Samenwerking architect SeARCH en De Groot Vroomshoop

Architect SeARCH en aannemer De Groot Vroomshoop hebben een overeenkomst gesloten om een gezamenlijk ontwikkeld modulaire houten bouwsysteem verder uit te werken en op grote schaal toe te passen. Modulinn is toegepast in ontwerpen van SeARCH voor de basisscholen Klein Amsterdam en Het Epos in Rotterdam en is bekroond met de Nationale Houtbouwprijs in de categorie beste seriematige houtbouw.
Samenwerking architect SeARCH en De Groot Vroomshoop | Project & Interieur
Samenwerking architect SeARCH en De Groot Vroomshoop | Project & Interieur

In 2018 heeft SeARCH voor basisschool Klein Amsterdam een systeem met gestapelde modules bedacht, waarbij de bovenste module aan een zijde uitkraagt en aan de andere zijde als galerij gebruikt kan worden. Samen met aannemer en producent De Groot Vroomshoop, is een uniek bouwconcept ontwikkeld voor een circulaire en volledig houten school die gemakkelijk kan worden gedemonteerd, verplaatst, vergroot en uitgebreid. Door met prefab modules te werken, wordt de bouwtijd tot een minimum beperkt en staat er een volledig nieuw schoolgebouw in slechts enkele maanden tijd.
Dit unieke bouwconcept waarmee scholen flexibel kunnen inspelen op groei en krimp terwijl ze toch een duurzaam en mooi schoolgebouw krijgen, is niet onopgemerkt gebleven. Het biedt immers een unieke huisvestingsoplossing: een verplaatsbaar schoolgebouw van permanente kwaliteit met een zeer korte ontwikkel- en bouwtijd. In Rotterdam is in 2019 een tweede, grotere houten basisschool opgeleverd, Het Epos, met een gymzaal en een afwijkende gevelafwerking en uitstraling als gerealiseerd in Amsterdam. De houten Modulinn-modules zijn hier verder geoptimaliseerd met onder andere de integratie van luchtkanalen, verlichting en bekabeling.
De eerste uitbreiding van Klein Amsterdam met 12 extra modules in een speelse kleur rood is intussen een feit en een tweede uitbreiding als het gebouw verplaatst wordt naar de definitieve locatie is al gepland.

Toekomstplannen SeARCH en De Groot Vroomshoop

De Amsterdamse basisscholen en de gemeente Amsterdam zijn al overtuigd van de kwaliteit en voordelen van flexibele huisvestingsoplossing van permanente kwaliteit. Zo is de Kindercampus Zuidas inmiddels gerealiseerd, de basisschool Schinkelhaven in aanbouw en basisschool IJ-Oever in Buiksloterham in voorbereiding genomen.
Het systeem is door zijn flexibiliteit niet alleen geschikt voor het onderwijs, maar ook voor andere gebouwtypologie├źn. De Groot Vroomshoop en SeARCH hebben veel ervaring met het ontwerpen en bouwen in hout en blijven samenwerken aan de optimalisatie van de modules. De flexibele indeling en warme uitstraling maken dat we gebouwen kunnen ontwerpen voor nagenoeg elke locatie en omgeving.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.