Tien genomineerden voor BNA Beste gebouw van het jaar

De genomineerden voor dé architectuurprijs van Nederland, BNA Beste gebouw van het jaar, zijn bekend. De vakjury onder leiding van oud-politica Neelie Kroes selecteerde uit 103 inzendingen zeventien projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven tien genomineerde gebouwen over.
Tien genomineerden voor BNA Beste gebouw van het jaar | Project & Interieur
Tien genomineerden voor BNA Beste gebouw van het jaar | Project & Interieur

In de categorie Particuliere woonbeleving voor de competitie BNA Beste gebouw zijn dat het Tiny Holiday Home aan de Vinkeveense Plassen en het Huis met staart in Soesterberg. Leefbaarheid & sociale cohesie wordt vertegenwoordigd door Forum Groningen, de eigentijdse ‘kerk’ Domusdela in Eindhoven en Fenix 1 in Rotterdam. In de categorie Stimulerende omgevingen zijn de uitbreiding van de Rietveldacademie in Amsterdam en de tot bedrijfsverzamelgebouw verbouwde Werkspoorfabriek in Utrecht genomineerd.

Vakjuryprijs en publieksprijs BNA Beste gebouw

En in de categorie Identiteit & icoonwaarde zijn Parkpaviljoen Hoge Veluwe, museum Naturalis in Leiden en het vogelobservatorium Tij bij Stellendam genomineerd. Alle 10 gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs, waarvoor nu kan worden gestemd via deze link.

Opvolger Noord/Zuidlijn

Op 22 oktober maakt de jury bekend welk gebouw de Noord/Zuidlijn opvolgt als Beste Gebouw van het Jaar, oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij. Tevens maakt zij dan ook de vier categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekend en zal zij aan twee (niet genomineerde) gebouwen Eervolle Vermeldingen toekennen.