Circulaire revitalisatie Alfa College Hoogeveen

Projecten
Onderwijs 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
'Realiseer een contextrijke omgeving waarin circulariteit meegenomen is in de toekomstgerichte, vernieuwde onderwijsomgeving. Laat de inhoud van de opleidingen zien, in bedrijf, op locatie.' Met deze vraag van het Alfa College in Hoogeveen ging een volledig circulair ontwerp- bouw- en interieurteam aan de slag.

Het gebouw van het Alfa College Hoogeveen aan de Voltaweg stamt uit 1964 maar er is in de loop der jaren veel aan- en opgebouwd. Maar nu heeft het een complete make-over ondergaan, waarbij het circulaire ontwerpen, bouwen en inrichten centraal stonden. De totale opgave bestond uit vier opdrachten: sloop de overmaat, maak een nieuwe hoofdentree en realiseer een contextrijke omgeving waarin circulariteit meegenomen is in de toekomstgerichte, vernieuwde onderwijsomgeving. Resultaat is een circulaire renovatie van de bestaande gebouwen en een optimalisatie van het ruimtegebruik voor de 1.800 studenten voor zorg & welzijn, businessschool, techniek en ICT, sport en gezondheidszorg. De revitalisatie van het gebouw zorgt tegelijk voor een toekomstbestendige, moderne onderwijsvoorziening waar na voltooiing het onderwijsprofiel optimaal tot uiting is gebracht. De school heeft het circulaire project Volta2020 genoemd, waarbij het Alfa-college als het nieuwe duurzaamheidscentrum de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven legt.

Hollandse Nieuwe ontwerpt Living Lab

Hollandse Nieuwe, dat eerder een radicaal ander interieur ontwierp voor het Aidsfonds, was verantwoordelijk voor het ontwerp van het Living Lab. Het Living Lab is het hart van het gebouw, het verbindende element waar iedereen samen komt. Waar ontmoeten, leren en inspireren centraal staat en waar theorie in de praktijk wordt gebracht. In het Living Lab staan verschillende paviljoens waar studenten hun praktijkervaring op kunnen doen. Er is een groene kapsalon, een nagelstudio en een petit café waar de verse broodjes, gemaakt door de bakkersopleiding, worden verkocht. Bij binnenkomst valt meteen de servicebalie op: geplaatst op een prominente plek in de hal. De balie ombouw is gemaakt van oude balustrades, het blad van traptreden en de opvallende lichtgevende ledpanelen boven de balie zijn door studenten van elektrotechniek omgebouwde TL-armaturen. In het Living Lab zijn er meerder onderdelen door studenten gemaakt zoals bijvoorbeeld de tribune en zitblokken waarbij een oude gymvloer uit Groningen de basis vormde.

Grondstoffen interieur Alfa College Hoogeveen

Grondstoffen voor het interieur zijn zoveel mogelijk gewonnen uit het bouwdeel dat gesloopt werd. Denk hierbij aan gevelbekleding, ventilatie roosters, traptreden, verlichting, binnenwanden en tafelbladen. De “nieuwe” materialen zijn duurzaam en circulair, de afwerkingen zijn vrij van fossiele grondstoffen en de meubels zijn zo geconstrueerd dat ze demontabel zijn aan het eind van hun levensduur.
Bij vrijwel alle ontwerp- en materialisatiekeuzes is de doelstelling “circulair bouwen” meegenomen. Waar mogelijk is er gekozen voor het circulaire alternatief voor de reguliere materialen. Dit heeft geleid tot een grote mate van hergebruik van vrijkomende materialen, het toepassen van milieuvriendelijke materialen en het refurbishen van de bestaande meubels. Duurzaamheid, hergebruik van materialen en samenwerking kenmerken de verbouwing en daar is de school en iedereen die er aan heeft meegewerkt trots op.