Tussen rationeel en emotioneel: URA onder de loep

A+ Architecture in Belgium brengt samen met Bozar Books en Koenig Books de eerste monografie uit van het Belgische architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. Het boek toont het overzicht van hun architectuurpraktijk vanaf de start in 2002 tot en met 2020.
Tussen rationeel en emotioneel: URA onder de loep | Project & Interieur
Tussen rationeel en emotioneel: URA onder de loep | Project & Interieur

Vanaf het begin ontwikkelde URA synchroon twee manieren van werken: enerzijds onderzoeken zij op een intuïtieve manier op welke wijze een gebouw zich kan nestelen in de context, anderzijds werken ze op een pragmatische en analytische manier met het programma. In het nieuwe boek krijgt de lezer een inkijk in het werk van het architectenbureau, dat de grens houdt tussen het rationele en het emotionele, het pragmatische en het intuïtieve, het functionele en het ‘buikgevoel’. Sinds de oprichting heeft het bureau een sterk portfolio van publieke projecten opgebouwd, waaronder de turnzaal in Ukkel (KAU), het revalidatiecentrum in Ninove (RLN), de jeugdherberg (JGK) en het woonzorgcentrum in Kortrijk (WZK). Inmiddels is URA uitgegroeid tot een vaste waarde in het Belgische architectuurlandschap. Het bureau werd al meermaals genomineerd voor de Mies Van der Rohe Award en sleepte verschillende internationale prijzen in de wacht, waaronder de Architizer Award, Bigmat Award en Belgian Building Awards.

Dieper ingaan op de werkwijze van URA

Het boek toont twintig projecten aan de hand van foto’s, plannen en tekeningen, en wordt ingeleid door de Britse architect en schrijfster Helen Thomas. Onderzoeker en architectuurcriticus Christophe Van Gerrewey gaat in z’n essay dieper in op de werkwijze van URA, en plaatst het bureau in een historisch en cultureel kader. In een interview met Lisa De Visscher en Iwan Strauven lichten Yves Malysse en Kiki Verbeeck hun projecten, methodologie en referenties verder toe. De publicatie verschijnt naar aanleiding van de tentoonstelling Solid Senses over het werk van URA, die tot en met 16 januari zou zijn te zien in BOZAR in Brussel, maar is uitgesteld tot november volgend jaar. De tentoonstelling behoort tot de reeks van monografische tentoonstellingen, opgestart door A+ Architecture in Belgium en BOZAR in 2019, gewijd aan Belgische architectenbureaus die de laatste jaren internationale aandacht hebben genoten.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.