Werkspoorfabriek dubbel genomineerd voor BNA-prijzen

De Werkspoorfabriek in Utrecht heeft een dubbele BNA-nominatie gekregen: voor het beste gebouw en het beste kantoorgebouw van 2020. Vorig jaar werd de oude fabriek helemaal verbouwd en omgevormd met een innovatief en circulair bouwsysteem van de Utrechtse bureaus Respace en Sustainer Homes. Dit deden ze samen met onder andere ZECC Architecten in opdracht van Overvecht Vastgoed BV. Om dit te vieren zijn er in november rondleidingen door de Werkspoorfabriek voor iedereen met een passie voor architectuur en innovatie.
Werkspoorfabriek dubbel genomineerd voor BNA-prijzen | Project & Interieur
Werkspoorfabriek dubbel genomineerd voor BNA-prijzen | Project & Interieur
Werkspoorfabriek dubbel genomineerd voor BNA-prijzen | Project & Interieur

De lege 175 meter lange hal van de Werkspoorfabriek in Utrecht werd in een paar maanden tijd op duurzame wijze getransformeerd. De hal geeft nu plaats aan vijftig innovatieve creatieve ondernemingen en een grote bierbrouwerij. De combinatie van het behoud van het industriële karakter en de nieuwe ruimtelijke inrichting wordt geprezen in beide nominaties. Op 22 en 28 oktober worden de winnaars van de BNA-prijzen bekend gemaakt door de jury’s.


Respace in de Werkspoorfabriek

Om het tekort aan vastgoed in Nederland aan te pakken, ontwikkelde Utrechts architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Er is op dit moment in heel Nederland vraag naar bijna 40 miljoen m2 woonruimte en alleen al in Amsterdam naar een half miljoen m2 kantoorruimte. Terwijl er 30 miljoen m2 vastgoed leeg staat. Met het bouwsysteem van Respace kan een groot gedeelte van het leegstaande vastgoed omgebouwd worden tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van. Ceo van Sustainer Homes, Gert van Vugt: “De treurige gipsen wandjes die we kennen uit kantoren zijn echt niet meer nodig. Met dit systeem krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit terug. Dit gebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het Werkspoorkwartier helpen te transformeren naar een ‘place to be’ in Utrecht.”

Karakter behouden én flexibiliteit

Respace is ontstaan uit Sustainer Homes en biedt een modulair, houtskeletbouwsysteem voor transformatie van vastgoed. Het zorgt ervoor dat gebouwen hun karakter behouden en tegelijkertijd flexibel in gebruik worden gemaakt. Door het gebruik van parametrisch ontwerpen en een geautomatiseerd productieproces is het snel te realiseren en minder kostbaar dan reguliere bouwmethoden.

Rondleidingen 
Werkspoorfabriek

Om de nominaties te vieren, zijn er rondleidingen nodig in de Werkspoorfabriek. Via respace.nl/rondleiding kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor één van de rondleidingen op 4, 11 of 18 november van 14:00 tot 15:00. Met oog op coronamaatregelen is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per dag.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.