Van Abbemuseum verwerft designcollectie Lidewij Edelkoort

Lidewij Edelkoort en het Van Abbemuseum laten zien dat beeldende kunst en vormgeving in elkaars verlengde liggen tijdens de Dutch Design Week 2022 (DDW) met de tentoonstelling De collectie is…. Het markeert een historisch moment voor het museum: het Van Abbemuseum verwerft circa vijftig werken uit de privéverzameling van Edelkoort en neemt zo voor het eerst designobjecten op in de collectie. Het Van Abbemuseum ligt in het hart van designstad Eindhoven en doet sinds 2009 actief onderzoek naar de gebruikswaarde van beeldende kunst. De collectie is… is te zien van 8 oktober tot en met 6 november 2022.
Van Abbemuseum verwerft designcollectie Lidewij Edelkoort | Project & Interieur
Van Abbemuseum verwerft designcollectie Lidewij Edelkoort | Project & Interieur
Van Abbemuseum verwerft designcollectie Lidewij Edelkoort | Project & Interieur

Volgens Lidewij Edelkoort is het “een revolutie voor musea om deze werelden samen te brengen en te versmelten, en op gelijke voet te brengen. Het Van Abbemuseum zoekt hiermee de grenzen op tussen autonoom design en beeldende kunst. Het samenspel van de verschillende disciplines zet aan het denken over grote maatschappelijke transities en disrupties die nu spelen. Denk aan vraagstukken als klimaatverandering, migratie, racisme, eenzaamheid en melancholie.”

Over de tentoonstelling

Het museum opent de dialoog met de vragende titel: De collectie is…. Lidewij Edelkoort en Steven ten Thije, hoofd collecties Van Abbemuseum, brengen designobjecten uit de verzameling van Edelkoort samen met beeldende kunst uit de collectie van het Van Abbemuseum. De tentoonstelling laat zien dat er eigenlijk geen scheidingslijn meer is tussen autonoom design en beeldende kunst. Kunstwerken en designobjecten uit beide collecties worden getoond in tien zalen van het museum, met ieder een eigen poëtische setting. Juist het samenspel tussen de twee disciplines helpt om creatief na te denken over grote maatschappelijke vraagstukken als: klimaatverandering, migratie, eenzaamheid en melancholie, of de verhouding tussen stad en platteland. Daarnaast bevraagt de tentoonstelling wat een collectie eigenlijk is. Een tweede tentoonstelling van deze dialogen is te zien in ‘Home of Design’ Kazerne. Steven ten Thije: “Een collectie is per definitie een verzameling van verschillende maar gerelateerde dingen. Een collectie maakt het mogelijk verbanden te leggen en betekenissen te ontdekken door te spelen met verschil en overeenkomst. Het helpt om dingen in perspectief te zien, steeds weer te bezoeken, om nieuwe verbanden te ontdekken of de achtergrond van bekende fenomenen te doorgronden.”

Over collectie Lidewij Edelkoort

De collectie van Lidewij Edelkoort bestaat uit unieke stukken van autonome designers, waarbij de nadruk ligt op alumni en (oud)docenten van de Design Academy Eindhoven. Veel van de stukken zijn unieke prototypen of hebben een persoonlijke link met Edelkoort. Toonaangevende stukken uit de tentoonstelling zijn onder andere van Maarten Baas (1978), Jurgen Bey (1965), Nacho Carbonell (1980), Piet Hein Eek (1967), Hella Jongerius (1963) en Studio Job.

(Foto’s: Joep Jacobs)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.