Winnaars ARC21 Awards bekendgemaakt

Op donderdag 18 november hebben in Keilepand Rotterdam de winnaars hun ARC21 Award in ontvangst genomen. Vanwege de coronamaatregelen in een minder feestelijke entourage, maar wel met minstens evenveel blijdschap als andere jaren.
Winnaars ARC21 Awards bekendgemaakt | Project & Interieur

Uit ruim 400 inzendingen hebben onafhankelijke vakjury’s in zeven categorieën de winnaars van de ARC21 Award geselecteerd. Daarnaast mocht Superuse de Oeuvre Award in ontvangst nemen en is Frank Loer onderscheiden met de ARC21 Jong Talent Award.

Winnaars ARC21 Award belicht

Het Christelijk Lyceum Veenendaal van NOAHH & Ex Interiors is de winnaar van de ARC21 Interieur Award. De jury is lovend over de wijze waarop de betrokken partijen in samenspraak dit project hebben gerealiseerd. NOAHH & Ex Interiors hebben een ontwerp aangeleverd dat klaar is voor de toekomst, maar mét respect voor het verleden. In de categorie Meubel vond de jury de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht de terechte winnaar van de ARC21 Meubel Award. Het meubel onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. Winnaar van de ARC21 Architectuur Award is Depot Boijmans Van Beuningen. Volgens de jury brengt dit gebouw zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten. Binnen de categorie Stedenbouw verkoos de jury unaniem Het Schinkelkwartier tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak én de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving. Winnaar in de categorie Detail is Foeliestraat 2-4 in Amsterdam door Ronald Janssen Architects. Dit woningbouwproject biedt volgens de jury een radicaal en eigenzinnig antwoord op een complexe opgave met veel randvoorwaarden. Niets is aan het toeval overgelaten. Het is genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe. Daarmee overstijgt het woongebouw aan de Foeliestraat de opdracht en wordt bekroond met de ARC21 Detail Award. The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai door Marjan van Aubel Studio i.s.m. V8 architecten is het winnende ontwerp in de categorie Innovatie. Marjan van Aubel staat voor zonnedemocratie. De kracht van haar ontwerp is dat het de toekomst transformeert: elk oppervlak vol zonnepanelen wordt niet langer bange noodzaak in een moeizame energietransitie, maar een feest om naar uit te kijken. Het gefilterde, gekleurde licht dat tegelijkertijd energie opwekt, koelt en voor schaduw zorgt heeft iets magisch.

Jong talent van het jaar

De winnaar van de ARC21 Jong Talent Award is Frank Loer, een jong talent met bravoure. Hij beschikt over materiaalkennis, uitvoerbaarheidskennis en dit vakmanschap resulteert in prachtige details. Door dat hij dit weet te combineren met een sterke ondernemersgeest kan Loer al op jonge leeftijd succesvol meebouwen aan de stad. Met de toekenning van de ARC21 Oeuvre Award aan Superuse, wint een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan. De jury roemde zowel hun gebouwde als hun ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die ze ondernemen waarmee ze de weg hebben geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.

Meer informatie: https://www.dearchitect.nl/arc21-awards

(Foto: Cynthia van Dijke)