OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen

In Amsterdam bouwt Greystar aan OurDomain South East. Studio’s en appartementen met veel extra’s, waaronder een bioscoop, een balie met 24/7-beveiliging en diverse lounges. Pubblik&Vos gaf deze gemeenschappelijke faciliteiten eigentijds en geraffineerd vorm.
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur
OurDomain South East Amsterdam: geraffineerde ontwerpen  | Project & Interieur

OurDomain South East (ontworpen door architectenbureau OZ) bestaat uit drie woontorens waarin honderden studio’s en appartementen komen, te huur voor jongeren, studenten en young professionals. Afgelopen augustus werd de eerste toren opgeleverd. In de plint, een ononderbroken L-vormige ruimte van 1200 m2, liggen luxueuze gemeenschappelijke voorzieningen. Zo zijn er een 24-uurs ontvangst- en servicebalie, diverse lounges en studieplekken, een bar met speeltafels en automaten, een filmzaal, een muziekstudio, een laundry en een supermarkt, en opent er binnenkort een restaurant. In de parkeergarage staan e-auto’s voor de bewoners.
Marjolein Bangma en Tessa Vos: “Toen we aan OurDomain begonnen realiseerden we ons de betekenis van dergelijke communities. Hier leg je contacten die de rest van je leven kunnen bepalen. We namen een quote van de Zwitserse psychiater Jung als uitgangspunt van ons ontwerp: “The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances. If there is any reaction both are transformed”. We benaderen onze projecten altijd vanuit de bewoners. Wat zie je als je binnenkomt, waar ga je het liefst zitten, waar kun je fijn werken? We wilden een ruimte ontwerpen die mensen samenbrengt en optilt, die vanzelf ontmoetingen veroorzaakt en de diversiteit van het publiek onderstreept.”

Inpandige bioscoop in OurDomain South East

Sinds 2014 werken Bangma en Vos samen als Pubblik&Vos. Tot hun vroege opdrachten behoorden de Stationshuiskamers in Rotterdam, Den Haag en Arnhem. In deze laagdrempelige en huiselijke wachtkamers verwerkten zij hun specialismen van hospitality en storytelling. Inhakend op de trend dat mensen steeds vaker met hun laptop in cafés werken en dat kantoren meer hospitality-faciliteiten krijgen. Via deze succesvolle wachtkamers kwamen zij in contact met Greystar, een grote speler op de markt van onder andere jongerenhuisvesting. Deze projectontwikkelaar, beheerder en exploitant speelt behendig in op maatschappelijke ontwikkelingen. De ontwerpers lichten toe: “In de toekomst leven steeds meer mensen in steden. Die zullen enorm uitdijen zodat buurten steeds belangrijker worden. Denk aan lokale café’s, restaurants en buurtwinkels. Woningen worden kleiner terwijl de gemeenschappelijke voorzieningen groeien. In grote wooncomplexen integreert Greystar daarom vaker een gemeenschappelijk leefgebied voor haar huurders, met allerlei extra functies. Tot en met een inpandige bioscoop. De nieuwe generatie wil bovendien niet meer alles zelf bezitten, maar delen.”
Essentieel in OurDomain South East waren veiligheid, overzichtelijkheid, levendigheid en esthetiek. Opvallend is de zorgvuldigheid en elegantie waarmee Pubblik&Vos alles ontwierp. Het bureau werkte met contrasten, vergelijkbaar met de ontmoeting van twee personen die samen iets nieuws aangaan, naar het citaat van Jung. Zo creëerden zij een afwisseling van rust en levendigheid, individuele en collectieve ruimten, harde en zachte, verfijnde en rauwe materialen. Tot in detail – ze kozen zelfs de accessoires en planten.

Knettergek

Het overal in het gebouw toegepaste beton bevat ongerechtigheden, zoals water- en roestvlekken. Waar het effectief was is het geaccentueerd, waar het stoorde grepen de ontwerpers in. Zo kreeg de gang naar de postbussen een diepblauwe, houten lambrisering die rustgevend werkt. Een wand achter de postbussen is aubergine-kleurig geschilderd. Door de hele plint ligt een grafische vloer van Mosa tegels die perfect de routing aangeeft. “Omdat cementtegels te vlek-gevoelig zouden zijn, kozen wij voor Mosa-tegels”, aldus de ontwerpers. “Door beige en zwarte basistegels in verschillende maten en terugkerende motieven te leggen, ontstond er een dynamische vloer. Bijna een abstract kunstwerk. Toen de tegelzetters begonnen vonden zij het ontwerp knettergek, maar eenmaal klaar, vonden zij het prachtig.”
Het blauw van de pantry in de uitgestrekte lounge-zone keert terug in de blauwe bar aan het eind hiervan. Bijzonder is ook de filmzaal waarin losjes geplaatste banken en fauteuils precies het juiste informele accent aanbrengen. Er tegenover ligt de ‘music room’, om muziek te maken en podcasts op te nemen. De bewoners kunnen vrij over deze faciliteiten beschikken. Terugkerende elementen als comfortabele fauteuils, albasten wandlampjes, houten betimmeringen rond betonnen kolommen en indrukwekkende luchters zorgen voor herkenning, comfort en rust. Rijk gestoffeerde meubelen contrasteren met tafels van gestapelde gasbetonblokken. Zwarte verlichtingsrails met spots onderstrepen de routing, surrealistisch ogende schemerlampen de sfeer.

Humoristische kunst

Veel werk maakte Pubblik&Vos van de kunstselectie. Grafische wandtapijten uit Marrakesch zijn opgespannen in lijsten en werken als fraaie blikvangers. Een verzameling identiek ingelijste posters hangt als een rijk decoratief blok bij elkaar. Een kingsize bruinleren schemerlamp staat huiselijk naast een bielzentafel. Effectief werken de humoristische, kleurige schilderingen van kunstenaar Anuli Croon die het hoge toilettenblok omhullen. Zij werden speciaal voor OurDomain South East gemaakt en geprint op vinylbehang. Zelfs blauwe akoestische panelen krijgen iets artistieks door de manier waarop ze zijn opgehangen.
Pubblik&Vos werkte twee jaar aan OurDomain South East. “Omdat we niet standaard werken en letterlijk alles invullen, functioneren wij als een spin in het web van aannemers, interieurbouwers en projectinrichters. Het is de kunst in zo’n proces mee te bewegen. Soms moet je een vuist maken. Als je een kroonluchter onmisbaar vindt in het ontwerp, moet je die niet laten wegbezuinigen, maar bijvoorbeeld een sofa opofferen.” Met zes vaste medewerkers en een schil van freelancers blijven de lijnen kort. Bij de start van corona was het even spannend, maar met een mooi portfolio aan klanten, waaronder Greystar, Amvest en CBRE Global Investors, kon Pubblik&Vos zich ook dit jaar blijven ontwikkelen in het ontwerpen van levendige plekken voor mensen.
Greystar stak met OurDomain South East zijn nek uit. Het veelzijdige wooncomplex moet de publieke sfeer in de wijk Holendrecht verbeteren. De drie woontorens liggen rond een glooiend park dat eveneens ontmoetingen stimuleert. Ook door tafeltennis- en speeltafels en zelfs koelkastjes, waarin bewoners hun drankjes kunnen bewaren. Hoeven zij niet voor iedere borrel naar boven. Hoe luxe wil je het hebben?

www.pubblikvos.nl
www.ozarchitect.nl

(Tekst: Peter van Kester – fotografie: Mark Kuipers voor Phenster)

LEGENDA

Opdrachtgever Greystar
Architect OZ
Interieurontwerp gemeenschappelijke faciliteiten Pubblik&Vos; Marjolein Bangma en Tessa Vos
Interieurbouw Hekker
Projectinrichter Holmris B8
Meubelen o.a. &Tradition, Hay, Muuto, Normann Copenhagen, Fest
Verlichting o.a. Astep, Aromas del Campo, Frama, &Tradition, HK Living, Jacco Maris
Kunst Anuli Croon
Vinylbehang Iwaarden Artwork
Kleden Tapis Petit
Tegels Mosa
Aannemer Volker Wessels
Oplevering 2020, 1200 m² gemeenschappelijke voorzieningen, 1559 studio’s en appartementen

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.