Novel Grey wint prestigieuze Isola Design Award

Algemeen 17-01-2023
Novel Grey wint prestigieuze Isola Design Award

Het Nederlandse bedrijf Novel Grey heeft tijdens de belangrijke Milanese Isola Design Awards uitreiking de Sustainability Award in de wacht gesleept. Het bedrijf kreeg de prijs voor zijn weelderige wandtegels, gemaakt van duurzaam beton. Met dit nieuwe duurzame materiaal weet Novel Grey uitzonderlijke driedimensionale tegels te maken. Hiermee wil het bedrijf op een verantwoorde en esthetische wijze een bijdrage leveren aan het verduurzamen van interieurs.
Novel Grey wint prestigieuze Isola Design Award

De Isola Design Awards hebben als doel ontwerpers in staat te stellen innovatief te zijn in hun producten en ontwerpprocessen door te experimenteren met bestaande technologieën en door nieuwe te creëren. Van de 12 categorieën: Meubels, Zitmeubelen, Verlichting, Tafelgerei, Textiel, Product, Materiaal, Mobiliteit, Duurzaamheid, Digitaal, Outdoor, Innovatie, ontving Novel Grey de Award voor Duurzaamheid.
Oprichter en ontwerper Marjolein Deurloo noemt de prijs een kroon op het werk. “Het is een lang traject geweest. Van het experimenteren en ontwikkelen van het materiaal, tot ontwerpen van de tegels. Ook het productieproces moesten we zelf ontwikkelen”, zegt ze. “Maar we hebben dan ook iets dat niemand anders kan maken.”

Novel Grey wint prestigieuze Isola Design Award

Novel Grey wandtegels

De wandtegels van Novel Grey zijn niet alleen bijzonder vanwege de CO2-reductie van 76 procent, maar vooral door hun luxueuze uitstraling. De 3D-vormen maken dat je er niet op uitgekeken raakt. Doordat je beton kunt gieten, zijn die bijzondere 3D-vormen te maken. “Het geeft ons heel veel vormvrijheid”, aldus Marjolein. “We spelen met vormen en patronen die we in natuur vinden en vertalen die naar een mix tussen organische en geometrische vormen. Ik denk dat dit de reden is dat het zoveel mensen aanspreekt.” Ze vervolgt: “Beton is een hard en koud materiaal, maar we weten de tegels zo te maken, dat ze zacht en tactiel zijn. Mensen zijn telkens weer verrast als ze tegels van dichtbij bekijken en aanraken!”

“Ons motto is ‘making the world a more beautiful and better place’”, zegt mede-oprichter Jan-Paul Deurloo. “Door mooie en bijzondere wandtegels te maken van duurzaam beton, willen we in de oplossing staan voor een betere en gezondere toekomst.” De tegels harden op kamertemperatuur en hoeven niet te worden gebakken. De vervanger voor het vervuilende cement wordt gemaakt uit afval van de metaalindustrie. Hij vervolgt: “Zo hoeft er geen extra energie gebruikt te worden en kunnen we afval hergebruiken.”
Dat wandtegels van Novel Grey een belangrijke toevoeging zijn voor de interieurmarkt blijkt uit de reacties in de vorm van veel sample-aanvragen wereldwijd. De Isola Design Award mag dan wel de kroon zijn op het werk, ook behaalde het bedrijf de top 5 in de Utrechtse Innovatie Top 20, behoren de tegels tot de Top 100 beste Nederlandse Ontwerpen van 2022 en loopt er nog een nominatie voor de Green Product Award in maart.
Wat dat laatste betreft, roept Novel Grey op nog snel even te stemmen. “We moeten blijven innoveren en verduurzamen. Alle aandacht daarvoor is welkom en elke stem is een duwtje in de juiste richting!”

Green Product Award

Vanuit 1362 inzendingen uit 40 landen is een kleine selectie genomineerd. Novel Grey behoort tot de genomineerden voor de winst van de Green Product Award, die producten en diensten beloont die zich onderscheiden op het gebied van design, innovatie en duurzaamheid. Novel Grey valt in de categorie producten onder de noemer Sustiles. Stemmen kan tot 22 januari.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche.