Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland

Heerhugowaard heeft er een nieuw visitekaartje bij. Oogarts en ondernemer Rob Wouters heeft een nieuw oogcentrum gerealiseerd dat met zijn dienstverlening uniek in Nederland is en met zijn uitstraling de ambitieuze gebiedsontwikkeling gezicht geeft. EGM architecten heeft zowel de architectuur als het interieur van het nieuwe centrum ontworpen.
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur
Nieuw visitekaartje Heerhugowaard: Oogcentrum Noordholland  | Project & Interieur

Een centrum waar een vriendelijk welkom, professionaliteit en beleving centraal staan, dat was de wens van de opdrachtgever. Met de vele afgeronde vormen in zowel het exterieur als het interieur, luxe materialen en een paradijselijke binnentuin is het centrum daarin ruimhartig geslaagd. Het regionale expertisecentrum voor oogheelkunde ontvangt jaarlijks zo’n 50.000 patiënten en bezoekers, zij werden tot op heden in een generiek bedrijfspand even verderop in Heerhugowaard geholpen. Op de nieuwe locatie ervaren zij veel ruimte en een gastvrijere sfeer. Met de heldere interne organisatie van functies hebben patiënten direct overzicht en komen zo eerder en beter tot rust tijdens een toch vaak spannend moment.

Paviljoen toegesneden op de gebruiker

Oogcentrum Noordholland is met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet. De verticale gevelopeningen over de twee verdiepingen reageren met hun maatvoeringen op de achterliggende functie die meer of minder daglicht wenst. Tegelijkertijd zorgt deze geleidelijke variatie voor een dynamisch aanzicht aan alle zijden van het gebouw. Binnen wordt een stevig houvast geboden aan mensen met een visuele beperking. Hierbij is een prominente rol weggelegd voor materiaal dat verschilt in tactiliteit, akoestisch vermogen alsook in kleur. De entreehal klinkt anders dan de spreekkamers, balies voelen toegankelijk en warm aan en bij de overgangen in de vloer en naar de wand en het plafond is contrast ingezet ter verduidelijking van ruimtes en oriëntatie.

Gezond gebouw – oase van rust

Het Oogcentrum is van entree tot operatiekamers helder en duidelijk in opbouw: gradaties lopen van levendigheid naar rust en van openbaar naar intiem. Patiënten, bezoekers en medewerkers betreden op dezelfde laagdrempelige wijze het centrum. Achter het groene talud bevindt zich op maaiveldniveau de parkeervoorziening onder het opgetilde paviljoen. Via de uitnodigende hoofdentree en de parkeergarage komt men in de entreehal met toegang tot de ontvangstruimte. Daar eist de groene patio, met volledig transparante glazen scheidingswand, alle aandacht op en opent zich de rondgang op intuïtieve wijze. In de patio heerst de natuur met krachtige kleuren van bloeiend groen. Die tuin is zowel op de eerste als de tweede verdieping omarmd door zorgfuncties. Deze directe aansluiting maakt gangen overbodig en creëert een prettige verblijfsgebied. Het groene hart brengt het daglicht ruimhartig binnen en zorgt gelijktijdig voor een open en lichte sfeer met een natuurlijke oriëntatie door het gehele centrum. De spreek- en onderzoekskamers liggen voornamelijk op de eerste verdieping. De kantooromgeving en het operatiecomplex bevinden zich een verdieping hoger, waar meer rust en privacy heersen. De moderne faciliteiten en apparatuur dragen ook bij aan de rust en vriendelijkheid die in het gebouw heersen.

Krachtige impuls voor gebiedsontwikkeling

Oogcentrum Noordholland ligt in het gemeentelijke plangebied De Boulevard. Getypeerd als de dynamische ruggengraat van de stad kent dit gebied een ambitieus ontwikkelplan. Met de ondernemende houding van het Oogcentrum en de aansprekende architectuur krijgt de stad zijn gewenst landmark dat bedrijvigheid kan aantrekken en een voorbeeld is voor de gewenste aandacht aan vormgeving.

Oogcentrum Noordholland is een regionaal expertisecentrum met samenwerkingsverbanden met onder andere UMC Utrecht en Amsterdam UMC. Het laatste decennium is het centrum sterk gegroeid en kent nu een team van ruim 50 deskundigen.

Fotografie: Scagliola+Brakkee (www.scagliolabrakkee.nl)

Legenda
Opdrachtgever Oogcentrum Noordholland, Heerhugowaard
Architect / Interieurarchitect EGM architecten, Dordrecht
Landschapsarchitect Terpstra Tuinen, Medemblik
Constructeur Royal HaskoningDHV, Rotterdam en Harder Advies, Broek op Langedijk
Werktuigbouwkundig en elektrotechnisch adviseur Valstar Simonis, Rijswijk
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Dick de Boer, Hoorn
Bouwmanagement Groot Partners, Alkmaar
Projectmanagement (t/m Bestekfase) Building for Tomorrow, Amsterdeam
Werktuigbouwkundig installateur Schermer Installatietechniek, Hoorn
Elektrotechnisch installateur Sasburg Techniek, Zwaag
Omvang 4.085 m² bvo
Ontwerpperiode 2017 – 2018
Opleveringsjaar 2020
Ingebruikname juni 2020