Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Projecten 15-05
Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Door de betrokkenheid vanaf de ontwerpfase van Technoforum in Wijchen kon Martijn Veldman Interior Design structurele ingrepen voorstellen die hun concept van openheid en communicatie versterkten.

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

TEKST Peter van Kester
FOTOGRAFIE Marieke van Dijk Kommers / Valentina Buonanno

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Kunst van de techniek 

Familiebedrijf Modderkolk verwierf de afgelopen honderd jaar een indrukwekkende expertise op het gebied van elektrotechnische installaties. Het specialiseerde zich in de gezondheidszorg, de industrie en het watermanagement en ontwerpt op maat gemaakte installaties binnen de IC-afdelingen in ziekenhuizen, automatiseringen in fabrieken en nieuwbouw en renovatie van sluizen, bruggen, stuwen, gemalen en rioleringen. Behalve ontwerp en installatie verzorgt Modderkolk service en onderhoud, inspectie en keuringen. Zelfbewust omschrijft de onderneming zijn bedrijfsfilosofie als ‘De kunst van de techniek’. Twee jaar geleden kocht directeur Simon de Luij een naast het bedrijfspand gelegen perceel. Hij wilde een passende huisvesting voor de ruim 250 medewerkers op een campus, waar ook verwante bedrijven welkom zijn en nieuw technisch talent wordt opgeleid. Zo beschikt het bedrijf ook in de toekomst over voldoende technische ambachtsmensen. Partijen van buiten kunnen in Technoforum ruimtes huren voor presentaties en cursussen. Een slimme en duurzame strategie. 

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Zen-achtige binnentuin

Friso Woudstra Architecten BNA uit Vorden ontwierp een aantrekkelijk gebouw met representatieve, witte torens van drie verdiepingen. Ertussen liggen verbindingshallen van staal en glas die twee etages tellen. Het rechthoekige gebouw ademt de sfeer van het industriële modernisme van Peter Behrens en Ludwig Mies van der Rohe. Het omsluit een zen-achtige binnentuin, waarin paden en langwerpige vijvers als lengte-assen voor diepte zorgen. Het Amsterdamse bureau Martijn Veldman Interior Design (MIVD) werkt al jarenlang samen met architect Woudstra en raakte zo bij Technoforum betrokken.

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Interieurontwerper Martijn Veldman van MVID: “We moesten wel meedoen aan een pitch, maar die wonnen we met ons concept van openheid en verbinding. Modderkolk wilde een gebouw waarin de medewerkers elkaar spontaan zouden ontmoeten. Dat zou de uitwisseling van kennis stimuleren, ook met de studenten in opleiding. Omdat ons bureau er vanaf de schetsfase bij betrokken was, konden we nog cruciale aanpassingen realiseren die ons concept versterkten. Zo hebben we bij de entree een wand verwijderd waarachter een mobiele vergaderruimte was gepland. Die wand maakte de entree erg gesloten. Door hem te schrappen en die vergaderruimte naar de eerste verdieping te verhuizen, ontstond er een open en uitnodigende entreezone. Daarin plaatsten wij een tribune-trap naar de bovenverdieping, gevarieerde zitjes en ziteilanden, hoge tafels en een intieme cabine, waarin mensen zich even kunnen afzonderen. Alle meubels zijn verplaatsbaar, zodat de entreezone ook voor presentaties en feesten is te gebruiken. En overal is er nu direct contact met de receptiebalie.”

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

De in fraai eikenhout uitgevoerde tribune-trap voert naar de vergader-unit en omloop op de eerste verdieping. Deze galerij staat in directe verbinding met een ‘bordes’ dat boven de receptie is gebouwd. Hierop kunnen sprekers plaatsnemen die zowel vanaf de omloop als in de entreezone te zien en te horen zijn. Alle trappen en de omloop in de entreezone zijn afgewerkt in wit betonstuc. Het markeert de routing en zorgt voor harmonie én beweging. Een op maat ontworpen, dynamische kroonluchter van lichtbuizen doorbreekt de hoogte. Hij contrasteert speels met de verticale lichtaccenten in de akoestische houten latten van de achterwand en de plafonds.

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Herensociëteit

Een tweede structurele ingreep vormde het verwijderen van de tussenvloer tussen het bedrijfsrestaurant en de erboven gelegen bar. Zo ontstond een opening van vijf bij vijf meter die een effectieve interactie oplevert tussen de bar boven en het bedrijfsrestaurant beneden. Ook hier zorgt een kroonluchter van lichtbuizen voor visuele verbinding. De verschillende medewerkers van Modderkolk raken makkelijker in gesprek, ook met mensen die het bedrijf bezoeken.

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Het restaurant is volledig ingericht op ontmoeting. Je kunt er eten aan tweepersoonstafeltjes, maar ook aan groepstafels of op een kruk aan de bar. Je kunt je terugtrekken in nissen of plaatsnemen aan statafels, en bij mooi weer op een van de buitenterrassen. De diversiteit komt verder tot uiting in de toegepaste materialen: stemmige, zwarte wandtegels bij de open keuken en in het restaurant, mooie en comfortabel gestoffeerde meubels in gedempte tinten en fraaie verlichting. De bar in het restaurant heeft een luxe eikenhouten blad. Een speciaal ontworpen, decoratief raster van zwart vilt erboven verbetert de akoestiek. In de bar van het bedrijf heerst de sfeer van een herensociëteit. Een huiselijke bibliotheek, comfortabele fauteuils en een open haard zorgen voor intimiteit die wordt versterkt door een sfeervol behang van Wall & Deco. De hoge tussenwanden zijn van glas, gezet in ijle profielen die zorgen voor een plezierige transparantie. Waar privacy nodig was, hangt vitrage. Veldman: “Voor de keuze van meubels, verlichting en stoffering hebben we nauw en vruchtbaar samengewerkt met Remco Beekers en zijn bedrijf Charles & More.”

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

Zandverstuiving

Een derde ingreep was de toevoeging van een presentatieruimte, direct achter de bar op de eerste etage. Hij is geplaatst op een extra aangebrachte tussenverdieping en fraai gestoffeerd met een kamerbreed tapijt van het Deense Ege Carpets. Het roept het verrassende, bijna driedimensionale effect op van een zandverstuiving. “Het verwijst naar de open binnentuin met zijn water, grassen en zand die wij als inspiratiebron voor de inrichting hebben genomen”, vertelt Veldman. “Graag hadden wij deze vloerbedekking in het hele pand gelegd, maar dat bleek onpraktisch vanwege de vloerverwarming en koeling. Nu liggen er in de kantoren tapijttegels van dezelfde firma.” Achter de presentatieruimte ontwierp MVID een zogeheten brainstorm-zaal. Er staan losse, kunststof zitelementen zodat deelnemers aan dergelijke sessies zelf kunnen kiezen hoe ze gaan zitten. Ook deze ruimte beschikt over een open koffiepantry die de communicatie stimuleert.

Openheid, verbinding en kennisuitwisseling

De rechte hoeken in de kantoren zijn - net als het betonstuc in de entree - bewust en fraai afgerond. Zij bevorderen een soepeler doorstroming en communicatie. Om dezelfde reden liggen de koffiepantry’s hier niet achter gesloten wanden, maar zijn ze geïntegreerd in de kantoren zelf. In de productiehallen deed MVID minimale ingrepen. In plaats van gesloten units te ontwerpen voor de verschillende productiegroepen - die zouden immers blokkeren - brachten zij op de vloeren kleurvlakken aan. Deze markeren de verschillende productiekernen en stimuleren opnieuw de onderlinge communicatie en kennisuitwisseling. Voor de leerlingen die in huis worden opgeleid richtte MVID twee speciaal ontworpen leslokalen in.

Rijke materialen

Bijzonder aan het industriële Technoforum is dat het interieur en het materiaalgebruik niet enkel high tech uitstralen. De opdrachtgever heeft niet beknibbeld op het budget en gekozen voor rijke materialen als marmer, keramiek, glas en veel hout, ook in de bekleding van de wanden en plafonds. De technische leidingen zijn in het zicht gelaten.

In de eerste helft van 2023 verhuisde Modderkolk naar de nieuwe campus en het personeel is zeer te spreken over de huisvesting. Modderkolk benut nog niet alle ruimtes. Een leegstaande toren wordt wellicht verhuurd aan derden, maar dat moeten dan wel verwante bedrijven zijn. De medewerkers komen elkaar dan in het restaurant en de binnentuin tegen, wat de uitwisseling van ervaring en kennis stimuleert. De nieuwbouw is inmiddels voor 3/4 voltooid. Een nog op het perceel aanwezige huurder verhuist binnenkort en dan wordt het laatste deel gebouwd. Voldoende uitdagingen nog voor MVID om deze fraaie campus verder te verrijken.

www.martijnveldman.com
frisowoudstra.nl

Legenda:

Opdrachtgever Modderkolk
Architect Friso Woudstra Architecten
Interieurarchitect Martijn Veldman Interior Design
Interieurbouwer Van Vliet Interieurmakers
Losse meubelen Charles & More; Andreu World, Audo Copenhagen, +Halle, &Tradition, Artisan, Million, NORR11, Occony, Viccarbe, Fredericia, Montis, Wilkhahn, Hay, Pastoe, Vepa, Zuiver
Vloeren Ege Carpets
Karpetten Charles & More; Massimo
Verlichting Charles & More; Nuura, Tekna, Oluce
Behang Wall & Deco
Wanden Dalhem Ribba
Plafonds Dalhem Ribba, Nofisol
Maatwerk PETfelt frame boven bar In-Zee
Montage wanden en plafonds RIWI Plafonds & Wanden
Ontwerp binnentuin Wencop Hoveniers
Aannemer Bouwbedrijf Sleenhoff