nieuwe onderkomen: Het Huis van Albrandswaard. Een prachtig en multifunctioneel gebouw in het hart van Rhoon waar het wijkteam, Welzijn Albrandswaard, sportcafé, sporthal, RTV Albrandswaard en de gemeente dagelijks aan het werk zijn voor de inwoners van Albrandswaard. In het ronde hart van het gebouw vergadert de gemeenteraad om de belangen van alle inwoners te dienen.

Het Huis van Albrandswaard is ontworpen door Gortemaker Algra Feenstra architects, die de architectenselectie in 2018 overtuigend hebben gewonnen met een opvallend rond ontwerp en aan het begin van de coronapandemie tijdelijke ic-units ontwierp. Bewoners, maatschappelijke organisaties, bestuur en ambtenaren voelen zich welkom in dit nieuwe gebouw.

Huis van Albrandswaard voor alle inwoners   

Iedereen gaat wel eens naar de gemeente voor een rijbewijs of paspoort, maar dit gebouw is daarnaast ook de ingang voor een aantal maatschappelijke diensten. Als er geen raadsvergaderingen zijn biedt dit gebouw mogelijkheden voor het organiseren van tentoonstellingen, lezingen en voorstellingen. Het gebouw is transparant door de ronde vorm en het vele glas. Eenieder kan letterlijk door het gebouw heen kijken. Daarmee is de gemeentelijke organisatie en het bestuur zichtbaar voor haar inwoners. Het werkcafé is een plek voor de ambtenaren en het bestuur. Dit is gecombineerd met het sportcafé van de aansluitende sporthal. Dit geeft een interessante interactie tussen inwoners en raadsleden op de doordeweekse avonden.

Raadzaal, publieksbalie, werkplekken en sporthal met elkaar verbonden   

Achter de hoofdingang sta je meteen in het open gebied met de publieksbalies. Hiervandaan is er mooi overzicht op de raadzaal waarvan de vloer een meter lager ligt. Via de houten tribune daal je af naar dat niveau. Rondom de raadzaal liggen ook de werkplekken van de ambtenaren, burgemeester en wethouders. De raadzaal zelf is op gelijk niveau verbonden met het sport- werkcafé. Hiervandaan word je via een groot raam deelgenoot van de activiteiten in de bestaande sporthal. Ook de tribune van de sporthal ligt op dit niveau zodat je gemakkelijk tussen de actie door even een versnapering kunt halen.

Een rond gebouw, alzijdig en compact 

Als ontwerpers krijgen wij vaak de vraag ‘waarom rond’? We hebben hiervoor drie redenen: Een rond gebouw is compact, alles is dichtbij. Het gebouw is alzijdig, dat wil zeggen dat het geen voor of achterkant heeft. Open en transparant naar alle kanten, zoals ook de gemeente als organisatie wil uitstralen. Tot slot leent de locatie zich perfect voor een rond gebouw, omdat het van alle kanten zichtbaar is.

Duurzaam bouwen vanaf de start essentieel onderdeel

Doordat het gebouw rond is heeft het gebouw een kleinere omtrek dan een rechthoekig gebouw bij dezelfde oppervlakte. Energiebesparing begint bij de gebouwvorm, want energie die je niet nodig hebt is de meest duurzame vorm van energie. Het gebouw heeft vanuit de ronde vorm een compacte buitenschil, dus weinig afkoelend oppervlak.
Aan de zuidzijde bevinden zich luifels en dakoverstekken die ervoor zorgen dat de warme zomerzon geweerd wordt maar tegelijkertijd de laagstaande winterzon binnen laat. Hierdoor hoeft er ’s zomers minder te worden gekoeld en ’s winters minder te worden verwarmd. Tevens ligt het hele dak vol met zonnepanelen, waardoor het gebouw ruimschoots aan de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) voldoet en zelfs volledig energieneutraal is.

Officiële opening in oktober 2021 

De bouw door aannemer Stout is naar tevredenheid en binnen de planning in april 2021 afgerond en het gebouw is inmiddels in gebruik genomen. De feestelijke opening zal in oktober plaatsvinden.

(Fotografie: Ronald Tilleman)