‘Werkplek van de toekomst: combinatie werkplek thuis en kantoor’

Unispace, een organisatie die zich richt op strategie-ontwikkeling en design van werkplekken, heeft een nieuw concept ontwikkeld om in te spelen op de evolutie van de werkplek na de coronacrisis. Het nieuwe ‘Propeller Office’-model is gecreëerd vanuit een ‘home and hub’-benadering. Hierin gaan werknemers naar de 'hub' van het kantoor om samen te werken en voor de sociale contacten die het biedt. Daarnaast wordt het thuiskantoor gebruikt voor concentratie en inhoudelijke ontwikkeling. Het Propeller Office-concept laat bedrijven zien hoe ze kunnen reageren op veranderende eisen op de werkplek en kunnen evolueren naar een productieve werkplek van de toekomst.
‘Werkplek van de toekomst: combinatie werkplek thuis en kantoor’ | Project & Interieur
‘Werkplek van de toekomst: combinatie werkplek thuis en kantoor’ | Project & Interieur
‘Werkplek van de toekomst: combinatie werkplek thuis en kantoor’ | Project & Interieur
‘Werkplek van de toekomst: combinatie werkplek thuis en kantoor’ | Project & Interieur

Recent onderzoek onder 237 organisaties, waaronder Rolls-Royce, Virgin Media, PwC, EY en Deloitte, laat zien dat bedrijven op zoek zijn naar werkplekoplossingen die bijdragen aan de medewerkerstevredenheid, samenwerking en kennisdeling bevorderen en die echt inhoud geven aan het begrip flexibel werken. Dit is precies wat het Propeller Office-concept biedt. Het moedigt medewerkers aan om een werkplek te selecteren op basis van werkcultuur en de mogelijkheden voor samenwerking, terwijl zij ook zonder afleiding thuis of dichtbij huis kunnen werken voor taken die meer focus vereisen.

Kantoor voor sociale contacten en samenwerking

Het Propeller Office-model richt zich niet zozeer op de individuele werkplek, aangezien werknemers deze nu thuis optimaal kunnen inrichten. In plaats daarvan draait de aanwezigheid op kantoor om sociaal contact en ligt de nadruk op het merk, de cultuur, innovatie en het uitwerken van oplossingen en ideeën. Hierdoor zijn er minder issues met het herschikken van bureaus en kunnen medewerkers terugkeren naar kantoor voor de voordelen die dit biedt, niet alleen om maar aanwezig te zijn. Als gevolg hiervan zorgt de Propeller Office ook voor minder benodigde ruimte, omdat de bureaus die tot op heden de werkplek domineerden grotendeels thuis staan.

Fysieke kantoor blijft bestaan, maar krijgt andere functie

“Het laatste jaar zijn zaken als focus, samenwerking, leren en sociaal contact verschoven van de fysieke wereld naar online”, zegt Albert De Plazaola, global director of strategy bij Unispace. “Met het naleven van de eisen die nu gelden in de coronacrisis, en straks, kunnen werkplekken tot 80 procent van de tijd onbezet blijven. Dit betekent niet dat het kantoor niet langer relevant is, maar dat de waarde die het kantoor levert is veranderd. Het kantoor zal blijven bestaan om tegemoet te komen aan onze sociale behoeften en mogelijkheden die het biedt voor samenwerking. Hiermee wordt het een generator van ideeën en omzet, terwijl het thuiskantoor medewerkers in staat stelt te focussen en leren. De behoeften van medewerkers en werkpatronen zijn veranderd. Als we succesvol willen zijn in deze nieuwe realiteit, moet onze benadering van het fysieke kantoor evolueren en aangepast worden aan ‘the next normal’. Daarin wordt meegenomen wat we gedurende deze crisis hebben geleerd.”
Simon Pole, global design director bij Unispace: “De coronacrisis heeft het werkplekdesign voor een uitdaging gesteld en onze taak bij Unispace is om snel met een oplossing te komen. Het ontwerp van een kantoor zal onvermijdelijk veranderen; van de bezettingsgraad in vergaderzalen tot een vermindering van het aantal individuele bureaus. Maar kantoren en gedeelde werkruimten zullen een essentiële rol blijven spelen in de productiviteit van bedrijven en het welzijn op de werkplek.”

Gemak en de vertrouwdheid

In de Propeller Office faciliteert het fysieke kantoor samenwerking en sociale contacten, gecombineerd met het gemak en de vertrouwdheid van het thuiskantoor voor taken die focus vereisen. Hiermee ontstaat een goede balans tussen beide locaties. Het concept helpt bedrijven om te gaan met de uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt voor een veilige werkplek en om de veranderingen in werkwijze te omarmen. Daarmee wil Unispace bedrijven vooruit helpen terwijl ze zich aanpassen aan de huidige en toekomstige situatie.