Opnieuw meubilair van Gispen in Paleis Soestdijk

Gisteren 11 juni is een hernieuwde samenwerking beklonken om het Dutch Design van Gispen een podium te bieden op Paleis Soestdijk. De Oranjerie, de locatie op het landgoed van Paleis Soestdijk voor ontvangsten, is onlangs ingericht met Gispen-meubilair.
Opnieuw meubilair van Gispen in Paleis Soestdijk | Project & Interieur
Opnieuw meubilair van Gispen in Paleis Soestdijk | Project & Interieur
Opnieuw meubilair van Gispen in Paleis Soestdijk | Project & Interieur

Het is geen toeval dat Paleis Soestdijk in de toekomst een podium wordt voor innovatie en ondernemerschap. De geschiedenis van het landgoed staat bol van de vernieuwing op het gebied van technologie, architectuur en duurzaamheid waarvoor de inspiratie regelmatig in het buitenland werd opgedaan. Ook Gispen, opgericht in 1916, heeft een lange geschiedenis in de wereld van design, innovatie en duurzaamheid. Een selectie van historische producten wordt nog steeds geproduceerd conform het originele design. Tegenwoordig creëert en produceert de producent nieuwe en duurzame oplossingen en producten voor werk-, zorg-, onderwijs- en hospitality-omgevingen.

Nieuwe bestemming als onafhankelijk podium

Frans van der Avert, directeur Paleis Soestdijk I Made by Holland: “Paleis Soestdijk wordt de komende jaren gerenoveerd en krijgt een nieuwe bestemming als onafhankelijk podium voor de kroonjuwelen van de Nederlandse maak-en kennisindustrie. Hier ervaren, vieren en delen we de successen van innovatief Nederland. Gispen is een bedrijf dat mooi past binnen deze toekomst van Paleis Soestdijk. Een gerenommeerd en innovatief Nederlands merk dat zich sterk maakt voor duurzaam design. De Oranjerie is onlangs ingericht met Gispen design meubels en dat maakt het nu een inspirerende ruimte waar wij bezoekers, relaties en partners ontvangen en kennis laten maken met de toekomst van Paleis Soestdijk. Maar het kan ook de locatie zijn voor een innovatie lab voor Nederlandse ontwerpers georganiseerd in nauwe samenwerking. De filmzaal, met complete inrichting van de meubelfabrikant, wordt gerestaureerd en kan in de toekomst gebruikt worden voor film programma’s over innovatie en de histocrie van het paleis.”
Maurits van Berckel, commercieel directeur bij Gispen: “Fantastisch dat deze historische locatie wordt omgebouwd tot podium voor de Nederlandse maak- en kennisindustrie. Ons bedrijf ondersteunt dit initiatief ter bevordering van innovatie en vooruitgang van harte. Want kennis delen en krachten bundelen maakt voortgang mogelijk. En dat is voor verduurzaming en behoud van de Nederlandse maakindustrie essentieel.”

Historische band Paleis Soestdijk – Gispen

In 1937 heeft Gispen een bijdrage geleverd aan de woning van het kersverse bruidspaar Juliana en Bernard op Paleis Soestdijk. Juliana raakte tijdens haar studie in Leiden bevriend met Nelke Clay, de latere echtgenote van de zakelijk directeur van Gispen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat voor de inrichting op Soestdijk een grote bestelling bij de fabrikant werd gedaan. Lampen, bureaus, fauteuils, een medicijnkast, een windroos én de complete inrichting van de bioscoopzaal. Ook na 1945 werden er nog regelmatig bestellingen geplaatst bij Gispen voor diverse vertrekken van Paleis Soestdijk.