Equinix opent het vernieuwde datacenter AM7

Projecten
Overig 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
De uitbreiding van het datacenter AM7 van Equinix op het Business Park Amstel III in Amsterdam is klaar. Royal HaskoningDHV ontwikkelde in samenwerking met Benthem Crouwel Architects de uitbreiding van de AM7-site in twee stappen: na de realisatie van de 6MW datacenter-uitbreiding in 2018 is recentelijk in mei 2021 de tweede fase en het Front of House (entree) gerealiseerd. 

Om de benodigde groei mogelijk te maken ontwikkelde Benthem Crouwel Architects samen met Royal HaskoningDHV een masterplan voor de hele AM7-site, waardoor de uitbreidingen direct naast het bestaande gebouw konden worden gerealiseerd.

Ontwerp Equinix AM7 is samenspel

Het vernieuwde gebouwencomplex bestaat uit een datacenter ontworpen door Royal HaskoningDHV. De hoogbeveiligde en toch verleidelijke gevel is van de hand van Benthem Crouwel Architects. Het ontwerp van het Front of House is een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architects en Royal HaskoningDHV. Alle oude en nieuwe onderdelen van het gebouw zijn verbonden door middel van een corridor, die als de ruggengraat van AM7 fungeert.

Front of House

Het lichte, toegankelijke Front of House is met zijn open ontvangstruimte de nieuwe representatieve entree van AM7 met een dubbelhoge glaswand voor een open oriëntatie. De witte gevel met subtiele verticale geleding is uitgevoerd in strakke, glazen vlakken met verschillende zeefdrukpatronen wat het zonlicht uit de kantoren weert terwijl de transparantie behouden blijft. Het heldere glas is bedrukt met een strategisch geplaatst, gestippeld patroon van transparant naar gesloten, naar gelang het (semi)publieke of private karakter van de ruimtes erachter.

Centraal in de entreehal van het Front of House staat de karakteristieke rode Equinix-‘silo’ met de beveiligingslobby en registratiebalie. Alle publieke ruimten in het Front of House zijn rond deze cilindervormige ruimte geplaatst. Tijdens het passeren van de verschillende beveiligingsschillen maakt elke bezoeker hiermee een korte wandeling rondom de silo naarmate men het gebouw verder betreedt.

Het drie verdiepingen tellende gebouw van Equinix, verbonden via trap en lift, sluiten op elke laag aan op het naastgelegen datacenter. De eerste en tweede verdieping bevatten kantoren, vergaderruimtes en ontspanningsruimtes voor klanten.

Speelse omhulling

In tegenstelling tot het open Front of House heeft het volledige datacenter één gesloten, zwart-zilveren gevel, die de techniek binnen beschermt. Deze als vitrage vormgegeven gevel met golvende panelen van blank en zwart geperforeerd aluminium is met behulp van een digitale techniek en random number-generator willekeurig gegenereerd. Door de afwisseling in het golfpatroon, de kleur en reflectie van de panelen ontstaat er een dynamisch spel van licht en ruimte in het compleet gesloten bouwvolume. De installaties op het dak konden subtiel worden verhuld door de gevel iets te verhogen.

Naadloze uitbreiding

Het multidisciplinaire datacenterteam van Royal HaskoningDHV zorgde voor het voor het elektrotechnisch, werktuigbouwkundig, constructief en bouwkundig ontwerp en projectbeheer van het datacenter. Royal HaskoningDHV was betrokken bij het oorspronkelijke masterplan van AM7 en zorgde ervoor dat de utiliteitscapaciteit voldeed aan toekomstige uitbreidingsplannen. Daardoor kan het nieuwe datacenter worden aangesloten op de bestaande nutsvoorzieningen, zonder dat de campusactiviteiten worden verstoord. Het datacenter is ontworpen om de energiezuinige bedrijfsvoering van Equinix mogelijk te maken en omvat zonnepanelen voor de kantooractiviteiten en een warmtewisselingsfaciliteit tussen het datacenter en de omgeving.
Voor het ontwerpteam Royal HaskoningDHV – Benthem Crouwel Architects is dit opnieuw een geslaagd resultaat in een lange reeks succesvolle projecten voor Equinix.

Een architectonisch ensemble

Ondanks het verschillende karakter van de gebouwdelen, vormen de Front of House en het datacenter door de eenduidige, strakke afwerking een duidelijk architectonisch ensemble. De rijke gevels hebben beiden een verfijnde verticale geleding met horizontaal gearticuleerde patronen die een menselijke maat aan de volumes geven en zo aansluit op het niveau van de aangrenzende gebouwen.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.