DP6 en i29 ontwerpen nieuw onderkomen SSR

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
DP6 en i29 presenteren het definitieve ontwerp voor het nieuwe onderkomen van opleidingsinstituut SSR in Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw in Utrecht. Het in 1903 als HBS ontworpen gebouw wordt in ere hersteld en verduurzaamd én krijgt een nieuwe tijdlaag, helemaal passend bij de identiteit van SSR.

Het ontwerp van Bouwdeel H van het Gerechtsgebouw is voor DP6 en i29 een unieke kans om de helderheid van het oorspronkelijke gebouw terug te brengen en om een herkenbare plek met een eigen identiteit te creëren voor SSR: een vertrouwde, creatieve en uitnodigende leer- en werkomgeving waar cursisten, docenten en medewerkers zich thuis voelen. De rijke historie van dit statige gebouw met haar symmetrische opzet vormt hiervoor een sterke basis.

DP6 en i29 herstellen heldere structuur

DP6, dat ook betrokken is bij de vernieuwing van het Haags Historisch Museum, en i29 maakten voor SSR een ontwerp dat de heldere structuur van het historische gebouw weer duidelijk laat spreken, en daarnaast een nieuwe laag geeft die de identiteit van  SSR weerspiegelt. De heldere structuur uit 1903 wordt weer hersteld: De in de loop der jaren toegevoegde wanden, verlaagde plafonds en andere verrommeling worden weggehaald en vakmanschap van de details worden weer zichtbaar. Op strategische plekken worden doorbraken gemaakt om meer openheid en doorzichten te creëren en daglicht toe te voegen. Ook is er hierdoor zicht op de groene binnentuin, een oase in het hart waar het concept van ontmoeten en van elkaar leren ook buiten wordt doorgezet.

Balans als sleutelwoord

Sleutelwoord in het ontwerp van de nieuwe elementen is ‘balans’. Balans tussen oud en nieuw, tussen statigheid en huiselijkheid, tussen ronde en vierkante vormen, tussen zachte en harde materialen, tussen transparantie en geborgenheid. Balans is ook een verwijzing naar de weegschaal van Vrouwe Justitia die de afweging van argumenten, bewijzen en getuigenissen weerspiegelt, en hiermee het fundament is van de rechtspraak.
Door consistente, zorgvuldige keuzes in materiaal- en kleurgebruik en zorgvuldige detaillering wordt één totaalbeeld gerealiseerd dat hoogwaardige kwaliteit uitstraalt. Zo worden in de gangen op de begane grond de oorspronkelijke terrazzovloeren gerestaureerd en op de verdiepingen wordt dezelfde vestibulesfeer gerealiseerd door een nieuwe troffelvloer met een chique belijning. Nieuwe binnenkozijnen zijn van donker staal en contrasteren met de oude, zodat de structuur van de oorspronkelijke openingen herkenbaar blijft. Zachte materialen in uniform ontworpen plafondeilanden zorgen voor een fijne akoestiek en nieuwe lichtobjecten verbinden de verschillende ruimtes.

Ontmoeting en interactie

In het gebouw worden verschillende ontmoetingsplekken ontworpen waar ruimte is voor interactie en samenwerking: in de weer in oorspronkelijke staat gebrachte vestibule worden de studenten welkom geheten. Naast een prominente servicebalie zijn hier comfortabele zitjes met zicht op de groene binnentuin en monumentale trap. Op de eerste verdieping ontmoeten cursisten  en docenten elkaar in de social hub met een grote diversiteit aan plekken om te ontmoeten, te leren of werken en te ontspannen tijdens de lunch. Op de onderste twee verdiepingen bevinden zich verder cursuszalen en beeld- en geluidsstudio’s. De bovenste twee etages worden ingericht als eigentijdse en open werkomgeving voor SSR, die ook te gebruiken zal zijn door de andere gebruikers van het Gerechtsgebouw.

Het ontwerpteam bestaat naast DP6 en i29 uit Pieters Bouwtechniek, Nelissen ingenieursbureau, Bureau Vlaardingerbroek en HI-Plus.