Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Algemeen 26-04-2021
Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Drie kantoorunits zijn vanuit Amersfoort naar Arnhem verplaatst en vormen het nieuwe onderkomen van het bedrijfsbureau van Platowood. Het snelgroeiende houtveredelingsbedrijf heeft voor de houten bekleding van het gebouw een ontwerpcompetitie uitgeschreven. Voor architecten is het een kans om rechtstreeks samen te werken met Platowood en om kennis te maken met de kwaliteiten van hydrothermisch gemodificeerd hout.
Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Via de ontwerpcompetitie van Platowood kunnen architecten ervaren hoe het is om te werken met het vormstabiele, duurzame en esthetische hout van het bedrijf. De winnaar krijgt er bovendien een bijzonder referentieproject bij – op het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland – dat eenvoudig te bezoeken is met nieuwe opdrachtgevers. Daarnaast ontstaat er online en in de media volop aandacht voor de deelnemende architecten, de prijsuitreiking en uiteraard het eindresultaat. Deelnemers aan de ontwerpcompetitie wordt gevraagd de buitenzijde van het gebouw te bekleden met onbehandeld Platowood Fraké, Populier en/of Vuren. Daarnaast is een belangrijke voorwaarde dat het gebouw demontabel en herbruikbaar is. Oftewel: een circulair en duurzaam eindresultaat. Inschrijven kan tot en met 16 mei via platowood.nl/ontwerpcompetitie. Zowel architecten als architectuurstudenten zijn welkom om deel te nemen.

Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Vakjury van ontwerpcompetitie Platowood

Uit alle inzendingen worden drie architecten geselecteerd die na een bezoek aan Platowood een digitaal ontwerp en een mock-up maken. Zij ontvangen hiervoor een bedrag van 2.000 euro. De drie architecten presenteren hun ontwerp aan de vakjury die vervolgens één winnaar kiest, wiens ontwerp wordt gerealiseerd. De vakjury bestaat uit Jan Nauta (architect bij Studio Nauta), Marleen van Herwijnen (hoofdredacteur van Houtwereld), Jan-Maurits Schouten (hoofdredacteur van Het Houtblad) en Platowood-directeur Bart Raymann. Het winnende bureau ontvangt een geldprijs van 5000 euro. Daarnaast wordt er een budget beschikbaar gesteld voor gezamenlijke productontwikkeling van maar liefst 20.000 euro.

Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Tweede leven

De drie kantoorunits die bekleed worden, waren tot voor kort onderdeel van een triomfboog die in 2009 werd gebouwd ter ere van het 750-jarig bestaan van Amersfoort. Toen het bouwwerk begin dit jaar moest wijken, werd besloten om de kantoorunits een tweede leven te geven als ‘Platowood Paviljoen’. Dit onderkomen staat aan een van de hoofdwegen van het meest duurzame bedrijventerrein van Nederland: Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Platowood is gevestigd op dit bedrijventerrein, dat zich richt op duurzaam en innovatief ondernemerschap. IPKW en eigenaar Schipper Bosch werken voor de doorontwikkeling en ruimtelijke structuur van het park samen met onder andere West 8, ZUS, Space Encounters, HofmanDujardin en OFFICE Kersten Geers David van Severen.

Platowood schrijft ontwerpcompetitie uit

Hout van architecten

Het hout van Platowood biedt veel mogelijkheden ter versterking van architectuur. Van nature niet- duurzame houtsoorten worden door een uniek proces veredeld, waardoor het zelfs zonder afwerking toegepast kan worden. De duurzame en esthetische eigenschappen maken het hout ideaal voor architecten om mee te werken.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.