Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

Algemeen 29-10-2020
Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

De wereldwijde textielleverancier Bru heeft met hun recentelijk gelanceerde digitale service Twinbru de oplossing voor het enorme logistieke probleem van textielmonsters gevonden. Door hoge kwaliteit 3D-renders te vervaardigen én te distribueren in samenwerking met Amazon Web Services (AWS), bespaart het bedrijf duizenden tonnen CO2 per jaar en zet de eerste stappen naar een digitale revolutie in de textielindustrie.
Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

Bijna tien procent van alle stoffen die Bru inkoopt worden gebruikt voor de productie van stofstalen. Dat is de traditionele manier van werken in de industrie, dat Bru ‘high cost, low efficiency’ noemt. Het Belgische textielbedrijf werd in 1995 door de broers Jason Neiman en Gary Neiman opgericht en het werd een van ‘s werelds belangrijkste leveranciers van interieurtextiel en stoffen voor meubels. Op het gebied van duurzaamheid is er nog veel te winnen binnen deze industrie. Bru vond de oplossing in het creëren van digitale tweelingen van stoffen, ze noemen het een digital twin. Dit is een digitale kopie van een echte stof. Het nieuwe platform Twinbru bevat honderdduizenden hoge kwaliteit fotorealistische renderings van stoffen, waarmee klanten kunnen visualiseren hoe hun toekomstige interieur eruit kan zien.

Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

Digitale services van Bru

Het is een digitaliseringslag waarin Bru een voorloper is. Het bedrijft heeft het al een tijdje over digitale services met klanten, met de lancering van Twinbru zijn deze gesprekken resultaten geworden. Twinbru bevat niet alleen digitale stoffen maar geeft de klanten van Bru – detailhandel en interieurinrichters, en daarmee uiteindelijk consumenten – de mogelijkheid om een interieur in 3D te bouwen en te voorzien van iedere stofsoort uit de collectie van Bru. Dat kan zowel als 3D-rendering op een scherm als in Virtual Reality. ‘Closing the imagination gap’ noemt Bru dat: je ziet ineens voor je wat je vroeger alleen in gedachten kon voorstellen. Vanuit je woonkamer kun je digitaal zien hoe bijvoorbeeld je nieuwe gordijnen zullen staan. Je kunt met Twinbru met een druk op de knop wisselen tussen verschillende stoffen en zien hoe ze werken met je interieur. Dankzij de cloud.
Want Twinbru is een cloudtoepassing die zowel de rekenkracht van AWS gebruikt als de opslag- en distributiemogelijkheden. Voor fotorealistisch renderen is het essentieel om te zorgen dat een digitale stofstaal net zo goed is als een echte lap stof. Je hebt hier veel rekenkracht voor nodig, de hoeveelheden renders en de daarvoor benodigde opslagcapaciteit zijn zo enorm dat je dat met een traditionele hostingoplossing niet aankunt.

Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

Efficiënter en duurzamer

Belangrijk voor Bru is dat de stofstaaldistributie efficiënter en duurzamer wordt. Een digitale stofstaal wordt nooit fysiek geproduceerd, hoeft niet te reizen en wordt niet weggegooid. De besparingen door de clouddistributie in zowel geld als milieu-impact kunnen niet genoeg benadrukt worden. Elk jaar gebruikt Bru ongeveer 1.000.000 meter stof om monsters te produceren. De productie van deze stofstalen zorgt voor ongeveer 47.060 ton CO2, in de komende 3-4 jaar wordt verwacht dat dit dankzij de digitale service van Twinbru met 80% vermindert. Deze vermindering is mogelijk dankzij vier belangrijke factoren die bijdragen aan CO2-uitstoot; de productie van stofstalen, de productie van staalboeken, het transport van de staalboeken en ook salesmensen zullen veel minder reizen. De keuze voor AWS is mede ingegeven door de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verminderen. Een gegeven dat wordt onderschreven door AWS: uit een recent onderzoek door het Amerikaanse onderzoeksbureau 451 Research blijkt dat AWS 3.6 keer energie-efficiënter is dan de mediaan van Amerikaanse Enterprise Datacenters. Dat komt omdat AWS server loads en -capaciteit beter kan verdelen dan on-premise workloads en moderne en energiezuinige hardware gebruikt.

Textielleverancier Bru komt met logistieke innovatie

Fundement voor duurzaamheidsdoelstellingen

Het inzetten van AWS biedt op die manier ondernemingen een fundament om duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Daarnaast leiden toepassingen op AWS vaak tot nieuwe inzichten, compleet nieuwe ideeën en oplossingen bij klanten, zoals Twinbru. De cloud helpt bedrijven zo bij hun digitale transformatie en om disruptie en de impact die dit kan hebben op hun business model voor te blijven. AWS zet zich in om het bedrijf op de meest milieuvriendelijke manier te runnen en 100 procent hernieuwbare energie te gebruiken voor zijn wereldwijde infrastructuur in 2025. In 2019 was Amazon mede-oprichter van The Climate Pledge. Daarmee committeert het zich aan haar streven om in 2040 CO2 neutraal te zijn, dat is tien jaar eerder dan de ambitie van het Klimaatakkoord van Parijs. Digital twins van stoffen en renders kunnen ertoe bijdragen dat de CO2-uitstoot in de textielindustrie wordt verminderd.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.