Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

Projecten 27-03
Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

Na een ware metamorfose wordt deze week het pand aan de Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam opgeleverd. Dit is het toekomstige hoofdkantoor van Philips dat na verdere afwerking en inrichting in 2025 wordt betrokken. Nuveen Real Estate, een van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld, projectontwikkelaar G&S& en V8 Architects hebben de betonnen kolos uit de jaren ’70 omgetoverd tot een modern, hightech kantoorpand. De renovatie van het kantoorpand heeft zo'n 18 maanden geduurd en er is 35 procent vloeroppervlak aan het gebouw toegevoegd op het dak en aan de achterkant van het gebouw.

Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

In de jaren ’70 was PI59 een van de eerste kantoorpanden op de Amsterdamse Zuidas. Het betonnen casco van toentertijd maakt nu nog onderdeel uit van de vorm en de structuur van het gebouw, echter zijn er tijdens de renovatie vele raampartijen aan toegevoegd, waardoor het gebouw van zes verdiepingen grotendeels verlicht wordt door natuurlijk daglicht. Het gebouw telt na de uitbreiding 18.750 verhuurbare vierkante meters.

Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

PI59 is in korte tijd volgens het ontwerp van V8 Architects omgebouwd van een brutalistisch bouwwerk tot een eigentijds en stijlvol kantoor, dat aan alle moderne duurzaamheids- en gebruikseisen voldoet. Door het betonnen casco te behouden, kon de milieubelasting beperkt blijven. Het gebouw voldoet bij oplevering al aan de de eisen van het klimaatakkoord van Parijs voor 2040. Naar verwachting wordt het kantoorpand bekroond met de BREEAM Excellent en WiredScore-certificaten.

Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

Best-in-class kantoor

Het kantoorpand heeft nog verschillende andere faciliteiten. Op het dak bevinden zich een kantoortuin en een publiek toegankelijke daktuin. De ondergrondse parkeergarage biedt plek aan ruim 80 (elektrische) auto’s, waarvoor alle parkeerplaatsen van laadpalen voorzien zijn. In het gebouw kunnen meer dan 350 fietsen gestald worden. Bovendien is er veel aandacht uitgegaan naar een groene omgeving voor zowel buurtbewoners als werkenden. Hiervoor was Felixx Landscape Architects verantwoordelijk.

Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

Sebastian Zwart, portfolio manager bij Nuveen Real Estate: “Toen we begonnen aan de ontwikkeling van dit pand wilden we een best-in-class kantoor opleveren. Het ingetogen gebouw in deze groene omgeving ligt precies tussen de drukte van de Zuidas en een rustige woonwijk. De nieuwe technologie voor energiezuinigheid en welzijn voldoet aan de vraag van hedendaagse gebruikers. Na een intensief proces van 18 maanden is het gebouw nu klaar voor de volgende fase.”

Van brutalistisch bouwwerk tot hypermodern kantoor

Dennis van de Ven, directeur bij projectontwikkelaar G&S&: “We zijn trots op dit unieke project. In nog geen twee jaar hebben we het pand voor de komende decennia toekomstbestendig gemaakt. De ontwerp lat lag hoog. Dankzij alle betrokken partijen hebben we de verwachtingen meer dan waargemaakt. Het gebouw voldoet aan de duurzaamheidseisen, straalt kwaliteit uit en ademt vakmanschap.”

Michiel Raaphorst, medeoprichter van V8 Architects: “Gebogen ramen, terrazzo gevelelementen en messing ornamenten in een tactiele detaillering zorgen voor een tijdloze architectuur, waarbij ambacht en innovatie hand in hand gaan. De verborgen kwaliteit vaneen ‘boutique’ kantoor is maximaal benut door het maken van grote vloeren en veel visuele verbindingen dwars door het gebouw. PI59 is hierdoor een werkomgeving geworden waarflexibiliteit en ontmoeting maximaal worden gefaciliteerd.”