Respace vraagt aandacht voor leegstand met ontwerpwedstrijd  

Algemeen 11-01-2022
Respace vraagt aandacht voor leegstand met ontwerpwedstrijd  

Expert in duurzame herbestemming van vastgoed Respace komt met een ludieke actie om de noodzaak én kansen van herbestemming van vastgoed onder de aandacht te brengen. ‘Hierrr met je Tekening!’ is een ontwerpwedstrijd voor een nog uit te voeren herbestemming.
Respace vraagt aandacht voor leegstand met ontwerpwedstrijd  

Respace is een ConTech scale-up die de bouwsector radicaal wil verduurzamen. Dat doet het bedrijf door bestaand vastgoed te transformeren naar een nieuwe bestemming. Dankzij een parametrische ontwerptool en de gerobotiseerde productie, is het Respace-bouwsysteem gestandaardiseerd, en toch biedt het maatwerk. Het resultaat is een esthetische, remontabele oplossing op basis van duurzaam hout en andere biobased materialen, aldus de scale-up.

Omtekening naar bouwsysteem Respace

‘Hierrr met je Tekening!’ is een ludieke doch serieuze actie die hoorbaar knipoogt naar een jaarlijkse Radio538-actie: iedereen die een ontwerp heeft liggen voor een nog uit te voeren herbestemming, kan die geheel vrijblijvend uploaden op de actiepagina respace.nl/win. Deelnemers maken daarmee kans op een gratis omtekening naar het duurzame Respace-bouwsysteem, inclusief renders. Met deze actie wil het bedrijf aandacht vragen voor de urgente situatie dat er tot 2030 één miljoen woningen moet worden bijgebouwd, terwijl er op dit moment ook 30 miljoen m2 vastgoed leegstaat. “Saillant natuurlijk. In een tijd dat de bouw radicaal moet verduurzamen is herbestemmen met biobased materialen 1+1=3: minder leegstand, minder woningvraag, minder co2. Bovendien is herbestemming met een prefab systeem ook nog veel sneller en kostenefficiënter te realiseren dan nieuwbouw”, aldus Eldin Fajkovic van Respace, dat ook betrokken was bij de realisatie van het KD Lab in Delft.

Vakkundige jury

Deelnemen aan ‘Hierrr met je Tekening!’ kan tot 31 januari 23:59 uur. De drie winnende inzendingen worden in De Week van de Circulaire Economie bekendgemaakt. De uitslag ligt in handen van een vakbekwame jury, bestaande uit:
–   Yvette Watson (Phi Factory / 2BCollective, en winnaar ABN AMRO Duurzame 50)
–   Jan Willem van de Groep (Kwartiermaker Biobased, Gideon en Opiniemaker)
–   Lisanne Havinga  (Assistant Professor Building Performance TU Eindhoven)
–   Eldin Fajkovic (Lead Architect bij Respace)