De Meander: Van gemeente- naar gemeenschapshuis

Projecten
Cultuur 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Toen de gemeente Sint-Michielsgestel fuseerde met het naburige Vught en Boxtel, kwam er in het bestaande gemeentehuis veel ruimte vrij. Die werd ingenomen door een rijk gevarieerde groep nieuwe gebruikers. Area Occupier Solutions kreeg de opdracht het gebouw aan te passen. Multifunctionaliteit was het sleutelbegrip in de transformatie tot gemeenschapshuis De Meander.

De grootste nieuwkomer in het gemeenschapshuis was de openbare bibliotheek. Daarnaast zouden de plaatselijke harmonie, de toneel-, bridge- en biljartvereniging en een jeugdhonk er een onderkomen krijgen. Het gemeentehuis was een ontwerp van Alberts en Van Huut architecten dat later ook de uitbreiding met een muziekzaal en opslagruimtes verzorgde. Een speciaal aangetrokken kwartiermaker coördineerde de verschillende partijen en hun wensen, en er werd een pitch uitgeschreven. Die werd gewonnen door Area Occupier Solutions uit Den Haag dat bedrijven begeleidt bij het vinden en optimaliseren van hun nieuwe huisvesting. Desgewenst realiseert het bureau ook de verbouwing. Mariska Kouwenhoven was de interieurarchitect die de opdracht uitvoerde. “Dit gemeentelijke project was voor ons een interessante uitzondering. Meestal werken wij met groot en midden mkb-organisaties. Onze inzet was het multifunctionele karakter van het gebouw. Behalve de bibliotheek, moest er ook een podium voor concerten en theateruitvoeringen komen en ruimtes voor de verschillende verenigingen. Voor de centrale hal ontwierpen wij de Super Special: een soort blokkendoos die je kunt openen en sluiten. Hij bestaat uit zes losse elementen waarmee je allerlei ruimten kunt creëren, twee U-vormen en vier losse blokken voor boekenkasten.” De linker U heeft een ingebouwd, verrijdbaar podium, plus een wand met een kleurig patroon van vijfhoeken, uitgevoerd in aaibaar petfelt. Perfect voor de kindervoorleesmiddagen. De andere U-vorm kan ingenieus worden opengeklapt tot een toneelpodium van ruim 40 m2. In de wanden zitten podiumdelen weggeborgen.
Alles is los van de muren gehouden om de centrale hal volledig leeg te kunnen maken voor uitvoeringen en feesten. Via rails in de vloer worden de losse elementen dan opzij gereden, gebruikmakend van een speciaal wagentje. Er zijn ook verduisteringsgordijnen en schermen aangebracht. Plus enkele, nogal prominent aanwezige lichtrails voor de theaterlampen.

Omdenken

Bijzonder was de samenwerking met SV Collection en decorbouwer Vorm & Decor. SV Collection stelde perfect passende, multifunctionele meubelen voor. Vorm & Decor bouwde de verplaatsbare blokken waar de via SV geleverde bibliotheekkasten inpasten, rekening houdend met de juiste maten en het maximale gewicht. De metalen kasten uit de BÍBLI-CA-collectie van ‘staalvirtuoos’ Iduna uit Portugal, zijn speciaal op maat gemaakt voor de Super Special, uitgevoerd in kopergroen. Kouwenhoven: “Het was ook voor de bibliotheek even ‘omdenken’. Aan de zijkant van de kastblokken hebben wij voorzieningen ontworpen om de catalogus te raadplegen. Die hadden we in aluminium willen uitvoeren, maar dat is aluminiumkleurig gespoten mdf geworden. De kasten voor de jeugd zijn lager gemaakt. De boekenkasten worden aangelicht via speciaal ontworpen, grafische werkende raster-armaturen die hun voeding uit het plafond krijgen.”
Area Occupier Solutions ontwierp ook de losse, blauwe modules van piepschuim met een pu-coating. Gemakkelijk te verplaatsen en te koppelen tot zitjes of display. De overal gebruikte kleuren kopergroen en zwart sluiten aan op het bestaande, antroposofische gebouw.

Bar

Wegens het beperkte budget concentreerde Area Occupier Solutions zich bewust op essentiële onderdelen van het gemeenschapshuis, zoals het café dat vanuit alle hoeken van het heterogene interieur zichtbaar moest zijn. “We hebben daarom enkele muren weggebroken, een nogal forse ingreep, uitgevoerd in samenwerking met architect Geert Aarssen van Bureau Aadam”, zegt Kouwenhoven. “Eén draagmuur kon echter niet weg en daarom heb ik de grote bar er omheen ontworpen. Hij is samengesteld uit vijf ronde, aparte elementen, anders kon hij niet naar binnen. Omdat er in het interieur al zoveel houtsoorten waren, is de bar zwart gebeitst.” Op de muur zijn ruimte-vergrotende spiegels aangebracht die het café ruimtelijk rijker maken. Aan het plafond zijn segmenten aangebracht die zich spiegelen aan de bar. Veel zorg besteedde het bureau aan een vanzelfsprekende en elegante overgang naar de bibliotheek.
SV Collection leverde ook al het losse meubilair. De ingenieus inklapbare tafels en stapelbare stoeltjes van het Spaanse Sellex verhogen de mobiliteit. Leverbaar met en zonder armleuningen of gestoffeerd, boden zij de gewenste variatie. Omdat zij koppelbaar zijn, staan zij ook in de muziekzaal, waar de harmonie repeteert. Voor de bridgeclub koos men een multifunctioneel tafelsysteem van Sellex, waarvan de maatvoering (90 x 90 cm) werd aangepast aan de wensen van de bridgeclub.
De verscheidenheid aan gebruikers compliceerde de verbouwing van het gemeentehuis. Hoewel de organisatie BINT dit proces zo goed mogelijk aanstuurde, waren de wensen niet altijd helder. Zo zouden de speeltafels van de biljartvereniging aanvankelijk in de entreezone komen. Uiteindelijk belandden zij in de ruimte achter het café. De twee fraaie, multifunctionele schuifwanden die speciaal voor die ruimte waren ontworpen, staan nu enigszins verloren aan de zijkant.

LiquidDesign

De aanwezige bamboevloeren combineerde Area Occupier Solutions met LiquidDesign, een smeerbare vloer van Forbo op basis van lijnolie en kurk, dus eveneens duurzaam. De ronde patronen in deze groene en zandkleurige vloeren accentueren de vorm van de bar. De natuurstenen vloer in de centrale hal was te glad voor de bibliotheek en is vervangen door een vloeivloer met kiezelgruis, uitgevoerd in gevarieerde kleuren en vlakken die de hal ruimtelijk verlevendigen.
Behalve de nieuwe muziekruimte richtte Area Occupier Solutions ook jeugdhonk The Cave in. Hier verwijderde zij het systeemplafond om een rauwere atmosfeer te verkrijgen. Een speciaal ontworpen houten podium versterkt deze sfeer. Omdat het jeugdhonk ook als vergader- én knutselruimte wordt gebruikt, is de biljarttafel voorzien van een aangepast tafelblad. Ook hier werkte de beperkende multifunctionaliteit bij uitstek inspirerend.

www.area-os.com

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Sophie Mylou)

LEGENDA
Opdrachtgever Gemeente Sint-Michielsgestel
Ontwerp AREA Occupier Solutions
Ontwerpteam Mariska Kouwenhoven, Geert-Willem Aarssen (Aadam Architecten)
Projectrealisatie AREA Occupier Solutions
Interieurbouw Global Facilities
Meubelleverancier SV Collection (o.a. Iduna, Sellex)
Vloeren o.a. Forbo
Oppervlak 1.700 m²