Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Algemeen 22-02-2022
Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Kyra Jongenelen (Grafisch Lyceum Rotterdam) en Emiel Kamphof (St. Joost School of Art & Design Breda) hebben de Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 gewonnen. Dat werd afgelopen weekend bekendgemaakt door een vakjury, tijdens de opening van de Ode aan de Lino-expositie.
Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Winnares Kyra Jongenelen van de Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 in de categorie grafische opleidingen werd geroemd vanwege haar spannende werk met dubbelzinnige lading. Kamphof (eerste prijs kunstacademies) maakte volgens de jury een prachtig licht/donker-ontwerp dat refereerde aan de beklemming van het coronatijdperk. Beide linoleumdrukken worden opgenomen in de vaste collectie van het Zaans Museum. In totaal deden er ruim honderd studenten mee.

Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Thema Forbo Linoleum Kunstprijs

De Forbo Linoleum Kunstprijs, die dit jaar de Roaring Twenties als thema had, is een samenwerking tussen Atelier Open, Forbo Flooring en het Zaans Museum. De Ode aan de Lino, waar de prijs onderdeel van uitmaakt, vindt tot en met juni plaats in het Zaans Museum. Daar hangt onder andere het werk van alle deelnemers die de jury bijzonder vond. De Ode is een initiatief van Forbo Flooring dat de linosnedekunst graag onder de aandacht wil brengen bij een breed publiek.

Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Eervolle vermeldingen

Naast de winnaars kregen Veerle Brouwer en Ymke Keppel eervolle vermeldingen van de jury. Die bestond uit Olivia Ettema (grafisch ontwerper/illustrator, onder andere bekend van haar illustraties in Trouw & NRC), Claire Hart-de Ruyter (Zaans Museum), Erik Timmermans & Edith Brouwer (van Atelier Open), Wessel Westerveld (de vorige winnaar), Michiel van Nieuwland (Forbo Flooring) en Sophie Kaars Sijpesteijn (grafisch kunstenaar, maar ook verre nakomeling van de familie Kaars Sijpesteijn die ooit – lang geleden in 1899 – aan de basis stond van de linoleumfabriek van Forbo Flooring in Assendelft). De Forbo Linoleum Kunstprijs is een jaarlijkse wedstrijd waaraan studenten van grafische opleidingen en kunstacademies uit het hele land kunnen deelnemen. In een workshop krijgen ze eerst de kneepjes van het linosnijden bijgebracht en vervolgens gaan zij klassikaal aan de slag.

Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Picasso

De relatie tussen linoleum en kunst gaat meer dan een eeuw terug. Erich Heckel (1883-1970) was de eerste kunstenaar die in 1903 een linosnede maakte. Later volgen grote kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Maurice de Vlaminck. De beroemdste kunstenaar die gebruikmaakte van de linoleumsnede was Picasso. In Nederland zijn Maurits Cornelis Escher en Gerd Arntz vermaarde makers van linosnedekunst. Bekende hedendaagse kunstenaars zijn Bert Brouwer, Elsbeth Cochius en Olivia Ettema.

Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend

Forbo & kunst

Ook de relatie tussen kunst, vormgeving en Forbo kent een lange geschiedenis. Forbo, dat later vandaag een webinar houdt over designtrends, laat zich bijvoorbeeld voorstaan op design. Daarnaast heeft het bedrijf een lange historie met kunst en kunstenaars. Zo ondersteunt de duurzame vloerproducent initiatieven die de linosnedetechniek meer bekendheid geven en die met name jongeren aanzetten ermee aan de slag te gaan. Daarnaast geeft het bedrijf kunstenaars regelmatig opdrachten en sponsort Forbo tentoonstellingen, maar ook het Zaantheater bijvoorbeeld.

Winnaars Forbo Linoleum Kunstprijs 2022 bekend