OBJECT Rotterdam: eerste fysieke designbeurs van 2021

Van donderdag 1 juli tot en met zondag 4 juli vindt designbeurs OBJECT in het monumentale HAKA-gebouw plaats. Het is de eerste fysieke designbeurs op de kalender die opent na de lockdown. Anne van der Zwaag, initiatiefnemer, curator en directeur van het evenement: “Designers hebben de afgelopen periode benut om zich volledig op nieuw werk te storten en kijken ernaar uit om weer contact te hebben met fans en volgers. Publiek kan na lange tijd design weer in het echt ervaren; de ontwerpers spreken, stoelen testen, textiel voelen en bijvoorbeeld zien hoe een nieuwe lamp werkt.”
OBJECT Rotterdam: eerste fysieke designbeurs van 2021 | Project & Interieur
OBJECT Rotterdam: eerste fysieke designbeurs van 2021 | Project & Interieur
OBJECT Rotterdam: eerste fysieke designbeurs van 2021 | Project & Interieur
OBJECT Rotterdam: eerste fysieke designbeurs van 2021 | Project & Interieur

Meer dan honderd ontwerpers tonen op OBJECT Rotterdam van 1 tot en met 4 juli meubels, interieurproducten, lichtontwerpen, sieraden, textieldesign en grote architecturale installaties. Van der Zwaag: “Het is belangrijker dan ooit om designers voor het voetlicht te brengen. Ons huis en ons interieur is de afgelopen periode steeds bepalender geworden. Het gebruik en de inrichting van onze persoonlijke leefomgeving krijgt extra aandacht. Voor makers van meubels en andere interieurobjecten biedt dit een kans die ze met beide handen aangrijpen. Wij zorgen voor een podium waar vraag en aanbod weer samenkomt, en dat is na het afgelopen jaar hard nodig.” Alle designobjecten zijn via een inspirerende looproute te bewonderen en de makers zelf zijn aanwezig om hun werk toe te lichten. Het evenement is negen jaar geleden door Van der Zwaag op de kaart gezet om te inspireren, om jong talent te ontdekken en om unieke designstukken te kopen. Bezoekers reserveren van tevoren online een starttijd en kunnen dan in alle rust rondkijken in het HAKA-gebouw.

Primeurs tijdens OBJECT Rotterdam

OBJECT is een gecureerd platform voor liefhebbers van bijzondere en duurzame objecten voor in en rond het huis. De beurs presenteert een prikkelende mix van limited editions en one-offs op het grensvlak van design, kunst, mode en architectuur. Zo lanceert beeldend kunstenaar Boris van Berkum zijn nieuwe collectie keramiek in samenwerking met het EKWC en presenteert modevormgever Bas Kosters een reeks nieuwe kunstobjecten. Ook toont autonoom kunstenaar Andrea Rádai een installatie bestaande uit spiegels. Dit jaar doen verschillende nieuwe meubelmerken mee zoals ARRAY by David Derksen en Ignore. Ook bekende labels als Kranen/Gille en Occony presenteren hun recentste designs. Originele concepten, slimme materiaaltoepassingen en verrassende kleurcombinaties zijn belangrijke elementen in werk dat voor het eerst getoond wordt zoals dat van Milou Voorwinden, Diederik Schneeman en Pien Post.

Vliegende start

Honderden jonge ontwerpers studeren jaarlijks af aan de Nederlandse designopleidingen. Van het MAFAD tot de HKU, de Amsterdamse Rietveld Academie, de KABK in Den Haag en de WdKA in thuisbasis Rotterdam. Voor hen was het dit afgelopen jaar onmogelijk hun werk aan een breed publiek te presenteren. Anne van der Zwaag selecteerde speciaal voor deze editie, tientallen getalenteerde afgestudeerden. Ontdek de grafische vazen van Mona Mercier, de robuuste meubels van Anton Brunberg, het fijnzinnige glas in lood van Atelier Emski en de verhalende interieur objecten van Elisa Verkoelen. Tara-Eva Kuijpers Wentink maakt een opvallende textiele installatie en N. Yoon springt eruit met monumentale lampen. Reinier Landwehr presenteert een collectie keramiek en Thomas Klein Horsman wandobjecten die op de grens van kunst, architectuur en design balanceren. Nog een primeur is de deelname van veertien recent afgestudeerde ontwerpers van de Hochschule in Trier. Tijdens deze editie neemt internationaal design een belangrijke plek in.

Ruime opzet en nieuwe ruimtes

Het markante HAKA-gebouw telt duizenden vierkante meters en leent zich uitstekend voor een beurs op afstand. De enorme, lichte verdiepingen van het gebouw bieden de deelnemers en bezoekers meer dan genoeg ruimte om onbezorgd van het gepresenteerde design te genieten. Speciaal voor OBJECT 2021 worden er verdiepingen bij de beurs betrokken die niet eerder voor publiek zijn opengesteld. Het oude hoofdkantoor van de Coöperatieve Groothandelsvereeniging De Handelskamer is een toonbeeld van modernistische architectuur, in de jaren dertig ontworpen door de Nederlandse architecten Mertens en Koeman. Dudok Groep gaat het HAKA-gebouw, met behoud van de industriële en monumentale waarden, transformeren tot een modern en uitgesproken bedrijfsverzamelpand. Na OBJECT wordt gestart met de herbestemming.

Online veiling via Catawiki

In aanvulling op de beurs organiseert OBJECT in samenwerking met Catawiki een online veiling gericht op een breed internationaal publiek. Tijdens deze veiling, gecureerd door Anne van der Zwaag, kunnen designliefhebbers op een laagdrempelige manier bieden op stukken van gerenommeerde ontwerpers, van prototypes tot ‘signature pieces’ in verschillende prijscategorieën. Deze veiling sluit aan bij Catawiki’s visie waarin designers, kunstenaars en kopers dichterbij elkaar gebracht worden. Catawiki biedt ontwerpers een podium en maakt de aankoopt van designstukken toegankelijk voor een groot publiek. Vanaf 30 juni tot en met 11 juli staan de ‘OBJECT Rotterdam-veilingobjecten’ op het online platform, en is het mogelijk om te bieden op het werk van de deelnemende ontwerpers. Dit zijn onder andere: Vij5, Studio Thier & Van Daalen, Alex de Witte, Wandschappen, Studio Ingrid Roos, Bas Vellekoop en isabel Quiroga. Ook aanstormende talenten als Noah Arends, MA’AN by Marwane Soumer, Teun Zwets en Rollo De Courcy Bryant doen mee aan de veiling.

(Fotografie: Almichael Fray, Mathis Broussot, Lynn Henderiks)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.