Nieuw pand en recordjaar voor MOSO

De enorme vraag naar bouwmaterialen en de focus op duurzame producten zorgden voor een recordomzet voor MOSO International in 2021. Terwijl in het tijdelijke kantoor in Hoorn en het magazijn in Venhuizen de medewerkers van de bamboespecialist alle zeilen bijzetten om te kunnen voldoen aan de continu toenemende vraag naar bamboeproducten, wordt op de achtergrond hard gewerkt aan de herbouw van het door brand verwoeste hoofdkantoor. Eind deze maand start de bouw op de vertrouwde locatie op industrieterrein Zevenhuis in Zwaag.
Nieuw pand en recordjaar voor MOSO | Project & Interieur
Nieuw pand en recordjaar voor MOSO | Project & Interieur

Tijd om bij te komen van de brand op 21 februari 2020 en de ontwikkelingen die daarop volgden, was er niet voor het team van MOSO. De vraag naar bamboeproducten, vooral terrasplanken en gevelbekleding, steeg explosief toen veel Europeanen hun geld in en om het huis gingen investeren. Zowel voor consumenten als voor commerciële en publieke bouwprojecten spelen duurzame en biobased materialen de laatste jaren een grotere rol. De technische voordelen van het materiaal zorgen ervoor dat partners en installateurs blijvend kiezen voor de bamboe producten. Ondanks de brand was het een zeer succesvol jaar voor MOSO, mede dankzij het begrip en geduld van klanten en de enorme inzet van de medewerkers, waardoor de leveringen later in het jaar alsnog en in grotere volumes konden plaatsvinden. De omzet steeg verder door in 2021, toen andere materialen schaarser werden en ook de vraag naar bamboebuitenproducten hoger werd dan het aanbod. Intussen is er flink geïnvesteerd in de productielocaties in China.

Uitgebreide kantoor- en magazijnlocatie voor MOSO


Geïnvesteerd wordt er ook in de herbouw van het MOSO-hoofdkantoor op industrieterrein Zevenhuis in Zwaag. Door de coronasituatie in combinatie met de groei van het bedrijf ontstond de vraag of het vorige pand nog wel bij de nieuwe situatie paste. Samen met de financiers van het gebouw is gekeken naar mogelijkheden die het pand beter laten aansluiten bij de huidige situatie en vooral ook bij de toekomst. Er is veel tijd besteed aan onderzoek en het tekenen van een nieuw bedrijfsgebouw. Op 25 maart wordt de ‘eerste’ paal geslagen. Dit is zeker niet de eerste paal van het pand, omdat gebruik kan worden gemaakt van de fundering van het vorige gebouw. Maar het is wel een mijlpaal voor MOSO, want de start van de herbouw betekent dat het einde in zicht komt van het werken op twee locaties (kantoor in Hoorn en magazijn in Venhuizen).

Strakke lijnen

Er is gekozen voor een groter bedrijfsgebouw, dat in meerdere onderdelen verdeeld wordt, geschikt voor meerdere bedrijven. De strakke lijnen passen goed bij de uitstraling van industrieterrein Zevenhuis, waar MOSO allang niet meer het enige bedrijf is. Uiteraard wordt het pand voorzien van een duurzame bamboegevel. De verschillende bamboetoepassingen worden in het interieur verwerkt, vooral in de bovenste etage waar MOSO haar kantooractiviteiten naar verwachting begin 2023 weer uit kan voeren. Het magazijn wordt voor het einde van 2022 weer in gebruikgenomen.

(Foto’s: Landmark Vastgoed Management)

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.