The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht

Hoeveel energie heb jij vandaag en hoeveel heb je nodig? Met die vraag begint de toegankelijke overzichtstentoonstelling The Energy Show - Zon, zonne-energie en menskracht die vanaf 3 september 2022 tot en met 5 maart 2023 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam te zien is.
The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht | Project & Interieur
The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht | Project & Interieur
The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht | Project & Interieur
The Energy Show: zon, zonne-energie en menskracht | Project & Interieur

De expositie The Energy Show – Zon, zonne-energie en menskracht, samengesteld door curator en ontwerper Matylda Krzykowski, draait volledig om de zon en de mogelijkheden om ermee te ontwerpen. Het staat stil bij het persoonlijke energieniveau van de bezoeker, toont tientallen innovatieve voorbeelden van zonne-technologie en leidt uiteindelijk naar één overkoepelende kwestie: hoe zou de wereld eruit zien als hij zou draaien op zonne-energie? De tentoonstelling presenteert projecten van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van over de hele wereld. Van de baanbrekende uitvindingen van zonnekoningin Mária Telkes tot de experimentele ontwerpen van Michael Jantzen en van de met zonne-energie geïntegreerde architectuur van Jessenvollenweider tot de creatieve ideeën van bewegingen als Solar Power for Artists en Solar Mamas. Inclusief het werk van solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, artdirector Mirka Laura Severa, architect Henry Glogau en story designer Alice Wong.

The Energy Show onderdeel van The Solar Biënnale

The Energy Show is onderdeel van de allereerste editie van The Solar Biënnale, waarvan Het Nieuwe Instituut dit jaar partner en hoofdlocatie is. Deze biënnale heeft als doel om mensen te laten ervaren hoe we zonne-energie in een post-fossiele toekomst een vanzelfsprekend onderdeel kunnen laten worden van de dagelijkse leefomgeving. Rotterdam is in 2022 gaststad van dit internationale evenement dat in september en oktober plaatsvindt. Als opmaat van de tentoonstelling zal Het Nieuwe Instituut de jaarlijkse bijdrage aan de designbeurs Salone del Mobile in Milaan in juni ook richten op het thema solar design.

Impact van zonne-energie 

The Energy Show is op chronologische volgorde ingedeeld en neemt de bezoeker mee op reis door de geschiedenis van de zon. Via levendig ingerichte ruimtes wordt het publiek bij binnenkomst gevraagd eerst bewust na te denken over de eigen energiecultuur. Vervolgens maakt de bezoeker kennis met een uiteenlopend scala aan projecten en objecten rondom zonne-technologie, onder meer afkomstig van het Museum of Solar Energy. Van de eerste zonneontwikkelingen uit de vorige eeuw tot toekomstgerichte initiatieven die de energietransitie daadwerkelijk vooruit helpen. Het belicht dit veelomvattende thema daarmee niet alleen vanuit een technologisch en economisch perspectief, maar staat met het getoonde werk en persoonlijke vragen voor de bezoeker ook stil bij de ecologische en sociaal-maatschappelijke impact van zonne-energie.

Solar Ideas en een reizende kiosk

Matylda Krzykowski en Het Nieuwe Instituut willen bezoekers, beoefenaars uit het veld en andere geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om ook hun eigen initiatieven rondom zonne-energie te delen. Dit gebeurt onder meer via de Solar Ideas: een open call waarvoor objecten, tekeningen, foto’s, teksten en andere documenten kunnen worden aangeleverd. Een selectie hiervan zal daadwerkelijk worden opgenomen in de tentoonstelling. De open call is daarnaast onderdeel van de presentatie in Milaan tijdens de designbeurs Salone del Mobile die van 7 tot en met 12 juni 2022 plaatsvindt. Hier presenteert Het Nieuwe Instituut als eerste tentoonstelling van The Energy Show The Solar Kiosk: een op zonne-energie werkende installatie, ontwikkeld door de in Rotterdam gevestigde ontwerpstudio Cream on Chrome. The Solar Kiosk heeft als doel om de conversatie over zonne-energie en solar design op gang te brengen en is tegelijkertijd een drop-off station voor objecten en ideeën over dit onderwerp. Na Milaan reist de kiosk naar verschillende locaties en is als onderdeel van The Energy Show te zien in Het Nieuwe Instituut.

(Fotografie: Mirka Laura Severa, Pauline van Dongen, Marjan van Aubel, Mária Telkes)