The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling

Vorige week opende het Amsterdam-Almere-paviljoen The Voice of Urban Nature op Floriade Expo 2022 voor het grote publiek. In deze expositie krijgt iedereen een stem in een levende tuin vol ontmoetingen. Overtreders W, de Onkruidenier, Joost Emmerik en Kossmanndejong ontwierpen samen The Voice of Urban Nature. Het paviljoen, de tuin en de tentoonstelling zijn ontworpen als één geïntegreerde ruimtelijke en gelaagde vertelling. De bebouwing, natuur en verhaal van het paviljoen zijn één.
The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling | Project & Interieur
The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling | Project & Interieur
The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling | Project & Interieur
The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling | Project & Interieur
The Voice of Urban Nature: een gelaagde vertelling | Project & Interieur

In de stad wordt steeds meer gebouwd en gewoond, terwijl hittestress en klimaatverandering de druk blijven opvoeren. Allerlei natuurinitiatieven in de stad voeren actie tegen deze veranderingen. Illustrator Paul Faassen maakte voor The Voice of Urban Nature humoristische portretten die het samenleven van al die bewoners van Amsterdam en Almere in beeld brengen. Als visueel manifest stralen de billboards dezelfde directheid uit als de talloze boodschappen die je in de stad om de oren vliegen. Mensen en dieren vertellen hun eigen verhaal – hun uitspraken zijn met de hand direct op het paviljoen geschilderd. Zo zie je een reiger die vertelt waar hij zijn lunch haalt en een dode boom die laat zien dat hij barst van leven.

Verrassende perspectieven

Als we de natuur willen begrijpen, moeten we naar haar luisteren. Bezoekers wandelen door zes thematische tuinen, en worden telkens even geprikkeld door verrassende perspectieven. Audio-ontmoetingen met inspirerende mensen en niet-mensen uit Amsterdam en Almere laten zien hoe ook jij je kunt inzetten voor een natuurinclusieve toekomst. Van natuuroptimisten, stadsboomplanters en materiaalchoreografen tot een klein jongetje dat naar kruiden speurt tussen stoeptegels: allemaal maken zij de stad een beetje groener. Dat enthousiasme is aanstekelijk en daagt je uit om ook een bijdrage te leveren.
De samenwerking tussen de gemeenten Amsterdam en Almere, Pakhuis de Zwijger en Avanti, architecten, animatoren, audiomakers, illustratoren, en bouwers, zorgde voor een bijzondere kruisbestuiving. Door ieders bijdrage ontstond een gelaagde en meerstemmige vertelling waar alle onderdelen op elkaar zijn afgestemd. Van kostuums tot audioverhalen en van beplanting tot de billboards.

Duurzaamheid The Voice of Urban Nature

Het gebouw is volledig biobased, met hout uit oude tentoonstellingen van het Rijksmuseum en een VOC-schip. De muren zijn gemaakt van kalkhennep en na de Floriade zal het paviljoen deels in Almere en deels in Amsterdam worden herplaatst en hergebruikt. Aan het eind van de levensduur van de modulaire bouwelementen zijn alle onderdelen van het paviljoen biologisch afbreekbaar. De tentoonstelling nodigt bezoekers uit om op zoek te gaan naar een nieuwe relatie van de mens als onderdeel van de natuur.
Kossmanndejong ontwikkelde ook het concept voor de Floriade Schooltuin samen met landschapsarchitect Thijs de Zeeuw voor de gemeentes Amsterdam en Almere. Kossmanndejong zet zich in voor klimaatbewustzijn door actief op zoek te gaan naar projecten die hieraan bijdragen, zoals het Coral Triangle Center (2014), Eden (2020), eigen geïnitieerde project Growth (2022), het Groote Museum Artis (2022) en Nature in Stapferhaus (2022).

(Fotografie: Jorn van Eck, illustraties: Paul Faassen)