Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award

Thomas M. Rau ontving gisteren tijdens een ceremonie in Berlijn de prestigieuze ULI Germany UrbanInnovation Award. De ULI (Urban Land Institute) Leadership Awards, ingesteld in 2005, erkent personen voor hun toekomstgerichte, duurzame denken en bestaat uit vijf categorieën. In 2021 viel onder meer de architect David Chipperfield in de prijzen.
Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award | Project & Interieur
Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award | Project & Interieur
Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award | Project & Interieur
Thomas Rau ontvangt ULI Germany Urban Innovation Award | Project & Interieur

Sabine Georgi, managing director van ULI Germany die de award toekende aan Thomas Rau: “Nooit eerder was er zoveel belangstelling voor de gebouwde omgeving, niet alleen van de professionals maar vooral van het algemene publiek. Juist dit feit biedt een geweldige kans. De vastgoedsector staat in het middelpunt van de ontwikkelingen en maakt tegelijkertijd deel uit van de verandering. Daarom bekronen wij markante persoonlijkheden voor hun bijzondere en onderscheidende visie, sterke verantwoordelijkheidsgevoel, ondernemend denken en handelen én hun aanhoudende inzet voor het behoud van de levenskwaliteit in onze steden.”

Baanbrekende werk Thomas Rau

Jurylid Caspar Schmitz-Morkramer sprak in zijn eerbetoon in het bijzonder zijn waardering uit voor Rau’s baanbrekende werk met Madaster en zijn waardevolle bijdrage aan het publieke debat en vormende werk via het boek Material Matters: “In de categorie Urban Innovation bekronen wij architect, auteur en ondernemer Thomas M. Rau. Met Madaster, het kadaster voor materialen en producten, creëerde hij een digitaal platform dat zowel een innovatieve als een hedendaagse verbindingsmachine is.” Madaster is een baanbrekend platform voor de toekomst van circulair bouwen en een schoolvoorbeeld van hoe het begrip ‘interdisciplinariteit’ in concrete samenwerking uitvloeit. Het feit dat Thomas Rau met zijn passend getitelde boek Material Matters waardevol en overtuigend bijdraagt aan het publieke debat, verdient in de ogen van de jury alleen maar respect.

Afval is materiaal 

Thomas M. Rau, mede-oprichter van Madaster, Turntoo en oprichter van RAU architects: “Afval is materiaal zonder identiteit. Madaster documenteert, registreert en archiveert de identiteit van materialen op een dataplatform. Materialen met een identiteit worden zo nooit overbodig en daarmee reduceren we afval. De toekenning van de ULI Germany Leadership Award laat ons zien dat dit de enige weg is naar een nieuwe circulaire bouwcultuur.”

Alle prijswinnaars van de 2022 ULI Germany awards
* Young Leader: Leopold Spenner (CEO) en Dr. Robert Meyer (CTO), oprichters Alcemy
* Urban Innovation: Thomas M. Rau, mede-oprichter van Madaster, Turntoo en oprichter van 
RAU architects
* City Planning: Prof. Dr. (Univ. Florenz) Elisabeth Merk, stadsbouwmeester München
* Real Estate: Florian Reiff, Senior Managing Director, Country Head Germany Tishman Speyer
* Lifetime Award: Jan Bettink FRICS

Aanmelden niet mogelijk 

Voor de ULI Germany Leadership Awards dient de jury vooraf haar nominaties in en beslist in een gezamenlijke sessie wie de prijs ontvangt, het is voor prijswinnaars niet mogelijk om zich aan te melden. Het Urban Land Institute (ULI) is een wereldwijde onderzoeks- en onderwijsorganisatie met meer dan 45.000 leden die zich toelegt op het delen van kennis over de duurzame ontwikkeling van steden en vastgoed.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.