Woontoren CasaNova bereikt hoogste punt

In het Maritiem District in Rotterdam heeft de bouw van de eerste driehoekige toren in de stadsskyline een nieuwe mijlpaal bereikt. Met de voltooiing van verdieping 35 van CasaNova is dit ontwerp van Barcode Architects op het hoogste punt.
Woontoren CasaNova bereikt hoogste punt  | Project & Interieur
Woontoren CasaNova bereikt hoogste punt  | Project & Interieur
Woontoren CasaNova bereikt hoogste punt  | Project & Interieur
Woontoren CasaNova bereikt hoogste punt  | Project & Interieur

CasaNova is een 110 meter hoge toren met een iconisch silhouet. Het gebouw vormt een ensemble met The Muse, de sculpturale woontoren van Barcode Architects op het aangrenzende plot, die vorig jaar werd voltooid. Beide torens zijn zowel in architectonisch opzicht als met het gezamenlijke programma in synergie met elkaar ontworpen. Barcode Architects’ partner Caro van de Venne:
“Binnen de stadsgrenzen is verdichting door middel van hoogbouw een uitkomst, maar anonieme volumes waar bewoners elkaar niet kennen, moeten we voorkomen. Met CasaNova willen we een driedimensionaal stukje stad creëren, waar mensen gezond wonen, buren elkaar kennen en er een goede beleving op het maaiveld is. Met dit ontwerp liepen we al voor op de in 2019 gepresenteerde Rotterdamse hoogbouwvisie, dat dezelfde principes centraal stelt.”

CasaNova zorgt voor nieuwe impuls

Het alzijdige gebouw geeft een nieuwe impuls aan het Maritiem District, dat snel van een anonieme kantoorwijk naar een bruisend stadsdeel transformeert. CasaNova activeert de hoek aan de Wijnhaven en vormt daarmee een belangrijke schakel op de nieuwe stadsroute tussen de Oude Haven en het Museumpark, via de Markthal, de Leuvehaven en de Witte de Withstraat. De slanke gebouwvorm zorgt voor optimale zichtlijnen en daglichttoetreding voor de omliggende gebouwen en geeft de woningen in de toren uitzichten van 300 graden over de stad. Tussen de vijfde en de achtste verdieping heeft het volume een scherpe puntvorm, die de toren elegant op de robuuste sokkel laat balanceren. Op de vijfde verdieping, bovenop de sokkel, wordt een 1.600m2 grote daktuin gerealiseerd. Dit wordt een plek waar bewoners van CasaNova en The Muse elkaar ontmoeten en die in directe verbinding staat met de levendigheid op de kade. Naast de collectieve daktuin zijn er diverse functies voor de bewoners van beide torens opgenomen, zoals een gym, gezamenlijke keuken, co-working spaces, vergaderruimtes en hotelkamers die bewoners voor hun gasten kunnen reserveren. In de plint voegen horecafuncties en de centrale entree levendigheid toe aan de publieke ruimte. De toren omvat een rijk woonprogramma met 116 woningen, van compacte studiowoningen en stadsappartementen in het laagbouwblok tot ruime torenappartementen en exclusieve penthouses met grote buitenruimtes. Verdiepingshoge ramen zorgen in alle torenappartementen voor optimale daglichttoetreding en spectaculaire vergezichten.

Accentuering voor rank ontwerp

De verticale oriëntatie in de gevel accentueert het ranke ontwerp. Roodbruine travertijn panelen geven de toren rondom een warme en stoere uitstraling. Richting de top van de toren hebben de panelen geleidelijk steeds bredere gladgepolijste afvlakkingen. De elementen weerspiegelen het zonlicht, wat gedurende de dag een veranderend aanzicht creëert en waardoor de top van het toren op te lijkt gaan in de lucht.

CasaNova wordt naar verwachting eind 2022 opgeleverd.

(Fotografie: Frank Hanswijk)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.