Nieuwe competitie: Brussels Architecture Prize

De Brussels Architecture Prize is een nieuwe competitie die in het leven is geroepen om de bloeiende Brusselse architectuurscene in de schijnwerper te plaatsen. Volgens de initiatiefnemers is Brussel een voorbeeld voor Europa op gebied van architecturale kwaliteit, stedenbouwkundige innovatie, renovatie en reconversie, hergebruik en circulair bouwen. Verspreid over de hele stad worden talloze ambitieuze projecten gerealiseerd en architectuurtalent van over de hele wereld spoelt steeds vaker in de Belgische hoofdstad aan.
Nieuwe competitie: Brussels Architecture Prize  | Project & Interieur
Nieuwe competitie: Brussels Architecture Prize  | Project & Interieur

De Brussels Architecture Prize is een initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat wordt uitgevoerd door Urban in samenwerking met A+ Architecture in Belgium. Om de twee jaar bekroont de Brussels Architecture Prize opmerkelijke architectuurprojecten die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze prijs wordt voor het eerst uitgereikt in 2021. De competitie wordt georganiseerd in samenwerking met het CIVA en BOZAR.

Brussels Architecture Prize zet Brussel in de kijker

De Brussels Architecture Prize zet Brussel in de kijker als metropool met grote ruimtelijke kwaliteiten, waar zowel gevestigde waarden als jonge architecten voet aan de grond krijgen, als een laboratorium voor hedendaagse architectuur en stedenbouw waar innovatieve projecten actief ondersteund worden en als inspirator voor een stedelijk beleid, ver buiten de regionale grenzen van het gewest. De prijs bekroont recente realisaties van Belgische of buitenlandse architecten in Brussel en van Brusselse bureaus in Vlaanderen, Wallonië of het buitenland. Elke architect met een architectenbureau in Brussel of auteur van een bouwwerk dat bijdraagt aan de kwaliteit van de hoofdstad, opgeleverd tussen 2018 en juni 2021, kan een kandidatuur indienen. Zowel jonge als gevestigde architecten kunnen kandideren met kleine, innovatieve interventies en grote, publieke ingrepen. Er wordt een award uitgereikt in vier verschillende categorieën: kleine interventie, grote ingreep, publieke ruimte en extra muros.

Eervolle vermeldingen

Naast deze vier prijscategorieën worden nog twee eervolle vermeldingen uitgereikt: De Lifetime Achievement Award (voor een Brussels bureau of architect die dankzij jarenlange inzet positieve veranderingen heeft kunnen teweegbrengen voor Brussel) en De Promising Architect (voor een jong opkomen bureau gelegen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waarvan de vennoten niet ouder zijn dan veertig jaar). Bureaus kunnen projecten indienden tot en met 31 mei 2021 via de website www.brusselsarchitectureprize.be.

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.