Twee museumontwerpen Kossmanndejong in de prijzen

De European Museum of the Year Award (EMYA) werd uitgereikt aan twee opdrachtgevers van Kossmanndejong: Het Zwitserse Stapferhaus is winnaar geworden van de EMYA 2020 en het vernieuwde Naturalis kreeg de EMYA 2021. Kossmanndejong heeft met zijn ontwerpwerk in beide musea een belangrijke bijdrage kunnen leveren.
Twee museumontwerpen Kossmanndejong in de prijzen | Project & Interieur
Twee museumontwerpen Kossmanndejong in de prijzen | Project & Interieur

Voor het Stapferhaus heeft Kossmanndejong geadviseerd in het ontwerp en de ontwikkeling van hun nieuw museumgebouw. Daarnaast heeft het bureay daarin de eerste tentoonstelling FAKE. Die Ganze Wahrheit ontworpen. De tentoonstelling werd tweemaal verlengd en brak alle bezoekersrecords. Uit het juryrapport 2020: “…De hoofdprijs voor 2020 gaat naar het Stapferhaus, een museum dat moeilijke vragen stelt, grote ideeën verkent en een debatcultuur koestert. Ze kiezen thema’s die niet gebaseerd zijn op een collectie, maar op grondig onderzoek naar wat belangrijk is voor de samenleving, thema’s die de meeste musea niet zouden willen aanpakken. Door zijn innovatieve, creatieve en toekomstgerichte aanpak biedt het een model voor het museum als laboratorium voor levenskunst – zoals alle musea zouden moeten zijn. Thematische tentoonstellingen in Stapferhaus zetten grote vragen om in toegankelijke ervaringen. Bezoekers worden ‘acteurs van het heden…’”

Twee vaste tentoonstellingen Kossmanndejong

Voor het totaal vernieuwde Naturalis heeft Kossmanndejong van de negen vaste tentoonstellingen er twéé mogen ontwerpen: de grote introductietentoonstelling ‘Leven’ op de begane grond en een thematische tentoonstelling ‘de Dood’ op de bovenste verdieping. Uit het juryrapport 2021: “…De manier waarop Naturalis is getransformeerd, maakt het tot een wereldwijde verbinder van mens en natuur en een ambassadeur voor het behoud van de natuur in een tijd waarin acute klimaatverandering alle levende systemen op aarde treft. Als een instelling die de geest de ziel en harten van de bezoekers kan aanspreken, leidt het de bezoekers naar nieuwe ideeën van goed en verantwoordelijk burgerschap met betrekking tot de natuur en de bescherming ervan…”