Flexibel ontwerp voor ambities Rabobank

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Gouda is een iconisch bouwwerk rijker. Bouwcombinatie Dura Vermeer / Kraaijvanger Architects ontwikkelde een multifunctioneel kantoor voor Rabobank Hollandse IJssel, huurders en maatschappelijke organisaties. Het duurzame ontwerp – een intrigerend samenspel tussen solide en transparant – behaalde het 4-sterrencertificaat Breeam Excellent.

Meer een foyer dan een klantcontactcentrum. De bekende ontvangstdesk, zitjes en spreekcellen zijn hier aangevuld met een lunchcafé en – eyecatcher – een grote podiumtrap. Inzetbaar voor presentaties en evenementen van klantgebonden verenigingen of stichtingen. “In dit digitale tijdperk zoeken we nadrukkelijk naar contactmomenten met al onze klanten, leden en de samenleving. Als bank willen we daarom invulling geven aan een maatschappelijk programma”, stelt Judith Cok, directievoorzitter Rabobank Hollandse IJssel.

Spoorzone

Het nieuwe regionale advieskantoor (voorheen Rabobank Gouwestreek) is het resultaat van een reorganisatie waarbij drie wijkkantoren in Gouda gesloten werden. Bundeling van de dienstverlening levert een besparing op in huisvestingskosten. Het markante gebouw staat in de Spoorzone, naast (semi)publieke instellingen als Huis van de Stad (gemeente Gouda) en Cinema Gouda. Deze twee kilometer lange ontwikkelingsstrook vormt de verbindende schakel tussen stationsgebied en historisch centrum. Dankzij de gunstige ligging direct naast het NS-station is het nieuwe kantoor ook een aantrekkelijke standplaats voor onderdelen van Rabobank Nederland, zoals het callcenter.
Het project is aanbesteed als Design & Build contract. Kraaijvanger Architects won samen met de ontwikkelende bouwer Dura Vermeer de uitgeschreven tender. Doorslaggevende criteria waren de duurzaamheid in de vorm van het Breeam Excellent-certificaat en de flexibiliteit van het Voorlopig Ontwerp. Dat laatste maakte het mogelijk om het gewenste vloeroppervlak – 4.750 m² voor circa 200 flexwerkplekken – te delen met andere gebruikers. Geen statisch kantoor, maar een hybride multi-tenant gebouw. Alle techniek is om die reden weggewerkt in vloeren en plafonds. Daardoor is het gebouw voorbereid op nieuwe indelingsvormen – muren zijn vrij plaatsbaar in de ruimte.
Cok is zeer content met deze in 2016 al vooruitziende blik van het ontwerpteam. “Sinds 1 februari 2019 zijn Rabobank Gouwestreek en Rabobank Krimpenerwaard samengevoegd in Rabobank Hollandse IJssel. Dat zal meer mobiliteit in personele bezetting betekenen. Bovendien is de digitale wereld snel veranderd. We doen nu meer met minder mensen. Dit hybride gebouw is heel geschikt voor muterende aantallen medewerkers. Dankzij de twee gespiegelde facilitaire straten – liften, trappenhuizen, natte groepen en pantry’s aan beide zijden – kunnen we het pand niet alleen horizontaal, maar ook verticaal splitsen. En daarmee is het voor langere termijn toekomstbestendig.”

Ontmoeten en verbinden

Voortvloeiend uit de Rabobank-wens om extroverter in de samenleving te staan, werd het centrale ontwerpthema ‘ontmoeten en verbinden’. Het casco bestaat uit vijf bouwlagen, waarbij de begane grond verrijkt is met een ingehangen entresol. Daarbovenop staan vier kantoorverdiepingen die gestapeld zijn rondom een atrium met een vrijwel wandvullend venster.
“Het hoofdconcept draait om routing, logistiek, beweging en inval van daglicht”, schetst architect Hans Goverde. Binnenkomer is letterlijk de publiekshal die uitgewerkt is als verlengde stadsvloer. “Om klantbeleving te creëren, hebben we een uitnodigende plint neergezet met dubbelhoge glaspui, die de verbinding legt tussen stad en interieur. Via het lunchcafé met lange bank en afsluitbare podiumtrap loopt de routing vervolgens naar de entresol met overlegplekken, spreekcellen en boardroom. Via trap of lift gaat de logistiek verder naar het hart van het gebouw: het atrium met binnentuin en ‘Venster op stad’.”
Die laatste stap is overigens alleen te zetten door medewerkers en begeleide VIP-klanten, keerzijde van het strenge beveiligingsprotocol. Toch draagt dit atrium met opengewerkte kantoorvloeren wel degelijk bij aan het imago van de bank, benadrukt Cok. “Andersom geredeneerd willen we namelijk ook aan de spoorzijde als bankgebouw open en transparant zijn. Niet alleen voor onze medewerkers, evengoed voor treinreizigers.”

Contrasterende gevels

De complexiteit van bouwen langs het spoor is architectonisch vertaald in een casco met twee fraai gedetailleerde gezichten. Aan de stationszijde beschermt een granieten rug tegen geluid en fijnstof – slijpsel van de treinen hecht niet. De lange stroken zwart graniet met verschillende reliëfs en laagdiktes spelen een spel van licht en schaduw. Het ‘Venster op de stad’ lijkt gehouwen uit een monoliet, te danken aan het eveneens natuurstenen, getrapte plafond. Aan de straatzijde staat een open box met glazen vliesgevels en beeldbepalende horizontale luifels. Goverde: “Dit ogenschijnlijke contrast staat model voor de gewenste identiteit van Rabobank. De rug symboliseert soliditeit en betrouwbaarheid, het glazen volume toegankelijkheid en een transparante organisatie.”
Deze constante paradox in het exterieur – robuust versus transparant – zet zich voort in het interieur. Zo lopen de granieten bekledingsstrips via het atriumvenster door naar binnen. Om daar de verzachting te ontmoeten: lichte parketvloeren, afgeronde hoeken, veel stoffering en een natuurlijk kleurpalet waarin groen als associatieve kleur de boventoon voert. Alle werkvloeren zijn voor driekwart omgeven door glas, wat het ontwerp van de witte luifels initieerde. “Eigenlijk zit je middenin de stad te werken. Daarom hebben we die gevelvleugels geconstrueerd. Een vorm van architectonische buitenzonwering: direct zonlicht wordt geweerd, indirect daglicht juist gereflecteerd. Screens die van een gebouw al gauw een bunker maken, zijn hiermee overbodig.”

Gezond bewegen

De open kantoorvloeren bieden maximale flexibiliteit omdat alle facilitaire en verkeersgebieden in de natuurstenen rug aan de spoorzijde zijn opgenomen. De lay-out van de werkvloeren is overal nagenoeg identiek. In het midden vergadercellen voor 4-5 personen, daaromheen flexwerkplekken, langs de randen eenpersoonscockpits voor concentratiewerk.
Kenmerkend voor veel gebouwen van Kraaijvanger is de ingebouwde ‘logica om te bewegen’. Een constante daarin zijn de vele trappen en vides omdat open verkeersruimtes bij uitstek uitnodigen tot informeel contact. Om dezelfde reden zijn ‘hotspots’ zoals pantry’s en overlegzitjes rondom de trappenhuizen gesitueerd. Voor de werkplekken is een keur aan ergonomische objecten beschikbaar waaronder statafels.
Aandacht voor akoestiek is een must als het gaat om mentale gezondheid. De klimaatplafonds met akoestisch absorptiemateriaal zijn daarom doorgetrokken tot op de vloerranden van het atrium. Bijkomstig pluspunt is het fraai doorlopende perforatiepatroon. Aanvullend is nog gekozen voor meubilair met akoestisch materiaal om tot de gewenste nagalmtijd te komen. De bovenste verdieping is met het oog op verhuur al in de bouw voorbereid met een gesloten glazen wand.

Duurzaamheid

Een gezond en milieuvriendelijk werkklimaat dringt het ziekteverzuim aantoonbaar terug. De ingebouwde aansporing ‘om te bewegen’ combineert Kraaijvanger daarom bij voorkeur met circulaire materialen. “We hebben inmiddels een uitgebreide database van cradle-to-cradle-materialen. Hier kozen we bijvoorbeeld voor bamboeparket en dito wandbetimmeringen van Moso en de Urban Retreat-collectie van Interface.”
Om tot de Breeam-NL Excellent score van 76,8 procent (vier sterren) te komen zijn integrale ontwerpmaatregelen genomen: PV-panelen (circa 21 procent van het energieverbruik), ledverlichting met daglichtschakeling en aanwezigheidsdetectie, warmte-koude opslag met warmtepomp, LTV/HTK klimaatplafonds, oplaadpunten voor elektrische auto’s en volledig gasloos. Daarnaast is buiten een ecomuur aangelegd en biedt de natuurstenen gevel nestelplaatsen voor dwergvleermuis en gierzwaluw. Bovendien is 40 procent van de leveranciers gezocht binnen het postcodegebied. Niet alleen om de CO2-footprint te beperken, maar ook vanuit sociale duurzaamheid.

Design&Build-team

“Cruciaal in een Design&Build-contract is je performance als team”, reflecteert Goverde. “D&B heeft een groot voordeel: een snellere bouwtijd omdat ontwerp- en bouwfase ten dele parallel lopen. Nadeel is echter dat je je al in een vroeg stadium vastlegt, met name op prijs. Fijn voor de opdrachtgever, maar een risico voor de bouwcombinatie. Calculeren op bestek kan nog niet, dus zullen er altijd aannames zijn die niet blijken te kloppen. De grote crux is dan om toch zo dicht mogelijk bij je oorspronkelijk concept te blijven – geen ontwerpkwaliteit verloren te laten gaan en toch een economisch verantwoord plan te presenteren.”

www.kraaijvanger.nl

(TEKST Cécile Dornseiffen – FOTOGRAFIE Ronald Tilleman)

LEGENDA
Opdrachtgever Rabobank Gouwestreek (nu Rabobank Hollandse IJssel)
Architect Kraaijvanger Architects
Interieurarchitect Kraaijvanger Architects
Design & Build-team Dura Vermeer, Kraaijvanger Architects, DGMR, Boag, IOB
Vaste inrichting + maatwerk Sant interior
Flexwerkplekken en overlegmeubelen König & Neurath
Losse inrichting SV interior
Meubilair o.a. König & Neurath, Wilkhahn
Verlichting o.a. Lichtnl
Meubelstof groen Gabriel
Gordijnen Ron de Groot
Trappen/glazen balustrades Scheuten
Klimaatplafonds HCKPß
Parket en wandbetimmering Moso
Tapijttegels Interface (Urban Retreat)
Vloertegels Van Beek tegelprojecten (Italgraniti Sands Experience)
Systeemwanden Maars
Horecavoorziening, pantry’s Bouter/Sant interior
Screens binnenlichtwering M+N projecten
Procesmanagement Boag
Bouwfysica DGMR
Installatie adviseur/constructeur IOB
Installateur Roodenburg Installatie Bedrijf
Aannemer DuraVermeer Bouw Zuid West BV
BVO 4.930 m²
Bouwkosten € 11 miljoen