Vijf nominaties voor de H.I.P. 2024

Algemeen 04-04
Rijkskantoor Haarlem. (Foto: Max Hart Nibbrig)
Rijkskantoor Haarlem. (Foto: Max Hart Nibbrig)

De jury van de vijfde en laatste Herengracht Industrie Prijs 2024 heeft een vijftal projecten uitverkoren om mee te dingen naar de speciaal door Joep van Lieshout ontworpen H.I.P.-trofee en een geldbedrag van €2.500.

Rijkskantoor Haarlem. (Foto: Max Hart Nibbrig)
Rijkskantoor Haarlem. (Foto: Max Hart Nibbrig)

De projecten zijn geselecteerd uit een shortlist van ruim 30 projecten. In aanmerking voor de H.I.P. 2024 komen interieurs in zowel nieuwbouw, renovatie, transformatie als herbestemmingsprojecten. De projecten moeten in Nederland zijn gerealiseerd en opgeleverd in de jaren 2021, 2022 of 2023. In eerste instantie zijn door de jury en de partners, verbonden aan deze editie, maar liefst 126 projecten voorgedragen voor de longlist.

Schoenenkwartier Waalwijk. (Foto: Mike Bink)
Schoenenkwartier Waalwijk. (Foto: Mike Bink)

De genomineerde projecten zijn:

Stadhuis Den Helder. (Foto: Max Hart Nibbrig)
Stadhuis Den Helder. (Foto: Max Hart Nibbrig)

- Lieven de Key HQ – Studioninedots
- Museum Singer Laren - Bedaux de Brouwer Architecten
- Rijkskantoor Haarlem – Beyond Space i.s.m. MVSA
- Schoenenkwartier Waalwijk - Civic Architects
- Stadhuis Den Helder - Office Winhov i.s.m. Van Hoogevest Architecten


Nieuwe Waarden

De jury bestaat dit jaar uit Dikkie Scipio (KAAN Architecten, voorzitter), Harm Tilman (Viva Architectuur, secretaris), Abdessamed Azarfane (Dura Vermeer), Willem Heyligers (Heyligers Architects), Aura Luz Melis (Inside Outside, een van de bureaus die de H.I.P. in 2021 wonnen voor de LocHal in Tilburg), Sanne Schenk (TANK Interior Design Agency) en Willem Sijthoff (Capital C, Sijthoff Media Groep). De jury bezoekt de genomineerde projecten en beoordeelt deze aan de hand van het thema van deze editie: 'Nieuwe Waarden'. Daar waar het interieur niet als make-up of tijdelijke laag op de structuur is aangebracht en structuur en ruimte juist op elkaar aansluiten en elkaar als het ware kussen. Het interieur vormt een onlosmakelijke laag van architectuur. (Interieur) architecten zijn zich ervan bewust dat gebouwen langere tijd blijven bestaan en dat ze tijdens hun levensduur restauratie en renovatie behoeven. Dat leidt aan de kant van de ontwerper tot een reflectie op de vraag wat de essentie van de opgave is, op wat is gebouwd en wat de architectuur ervan vormt. Dat kan tot uitdrukking komen in het bieden van verrassende of onderscheidende oplossingen en het vormen van boeiende, aanprekende ruimtes. 

De winnaar wordt op 30 mei bekendgemaakt tijdens een besloten bijeenkomst in het Stedelijk Museum in Amsterdam.