Terugblik Design District 2022

Alhoewel het pas een half jaar geleden was dat de vorige Design District werd afgerond, zijn er begin deze maand 5.492 bezoekers naar Design District 2022 in de van Nelle Fabriek gekomen. Er was weer een grote variatie aan deelnemers; van kantoor-, project- en woninginrichting tot akoestische oplossingen, stoffen, verlichting, vloeren, tegels, wandbekleding en sanitair.
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur
Terugblik Design District 2022 | Project & Interieur

Hoewel er concurrentie was van andere (grotere) evenementen, was er op Design District 2022 heel veel aandacht besteed aan de stands en de presentaties. De organisatie is trots op deze commitment aan het evenement én aan de Nederlandse markt. De volgende editie staat gepland voor 7 tot en met 9 juni 2023.

Winnaars Design District 2022

De eerste avond werden de prijswinnaars van de District Awards bekend gemaakt onder het genot van een drankje op het grote terras. Er was een gezellige en vooral kundige jury die de zware taak heeft volbracht en de acht prijswinnaars heeft geselecteerd en bekendgemaakt: Frederike Top – lichtontwerpster/Willem de Kooning Academie, Carin Frijters – Retail Theater/voorzitter BNS Crisp, Rein Rambaldo – de Horecafabriek en Rob van Sprang – VEVS interieurarchitecten. De winnaars zijn:

1e prijs – Relax fauteuil ‘Vera’ van Ijcoon, ontwerpers: Tom Dissel en Timon Scholten
De meeste relax/sta-op fauteuils hebben een beetje een stoffig imago. De jury zag dat Ijcoon dat anders doet: jong en oud verdient een prachtig meubel waarin je kunt ontspannen. De jury waardeert de aandacht voor de tijdsgeest en de verzilvering van onze samenleving.

2e prijs – Servies ‘WL Ceramics’ van SARI, ontwerper: Sari Rikken
Onderzoekt toont aan dat servies de portiegrootte significant kan beïnvloeden. Sari Rikken ontwerpt servies met organische vormen dat er voor zorgt dat er normale porties worden geconsumeerd. Sari heeft aandacht voor het zintuigelijke en aandacht voor materialen. Haar ontwerpen zijn zowel voor hospitality als voor consumenten. Chefkoks worden betrokken bij het ontwerpproces. Volgens de jury een staaltje verfrissend ondernemerschap.

3e prijs – Houten lamp ‘Circle Arc’ van Arend Groosman, ontwerper: Arend Groosman
De jury noemde de houten lamp ‘Circle Arc’ subtiel en prachtig gemaakt. Ze roemden de ambacht en het vakmanschap en waardeerden het feit dat de lamp in eigen beheer in zijn Haagse atelier gemaakt wordt. Van een afstand lijkt de lamp van staal maar van dichtbij is de houtnerftekening zichtbaar.

Beste stand – Analogue, ontwerpers: Maarten Heijltjes en Simon Akkaya
De prijs voor beste stand ging naar Analogue. De stand had volgens de jury een goede vibe en energie. Het is een eerlijke en heldere recht-toe-recht-aan presentatie met een goede balans tussen productpresentatie en aanwezigheid van standbemanning. In zijn eenvoud een sterk kloppend beeld.

Nominatie – Chorus Collection van Conceptual, ontwerper: Jérome Gauthier
SV Design Brands lanceert met de Chorus Collection van Conceptual Furniture een verrassend nieuw product, geheel passend bij de hybride manier van werken van deze tijd. De soft seating-lijn is gemakkelijk te monteren, demonteren en te moduleren.

Nominatie – Bijzettafel ‘Olio’ van Montis, ontwerper: Max Lipsey
Montis heeft ontwerper Max Lipsey de opdracht gegeven een bijzettafel bij de Aztec-bank te ontwerpen. De bijzettafel is gemaakt van eigen restmaterialen. Het onderstel is gemaakt van restanten van stalen buisframen en het blad is gemaakt van de resten van de productie van stellingkasten.

Nominatie – ‘Counterweight table’ van Analogue, ontwerpers: Maarten Heijltjes en Simon Akkaya
De counterweight table van Analogue verdiende een nominatie volgens de jury om vele redenen: De tafel is op verschillende manieren te gebruiken, heeft een geavanceerd low-tech systeem met een jonge toegankelijke en leesbare uitstraling. Een eerlijk product dat door fris kleurgebruik een goede energie geeft.

Wildcard – Hollands Licht
Hollands Licht had geen inzending gedaan voor de District Awards maar verdiende toch een vermelding voor de gehele collectie en presentatie. Het materiaal, de kleuren en stand vormen één geheel en zijn goed in balans. Hollands Licht zoekt slimme samenwerkingen op voor een aangename collectie. De pigmenten die Rembrandt gebruikte vormden de basis voor het kleurenpallet van de nieuwe collectie. Hun story werd duidelijk weergegeven in hun presentatie.