Breedband Arnhem: 'Kantoor met karakter'

Projecten
Kantoren 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Studio Westgeest ontwierp voor het nieuwe kantoor van Breedband een interieur dat perfect past bij zowel het gebouw als het dynamische bedrijf.

Het kantoor van Breedband bevindt zich vlakbij station Arnhem CS, op een kleine driehoekige kavel. “Een heel specifieke plek waar eigenlijk maar weinig mogelijk was”, vertelt interieurarchitect Judith Westgeest. “Ruland Architecten had in opdracht van een ontwikkelaar al een bijzonder ontwerp voor de kavel gemaakt en dat sprak Breedband-directeur Dave Aaldering erg aan.” Aaldering kocht de grond inclusief het plan van Ruland, maar wilde een aparte interieurarchitect. Via het bouwmanagementbureau werd een pitch uitgeschreven die door Studio Westgeest werd gewonnen. “De opdrachtgever belde me op om te zeggen dat hij mijn plannen mooi vond en met me in zee wilde gaan. Hij zei er echter direct bij dat hij een heel ander ontwerp wilde maar voor mij koos, omdat hij zag dat ik goed kon luisteren en niet alleen met mooie plaatjes kwam.”

Leesbaar

Kenmerkend aan het door Ruland ontworpen gebouw is onder meer de ronde uitkraging op de bovenste twee verdiepingen, waarmee extra vloeroppervlak is gecreëerd. Door een bijzondere constructie zijn de verdiepingsvloeren zo dun mogelijk, waardoor binnen de toegestane hoogte een extra verdieping kon worden gemaakt. De kern van het gebouw – met onder meer lift en trappenhuis – is binnen en buiten geheel afgewerkt met dezelfde gemetselde donkere bakstenen, waardoor het gebouw goed ‘leesbaar’ is. Door maatregelen als zonnepanelen en warmtepompen is het pand gasloos.
Omdat Westgeest al in een vroeg stadium bij het project was betrokken, kon een integraal ontwerp worden gemaakt waarin architectuur en interieur optimaal op elkaar zijn afgestemd. “Het was een complexe opgave”, zegt Westgeest, “want elke verdieping is weer anders en er zijn veel hoeken en rondingen.” Ook is de buitengevel voor een groot deel van glas, waardoor het plaatsen van binnenwanden een uitdaging was. In principe zijn er in het hele pand maar drie wanden gemaakt – twee voor de spreekkamers en één voor de directiekamer, de rest is helemaal open. Waar de dichte wanden aansluiten op de glazen buitengevel zijn glazen panelen gemaakt, en ook de deuren van de kamers zijn van glas, zodat er optimale transparantie is.
De werkplekken voor de circa dertig medewerkers zijn op de begane grond en eerste twee verdiepingen. De werkruimtes zijn sober en functioneel ingericht. Door de dunne verdiepingsvloeren is veel techniek in het zicht gebleven, wat de ruimtes ook een industriële uitstraling geeft. De plafonds zijn afgewerkt met akoestisch spuitwerk. Voor warmte en huiselijkheid zorgen stijlvolle antracietkleurige vitrages, die tevens de inkijk beperken maar voldoende zicht naar buiten geven. Westgeest: “Ze filteren ook het licht en voorkomen reflectie op de beeldschermen.” In de vergaderruimtes zorgen de kleden en het meubilair voor een warme sfeer.
Op de tweede verdieping is naast de werkplekken de directiekamer. De twee ruimtes worden van elkaar gescheiden door een kastenwand, met aan de werkplekzijde een aantal whiteboards. Opvallend meubel in de directiekamer is de kleine ronde vergadertafel. Westgeest: “Die staat daar een beetje ielig, maar het is de tafel waaraan de directeur zijn bedrijf ooit begon. Daarom hebben we die hergebruikt, ook omdat hij het fijn vindt dat je aan een ronde tafel altijd dicht bij elkaar zit.”

Kleur

Voor de verlichting hangen er superslanke ledarmaturen (de Task van XAL), die zowel direct als indirect licht geven. “Bij het in samenwerking met Eikelenboom gemaakte lichtplan hebben we ervoor gekozen een continu lichtbeeld te creëren. De lampen hangen in een vast stramien, en daarom niet per se boven de werkplekken.” Bij plekken als de pantry’s en informele zithoeken, hangen grote armaturen (de Gigant van Wever & Ducré), die de rondingen van de ramen volgen. De verlichting is ook van buiten goed te zien, wat de leesbaarheid van het gebouw vergroot.
In het kantoor overheersen rustige en ingetogen tinten. Om daar kleur aan toe te voegen, én die van het bedrijfslogo en de huisstijl in het interieur terug te laten zien, bedacht Westgeest aanvankelijk een tapijt met een visgraat in grijs en geel, de kleur van het logo. “Maar halverwege het project melde de opdrachtgever dat er een nieuwe huisstijl in blauw en paars zou komen. Ik heb daarop gekozen voor Desso Pixelate tapijttegels. Ik ben met de huisstijlkleuren van Breedband naar de ontwerpstudio van Desso gegaan en daar hebben we de juiste garens bij elkaar gezocht.” Het resultaat is een tegel in paarsblauw met grijs. Elke tapijttegel heeft een andere kleurovergang en ze zijn zo ontworpen om willekeurig te worden gelegd. “Hierdoor krijg je een oneffen effect met verschillende soorten verlopen, soms extreem blauw en soms extreem grijs. Dat maakt het spannender en geeft de ruimte karakter.”

Vrijmibo

Elke verdieping heeft een eigen pantry, in een kleurstelling die is afgestemd op die van de karakteristieke gemetselde wanden. Op de bovenste verdieping is naast de pantry een heuse bar, met een vrij in de ruimte staand barmeubel. Westgeest: “Die bar is echt enorm groot, maar ondanks het formaat creëert hij ook veel ruimte en verschillende plekjes.” De wand achter de bar fungeert tegelijkertijd als scheidingswand tussen het bargedeelte en de lunchruimte aan de andere kant, waar wordt gegeten aan hoge tafels. De voorzijde van de bar is afgewerkt met plaatmateriaal van het Oostenrijkse Sibu, dat een mooi goudeffect geeft. De barkrukken hebben bijpassende gouden spijlen en ook de vitrages op deze verdieping zijn goudkleurig, “Maar van buiten zie je geen verschil met de vitrages op de andere verdiepingen”, weet Westgeest. Op de vloer ligt hier een donkerbruine vinylvloer in een visgraatpatroon.
Er wordt dagelijks uitgebreid geluncht, op vrijdagmiddag luiden de overwegend jonge medewerkers van Breedband in de bar het weekend in, en wordt er ook gedanst. De bar is hiervoor van alle techniek voorzien, inclusief dj-set en ‘moving heads’ – lampen die op de muziek bewegen. De ruimte vertoont gelijkenissen met de Skybox van Breedband in het Gelredome die Westgeest ontwierp: “Daarvoor kreeg ik de opdracht tijdens het ontwerptraject van het kantoor en de Skybox heeft ook als een soort try-out gefungeerd. We hebben hier verschillende dingen uit kunnen proberen.”

www.studiowestgeest.nl
www.ruland.nl

(Tekst: Rutger van Oldenbeek – fotografie: Selma Hengeveld)

LEGENDA
Opdrachtgever Breedband
Interieurontwerp Studio Westgeest, Judith Westgeest
Architect Ruland Architecten
Projectmanagement/bouwdirectie Mevon
Interieurbouw en maatwerktafels Huwij Timmerwerken & Interieurbouw
Projectinrichter Rogin projectinrichting
Bureaus Rogin Huisstijl
Bureaustoelen Herman Miller (Mirra en Aeron)
Losse meubelen o.a. Satelliet, Vitra
Plaatmateriaal bar Stibu (via Baars & Bloemhoff)
Verlichting en lichtplan Eikelenboom; Wever & Ducré, XAL
Vloerafwerking M2M3
Tapijt Desso (Pixelate custom made)
Vinylvloer Moduleo (Moduleo Moods visgraat Verdon Oak)
Vitrage JAB (in-between Luena, goud en antraciet)
Kleden vergaderkamers Lano (Santine)
Adviseur Installaties Brunsveld Veerbeek Ingenieurs
Installaties Van den Berg Installateurs
Constructeur ABT
Aannemer Polinder Bouw
Oppervlakte 590 m²