Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt

Gisterenavond maakte Arcam de winnaars bekend van de vijftiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. In de Centrale Markthal werd, onder toeziend oog van bijna 300 geïnteresseerden, het National Holocaust Namenmonument van Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt en in opdracht van het Nederlands Auschwitz Comité onderscheiden met de vakprijs. De publieksprijs ging naar Basisschool De Wereldburger van Moke Architecten en LANDLAB in opdracht van de Gemeente Amsterdam. De twee projecten werden gekozen uit tien nominaties.
Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt | Project & Interieur
Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt | Project & Interieur
Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt | Project & Interieur
Winnaars Amsterdamse Architectuurprijs 2022 bekendgemaakt | Project & Interieur

Het Nationaal Holocaust Namenmonument, één van de twee prijswinnende ontwerpen van de Amsterdamse Architectuurprijs 2022, is een plek waar ontmoeting centraal staat, zowel letterlijk als in abstracte zin. Nabestaanden komen in contact met verloren naasten en met andere bezoekers, zowel uit Amsterdam als van ver daarbuiten. Op een geraffineerde wijze is het gebouw vanuit sommige standpunten heel groots, aanwezig en monumentaal, maar vanuit andere gezichtspunten, terughoudend, soms zelfs afwezig en eigenlijk altijd verfijnd. Ondanks de fysiek bescheiden omvang reikt de impact van dit project tot ver buiten de stadsgrenzen en is dit project er niet alleen voor Amsterdam en Amsterdammers, maar biedt het ruimte voor ontmoeting, bezinning en educatie. Er is sprake van Architectuur met een grote ‘A’.

Jury Amsterdamse Architectuurpijs 2022 over de winnaar

De jury prijst het ontwerp niet alleen vanwege zijn architectonische zeggingskracht, maar ook vanwege de stedenbouwkundige inpassing waardoor een verwaarloosde locatie is veranderd in een plek van grote waarde. Deze stedenbouwkundige en architectonische trefzekerheid is bij een dergelijke ‘zware’ opgave niet vanzelfsprekend. De ontwerpers en opdrachtgevers hebben de stad een inspirerende plek gegeven die van betekenis is voor haar geschiedenis, haar heden en haar toekomst. Zo uniek, zo eenmalig, en zo groots is daarmee Het Nationaal Holocaust Namenmonument de winnaar van de AAP 2022.

Sociaal hart in Osdorp

Eén van die projecten springt eruit met een centrale functie in de wijk en grote impact op de gebruikers. Het is de architect en opdrachtgever hier gelukt qua duurzaamheid, architectuur en op sociaal vlak iets speciaal aan de wijk toevoegen. De openbare ruimte om het project en de binnen- en buitenkant zijn liefdevol en zorgvuldig uitgevoerd. Basisschool de Wereldburger vormt volgens de jury een sociaal hart in Osdorp, die veel impact kan hebben op de buurtbewoners. De architect en opdrachtgever hebben binnen een beperkt budget een gedateerde gesloten school omgetoverd tot een uitnodigende, duurzame en ruime basisschool.

Fantastisch werk

Moke Architecten en de Gemeente Amsterdam hebben fantastisch werk verricht om het betonnen skelet van de oude school om te toveren naar een warm en stoer schoolgebouw. LANDLAB heeft met eenvoudige middelen een gezellig schoolplein weten te creëren. De jury vindt het voor de kinderen van de school heel belangrijk dat zij dagelijks naar zo’n mooi gebouw gaan om te leren en spelen. Maar ook voor buurtbewoners kan het gebouw een belangrijke plek innemen als ontmoetingsplek in de avonduren.

(Fotografie: Thijs Wolzak en Maarten Nauw)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.