Experience Center: nieuwe etalage voor het Radboudumc

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In het nieuwe Experience Center van het Radboudumc werken studenten, onderzoekers, congresbezoekers en medewerkers in een bruisende omgeving samen aan de gezondheidszorg van de toekomst. Architect van het gebouw is EGM architecten, het interieur is ontworpen in samenwerking met Susanne Holtz Studio.

In het vijf verdiepingen tellende Experience Center van het Radboudumc zijn een auditorium, vergader- en conferentiezalen, college- en onderwijsruimtes, een klinisch trainingscentrum, een ‘skills & simulatielabs’, een medische bibliotheek en het Innovation Park – een creatieve broedplaats voor zorginnovaties waar verschillende Health Innovation Labs hun plek hebben en samenwerken aan de gezondheidszorg van de toekomst. Het Experience Center staat centraal op de campus van het Radboudumc – tegenover de hoofdingang van het ziekenhuis en direct achter het neorenaissancistische ‘kasteeltje’ Huize Heijendaal.
Voor het center werd een bestaand onderwijsgebouw gerenoveerd en een onbenutte buitenruimte tussen dit gebouw en het voorheen vrijstaande auditorium overkapt. Die buitenruimte is nu een hoog en licht atrium, en het hart van het Experience Center – een dynamische plek voor ontmoetingen en feestelijke bijeenkomsten. Een nieuwe golvende gevel neemt het auditorium op in het gebouw. De buitengevel van het bestaande gebouw werd aan de atriumzijde weggehaald, waardoor de lange trappen van dat gebouw nu aan de rand van het atrium ‘hangen’. Boven de trappen kwam een nieuwe lichtschacht, die duidelijk de overgang van oud naar nieuw markeert. Aan de achterzijde van het atrium maakte EGM, dat ook betrokken was bij de realisatie van het Rosa Spier Huis, een grote strakke luifel die een mooi contrast vormt met Huize Heijendaal. Dankzij de grotendeels glazen gevel van het Experience Center is er overal zicht op de campus en nodigt het gebouw omgekeerd iedereen uit om binnen te komen.

Zwierig Experience Center Radboudumc

“Het bestaande deel van het Experience Center was een strak en streng gebouw”, vertelt Iris Hobo, designmanager van het Radboudumc. Industrieel ontwerper Hobo verliet zo’n zes jaar geleden haar eigen ontwerpbureau Panton om voor het Radboudumc te gaan werken, waar zij toeziet op alles wat met design te maken heeft op de ziekenhuiscampus – van de architectuur en de bewegwijzering tot en met de dekbedden en prullenmanden. “Alles moet kloppen en één geheel vormen”, zegt Hobo. “Ik ben ervan overtuigd dat design in deze omgeving kan bijdragen aan het welzijn en de veiligheid van de patiënten.” In haar functie brengt Hobo ook de creatieve teams bij elkaar die de ontwerpen voor het Radboudumc maken, zoals architecten, interieur- en landschapsarchitecten. Voor het interieur van het Experience Center werd Suzanne Holtz gevraagd, die net als EGM al eerder verschillende andere ontwerpen voor het Radboudumc maakte.
Holtz voegde in haar ontwerp veel ronde vormen aan het gebouw toe, zoals de zwierige balkons in het atrium – met een ‘speakers corner’ op de begane grond vanwaar je mensen op de benedenverdieping kunt toespreken. Beide verdiepingen worden verbonden door een brede tribunetrap met geronde balustrades. Op de trap liggen ronde kussens in vrolijke kleuren, gemaakt van gerecyclede petflessen. Een ‘echo’ van de tribunetrap is buiten op de helling tussen het Experience Center en Huize Heijendaal gemaakt; deze trap is ook onderdeel van de vluchtroute. Als je er op wilt zitten, kun je de weerbestendige kussentjes van binnen meenemen.
Een van de blikvangers in het atrium is het lichtobject van kunstenaar Jolanda Muilenburg; dat is al 30 jaar oud, maar werd voorzien van leds en opgehangen op een prominentere plek. Hobo: “Het staat ook symbool voor beweging; het is als een visuele weergave van het gebouw en van wat we willen dat hier gebeurt.”
“Bij het bij elkaar brengen van mensen hoort ook goede koffie ”, vervolgt Hobo. “Daarom hebben we barrista Blommers gevraagd een koffiebar in het Experience Center te openen.” De bar staat bij de ingang op de begane grond en is afgewerkt met dezelfde houten lamellen als de wanden van het bestaande gebouw in het atrium.

Waalbrug

Op de benedenverdieping zijn congres- en vergaderruimtes. De grootste daarvan, Waalbrug, kan worden opgedeeld in drie kleine ruimtes. Op de wanden zijn historische beelden van Nijmegen aangebracht, op de vloer ligt een blauwe vloerbedekking die verwijst naar het water van de Waal; het geprinte tapijt is ontworpen door Philippe Starck (uit de Flotex by Starck-collectie van Forbo). Volgens Hobo wordt printen steeds belangrijker: “Ook in het nieuwe hoofdgebouw dat volgend jaar wordt geopend is veel geprint, waaronder het behang en het tapijt. Voordeel is dat je met de printtechniek snel en gemakkelijk kunt reproduceren.” Geheel in de geest van het Experience Center is de geprinte vloerbedekking ook experimenteel: “Misschien moet die binnen een jaar wel weer worden vervangen, maar dat kan bij een experiment.” Voor catering tijdens congressen en symposia is er een grote evenementenkeuken, in een hoek van het atrium staat een door Holtz ontworpen ronde event-bar gemaakt van Hi-Macs, met geïntegreerde verlichting waarvan de kleur kan worden aangepast.
Op de benedenverdieping is ook de toegang tot het auditorium met 326 stoelen, dat behalve voor congressen ook als theaterzaal kan worden gebruikt. De stoelen werden opnieuw bekleed, er ligt nieuwe vloerbedekking en de wanden zijn geschilderd – zodat het auditorium er weer als nieuw uitziet.

Kleuren

De verschillende functies van het Experience Center zijn ook vertaald in het kleur- en materiaalgebruik: “Op de benedenverdieping vindt hoofdzakelijk kennisoverdracht plaats”, zegt Hobo. “en hier zijn vooral zakelijke kleuren toegepast. De begane grond is de innovatielaag, hier zijn de kleuren wat bonter en meer gemengd: zo ligt er een gemêleerde vloerbedekking.” De innovatielaag bestaat uit het Innovation Park met de Health Innovation Labs en het Projectenplein, waar studenten en medewerkers samen kunnen werken en leren. Er zijn open en gesloten ruimtes met verschillende soorten meubilair en verlichting, waarvan een deel is hergebruikt.
Op de eerste verdieping is de medische bibliotheek – zonder boeken, de kennis wordt digitaal aangeboden. De bibliotheek lijkt visueel één grote ruimte, maar wordt in tweeën gedeeld door een glazen wand. Het kleurgebruik is hier terughoudend, sober en zakelijk. Op dezelfde verdieping is een ‘kennis- en ontmoetingshub’, een groot gebied met tafels, zitjes en comfortabele fauteuils, waarin je lekker onderuit met je laptop kunt zitten. “We hebben verschillende meubelen uitgeprobeerd”, zegt Hobo, “ook deel van het experiment. Maar de studenten kunnen uitstekend overweg met deze chique stoelen.” Een deel van het meubilair, waaronder de plantenbakken, kan worden weggereden zodat de ruimte eenvoudig leeg kan worden gemaakt, bijvoorbeeld voor de kerkdiensten die hier in de toekomst mogelijk plaats zullen vinden.
Op de tweede en derde verdieping zijn onderwijsruimtes, met onder meer het skills- en simulatielab – waar studenten en zorgprofessionals kunnen trainen en experimenteren met onderwijsinnovaties – en ruimtes voor consult- en praktijkonderwijs. In de laatste kan de praktijk worden nagebootst en kunnen aangeleerde vaardigheden direct worden toegepast. De onderwijsruimtes zijn steeds aan één kant uitgevoerd in een primaire kleur, wat staat voor de kennisoverdracht op eigen mensen; aan de andere kant lijken ze meer op een echte ziekenhuiskamer.

Lef

Ook de gevel langs de trappen naar de bovenverdiepingen is vrijwel geheel van glas, zodat je hier mooi uitzicht hebt op het grote plein ervoor. “Het gebouw is een transparante ‘open box’”, stelt Hobo, “en als een etalage van het Radboudumc. Zo nodigt het uit tot kruisbestuiving tussen medisch studenten en het ziekenhuis.” Dat is precies de functie van het Experience Center: een ontmoetingsplek voor leren, innoveren en verbinden. Het getuigt volgens Hobo ook van lef van het Radboudumc, “het center is uniek in zijn soort.”
De studenten weten inmiddels goed hun weg naar het Experience Center te vinden, “maar artsen moeten we nog lokken.” Wat daarbij zal helpen is de onderdoorgang naar het nieuwe hoofdgebouw dat medio volgend jaar wordt geopend, waardoor artsen gemakkelijker voor bijeenkomsten naar het center kunnen komen.
Het Experience Center is een belangrijk onderdeel op de vernieuwde academische campus binnen het Masterplan Radboudumc, dat doorloopt tot 2030. Na de opening van het hoofdgebouw zullen verschillende bestaande gebouwen worden gesloopt en plaats maken voor groen. Ook de bestaande buitenruimte wordt aangepast; zo komt er onder meer een kruidentuin. De campus zal dan in volle glorie schitteren, met het Experience Center als stralend middelpunt.

www.egm.nl
www.suzanneholtz.nl
iris.hobo-vandergraaf@radboudumc.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Scagliola + Brakkee)

LEGENDA
Opdrachtgever Radboudumc, Nijmegen
Architect EGM architecten
Interieurarchitect Susanne Holtz Studio
Landschapsarchitect Copijn landschapsarchitecten
Interieurbouw Hubbers interieurmakers
Losse meubelen Via Gispen; o.a. Gispen, Ahrend, Four Design, Vitra, Hay, SV Collection
Vloeren Desso, Forbo, Bolon
Verlichting Muuto, Xal, Kreon, Luceplan
Kunstenaar lichtwerk atrium Jolanda Muilenburg
Sanitair o.a. Grohe, Geberit, Sphinx
Constructeur Aronsohn
Werktuigbouwkundig adviseur Deerns
Elektrotechnisch adviseur Deerns
Installatie- en lichtadviseur Deerns
Akoestisch en bouwfysisch adviseur Peutz
Adviseur brandveiligheid Peutz
Bouw-projectmanagement DVP
Werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installateur Kuijpers
Hoofdaannemer Cornelissen aannemingsbedrijf
Omvang 10.000 m² bvo