Winnaars ARC22 Awards bekendgemaakt

In Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting in Den Haag, zijn onder aanwezigheid van circa 300 genodigden uit de top van de architectuur, stedebouw & interieurarchitectuur de winnaars van de ARC22 Awards bekendgemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van het afgelopen jaar in de categorieën architectuur, innovatie, stedenbouw, interieur en detail. Daarnaast is Petra Blaisse onderscheiden met de ARC22 Oeuvre Award en mocht Martijn de Geus de ARC22 Jong Talent Award in ontvangst nemen.
Winnaars ARC22 Awards bekendgemaakt | Project & Interieur
Winnaars ARC22 Awards bekendgemaakt | Project & Interieur

Voor de ARC22 Awards zijn dit jaar bijna tweehonderd inzendingen binnengekomen. Vorig jaar waren dat er nog vierhonderd. De onafhankelijke jury’s stonden voor de uitdaging om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.

Campus Cadix winnaar ARC22 Architectuur Award
Volgens de jury is Campus Cadix in Antwerpen “Een spannend complex waar oud en nieuw op allerlei manieren symbiotisch in elkaar grijpen.” In de campus zijn een kunstzinnige en een technische middelbare school samengevoegd. Korteknie Stuhlmacher Architecten sleutelde en sleep dertien jaar lang aan de bouwstenen van de campus: oude havenloodsen, een school met monumentenstatus en een fors nieuwbouwblok. Die lange adem is zichtbaar in het afgewogen eindresultaat.

Innovatieve kalkhennepgevel winnaar ARC22 Innovatie Award
Het gemeentehuis Voorst door De Twee Snoeken toont volgens de jury aan dat een publiek gebouw biobased kan worden uitgevoerd, mede dankzij de opdrachtgever die zijn nek heeft durven uitsteken en de innovatieve toepassing van een enorme kalkhennep gevel heeft gesteund. “Het is knap hoe onderzoek, schaal en functie hier samenkomen”, aldus de jury. Het project toont aan dat kalkhennep opschaalbaar en breed toepasbaar is.

Winnaar ARC22 Stedenbouw Award: het Kleine Zennepark in Brussel
Volgens de jury oogt de winnaar ‘Het Kleine Zennepark’ in Brussel door Brut en Orka Landschaps-architecten op een transformatie van een stadwijk in Brussel. De chirurgische aanpak van ontwerpen resulteert in een promenade dat lucht en ruimte toevoegt in een dichtbebouwd gebied. Zo dient het plan de sociale cohesie van het gebied aan te pakken door het bieden van verschillende soorten ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra.

Tijdelijke huisvesting Eerste Kamer en Raad van State winnaar ARC22 Interieur Award
Het ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven, geconcipieerd als een Semperiaanse, losstaande bekleding, tracht met eenvoudige middelen een waardige omgeving te bewerkstelligen die, als nadrukkelijke wens van de gebruiker, gehoor geeft aan de Eerste Kamer als ‘Chambre de Réflexion’. Een decorum dat herinneringen oproept aan het Binnenhof en waar rituelen, conventies en symboliek gewicht geven aan de werkwijzen, wetgevende taken en omgangsvormen in het parlementaire instituut.

Stadhuis Leiden winnaar ARC22 Detail Award
Volgens de jury is de winnaar van de ARC22 Detail Award, het Stadhuis in Leiden naar ontwerp van Office Winhov op een chirurgische manier gerestaureerd. Door de subtiele ingrepen is voor de bezoeker niet meer duidelijk waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Nieuwe ingrepen voegen zich op overtuigende wijze binnen deze bestaande architectuur. Met als resultaat een on-Nederlands gebouw.

Martijn de Geus neemt de ARC22 Jong Talent Award in ontvangst
Voor de ARC22 Jong Talent Award heeft de jury unaniem Martijn de Geus (maison h) geselecteerd als winnaar. Hij combineert zijn ontwerptalent met levenslessen, daardoor krijgen zijn projecten en onderzoeken een interessante persoonlijke lading. Ook bij De Geus ziet de jury de maatschappelijke drive die deze generatie architecten siert. Je ziet bij hem dat hij echt gelooft dat de nieuwe architect anders moet zijn.

Petra Blaisse onderscheiden met de ARC22 Oeuvre Award
De jury was unaniem: de ARC22 Oeuvre Award is voor Petra Blaisse. “Blaisse heeft sinds de oprichting van haar bureau via experiment en vernieuwing de grenzen van het vak opgerekt. Ook is ze een innovator die continu met tot de verbeelding sprekende projecten weet in te spelen op actuele maatschappelijke vraagstukken. Haar oeuvre is zowel actueel als tijdloos, waardoor Blaisse steeds opnieuw nieuwe generaties weet te binden.”

Uitgebreide informatie over alle winnaars, genomineerden, jury’s en de juryrapporten van alle categorieën zijn te bekijken op dearchitect.nl/arc22