Vitra Summit over de gevolgen van de coronacrisis

Tijdens de twee dagen van de Vitra Summit, een online streamingevent op 22 en 23 oktober, wil Vitra verder gaan dan de voor de hand liggende implicaties van de coronacrisis. De meubelfabrikant is ervan overtuigd dat de omgeving voortdurend vorm geeft aan onze gedachten en gevoelens. Interieurruimtes kunnen bedrijfsculturen veranderen, de geest verheffen en het welzijn van de bewoners beïnvloeden.
Vitra Summit over de gevolgen van de coronacrisis | Project & Interieur

Vitra nodigt geïnteresseerden uit om gezamenlijk na te denken over hoe een toekomstbestendige omgeving gecreëerd kan worden: thuis, op kantoor en onderweg. Hiervoor stelt het bedrijf zijn tweedaagse beschikbaar, onderverdeeld in twee keer een ochtendprogramma, gevolgd door een middagprogramma.

The human and the office – Dag 1, donderdag 22 oktober, AM MESZ
Zoom, Skype, Teams. In luttele maanden zijn we experts geworden in het gebruik van diverse online platforms om onze collega’s, vrienden en familie te zien. Zorgt deze nieuwe manier van vergaderen voor dezelfde tevredenheid en uitkomst? Gaan we het kantoor missen als dat verdwijnt? Hoe kunnen we de interacties op de werkplek op een nieuwe manier vormgeven met meer digitale interacties? Deze vragen komen tijdens het eerste deel van de Vitra Summit aan de orde. Deze sessie omvat gesprekken met de bekende psychotherapeute Esther Perel, interieurarchitecte Sevil Peach, INSEAD-professor Gianpiero Petriglieri en anderen.

Design matters – Dag 1, donderdag 22 oktober, PM, MESZ
Bestaat er zoiets als goed of slecht materiaal? Of alleen correct en onjuist gebruik? Welke impact hebben crisissen in het verleden op ons interieur gehad door de geschiedenis heen? In deze sessie vindt een gesprek plaats met Christian Grosen Rasmussen, Chief Design Officer bij Vitra, met gastheer Jan Boelen, Creative Director van Atelier Luma. Andere deelnemers zijn industrieel ontwerper Konstantin Grcic, stichter van Faber Futures Natsai Audrey Chieza, Princeton-professor Beatriz Colomina en freelance schrijver Kyle Chayka.

Dynamic spaces – Dag 2, donderdag 23 oktober, AM, MESZ
De afgelopen maanden is gebleken dat kantooromgevingen met een flexibel ontwerp dat kan worden veranderd een duidelijk voordeel hebben: ze kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende overwegingen m.b.t. de gezondheid en arbeidspatronen. Tegelijkertijd zijn er nieuwe functies toegevoegd aan onze huiselijke omgeving. Deze sessie omvat gesprekken met Sharon Johnston, oprichtende partner van het in LA gevestigde architectenbureau Johnston Marklee, David Allemann, mede-oprichter van het wereldwijde schoenenmerk On, Nora Fehlbaum, CEO van Vitra, Ilse Crawford oprichter van Studioilse, Aric Chen, Curatorial Director bij Design Miami en vele anderen.

Remote world – Dag 2, donderdag 23 oktober, PM, MESZ
We hebben de afgelopen maanden veel van onze huizen gevraagd. Toen we ons terugtrokken in onze veilige haven, moesten ze fungeren als onze kantoren en scholen, onze speeltuinen en sportscholen, onze restaurants en bioscopen. We zullen meer tijd thuis blijven doorbrengen: een zekere mate van werken op afstand zal er blijven, althans voor het moment. Zal onze vrijheid om op afstand te werken leiden tot een uittocht in de steden? In dit deel van het programma onderzoeken we de nieuwe balans tussen werk en privéleven en de impact van het werken op afstand op steden, bedrijven en woningen, met gasten als curator en criticus Beatrice Galilee uit New York, creatief directeur van Design Academy Eindhoven Joseph Grima, architect en stedenbouwkundige Stefano Boeri en anderen.

Verwante onderwerpen volgens Vitra

Welke onderwerpen hebben een impact op kantooromgevingen, gemeenschappelijke ruimten of het huis en welke processen hebben een invloed op de toekomst van werken? In een reeks kranten gewijd aan de wereld van werken en actuele wereldwijde onderwerpen, nodigen we designers, architecten en industriële deskundigen uit om deze thema’s te belichten.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.