Tien genomineerden voor Gouden A.A.P. 2021 bekendgemaakt

De tien genomineerde projecten voor de veertiende editie van de Amsterdamse Architectuurprijs Gouden A.A.P. 2021 zijn bekendgemaakt. De vak- en publieksprijs worden 28 mei uitgereikt tijdens een feestelijke viering. De locatie is de winnaar van vorig jaar: het Trippenhuiscomplex.
Tien genomineerden voor Gouden A.A.P. 2021 bekendgemaakt | Project & Interieur

De gebouwen die meedingen naar de Gouden A.A.P. 2021 zijn (in alfabetische volgorde vermeld met naam project, architect en opdrachtgever):
1. Amsterdam Rechtbank, KAAN Architecten, Rijksvastgoedbedrijf
2. Breehorn IJdoornlaan, LEVS Architecten, Rochdale (gebouw 1 en 2) en Stadgenoot (gebouw 3)
3. Foeliestraat 2-4, Ronald Janssen Architecten, Buro Amsterdam
4. Pontkade, de Architekten Cie., Pontkade ontwikkeling BV
5. Studio Thonik, Thomas Widdershoven (Thonik) i.s.m. Arjan van Ruyven (MMX-architecten), Thonik OG BV
6. The George, Dok architecten, BPD i.s.m. AM
7. Top-Up, FRANTZEN et al., Lemniskade Projecten
8. Transformatie Vossius Gymnasium, Marlies Rohmer Architecture & Urbanism, Vossius Gymnasium
9. Van der Valk Hotel Zuidas, Wiel Arets Architects, Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas B.V.
10. Westbeat, Studioninedots, Lingotto Ontwikkeling BV & Achmea Dutch Residential Fund

Over de Gouden A.A.P. 2021


Met de jaarlijkse Amsterdamse Architectuurprijs vestigt Arcam naar eigen zeggen de aandacht op het beste deel van de bouwproductie in de stad en wil het het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren. De Gouden A.A.P. 2021 wordt uitgereikt aan de architect én opdrachtgever van het gebouw dat volgens een vak-en een publieksjury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2020 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd.

Jury


Dit jaar bestaat de vakjury uit Merel Pit (hoofdredacteur De Architect), Milad Pallesh (architect en oprichter Studio Pallesh) en Songül Mutluer (wethouder Wonen en Bouwen in Amsterdam en kandidaat Tweede Kamer voor de PvdA). Voor de zevende keer op rij buigt ook een driekoppige publieksjury zich over de vraag wat het beste Amsterdamse project is en is er naast een vakprijs dus ook een publieksprijs te vergeven. In 2021 wordt de publieksjury vertegenwoordigd door Nina Goedgebure (actrice en kunstenaar), Atakan Tas (student bouwkunde) en Gust de Wit (verpleegkundige).

Aanloop naar uitreiking Gouden A.A.P. 2021

In de aanloop naar de uitreiking van de Gouden A.A.P. 2021 zijn er drie thema-uitzendingen bij Pakhuis de Zwijger over de tien genomineerde projecten. Deze drie live casts zijn online te volgen op 10, 17 en 24 mei 2021. De uitreiking van de Gouden A.A.P. 2021 wordt online uitgezonden vanuit het Trippenhuiscomplex, de winnaar van vorig jaar, op vrijdag 28 mei 2021 om 16.00 uur.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.