Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe werd eind 2022 benaderd om het voorstel uit te werken voor de renovatie van de entreehal en het grand café van een 30.000 m2 grote bedrijfsverzameltoren in Merwede, de nieuwste wijk van Utrecht. De opdracht was om de open begane grond te transformeren tot een bruisende hubruimte voor verschillende huurders en tegelijkertijd een uitnodigende en aantrekkelijke ruimte te creëren voor mensen die in de omgeving werken.

Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur
Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur
Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur
Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur
Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur
Winthonthlaan 1 (W1) door Hollandse Nieuwe | Project & Interieur

De begane grond met de entree van het complex aan de Winthontlaan was al een inspirerende ruimte: weids en open met een groot atriumraam boven een verhoogd podium. De mogelijkheden voor ruimte werden echter beperkt door de materialisatie en logistieke indeling. Het verplaatsen en opschalen van de bestaande logistiek en functies is dan ook de grootste impact van het ontwerp. Het nieuwe ontwerp combineert de ontvangstruimte met de espressobarfunctionaliteit van het bestaande podium. De nieuwe bar is vervolgens verplaatst naar de hoofdentree. Dit geeft overzicht over de gehele begane grond, creëert een heldere en gastvrije beleving bij het betreden van het gebouw en helpt bij het vormen van nieuwe informele wachtruimtes met zicht naar buiten. Door de ontvangstruimte te verplaatsen, werd de bestaande werklounge een meer toegankelijke, lichtere en comfortabelere ruimte.

Dit gebied werd vervolgens gevuld met een samengestelde set bestaande meubels en verlichting. Creatief hergebruik speelde een grote rol in het ontwerpproces. De inventaris van bestaand meubilair en architectonische elementen hebben het ontwerp beïnvloed, waardoor een gedurfde, gedefinieerde ruimte is ontstaan die doelbewust rustiger en intiemer aanvoelt dan de grotere restaurantruimtes.

Flexibiliteit

Door de keuken te verplaatsen en te moderniseren is er niet alleen een compactere en efficiëntere inrichting ontstaan. Het oorspronkelijke keukengedeelte werd een waardevolle nieuwe flexibele ruimte die daglicht naar binnen laat in de ruimten rond het atrium. Met behulp van een reeks op maat gemaakte gordijnen en een set flexibel meubilair kan deze ruimte van alles zijn, van een vergaderruimte tot een geconcentreerde werkruimte, seminarruimte of yogastudio, waardoor het een unieke flexibele bestemming wordt.

Nieuwe zit- en barelementen doen dienst als grote plantenbakken en een verlichtingselement door het hele ontwerp dat het binnenste zitgedeelte definieert. Met een diversiteit aan zittypologieën bevindt het restaurantgedeelte zich nu op het gerenoveerde podium, direct onder het atrium. Het nieuwe gebied is een weelderig, groen, comfortabel en intiem gebied geworden dat het gevoel geeft bijna buiten te zijn.

Om de ruimte te laten aansluiten bij de nieuwe beeldtaal en filosofie van de Winthontlaan, vroeg het project om een frisse, duurzame en gezonde aanpak. Omgedoopt tot W1 is de begane grond van het complex nu een centrale plek met gedeelde voorzieningen en groen waar mensen samenkomen, werken, ontmoeten, sporten en ontspannen. De ruimte biedt een scala aan gedeelde voorzieningen, een nieuw horecaconcept en uitgebreide flexibiliteitsmogelijkheden voor alle gebruikers, in een inspirerende en gastvrije omgeving.

Oplevering: 2022
Netto m2: 3000 m2
Opdrachtgever: Propertize
Project management: CBRE
Locatie: Utrecht
Type: Receptie/restaurant/open werkruimte