Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

LKQ is een wereldwijde distributeur van auto onderdelen en toebehoren. Hollandse Nieuwe kreeg de opdracht LKQ te ondersteunen bij de overgang naar een nieuwe kantooromgeving. Vier verdiepingen van het multitenant gebouw aan de Watermanweg in Rotterdam zijn getransformeerd in een innovatieve, activiteitsgerelateerde werkomgeving die ontmoetingen en samenwerking bevordert de kernredenen waarom medewerkers naar kantoor komen. Het moest een inspirerende werkomgeving worden waarbij de identiteit van LKQ voelbaar is en werknemers zich thuis voelen.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Het ontwerp maakt slim gebruik van de architectuur van het gebouw. Bij aankomst met de lift betreedt men het open sociale gebied, dat zich bevindt in het ronde deel van de verdieping. Dit gebied is uitgerust met een royale pantry en biedt een scala aan zitplekken met bijna 360 graden uitzicht. Hier vindt men een verscheidenheid aan zitopties, waaronder lounges, hoge tafels, bistrotafels en grote gemeenschappelijke tafels allemaal ontworpen om ontmoetingen en diverse werkvormen te faciliteren.
Daarnaast fungeren vergaderruimtes als akoestische en visuele buffer tussen het sociale gebied en de werkruimtes. Dankzij deze buffers ontstaat een open en toegankelijke omgeving, zonder deuren maar met behoud van privacy.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Een geoptimaliseerde werkruimte voor LKQ

Het werkgebied is opgedeeld in open en gesloten ruimtes. De gesloten ruimtes die als buffers dienen, zijn in een diagonale lijn geplaatst langs de gevel. Deze diagonale plaatsing zorgt niet alleen voor een speels effect, maar maximaliseert ook de daglichttoetreding. Het ontwerp omvat een mix van werkplekken, focusgebieden en overlegruimtes, zodat er altijd een geschikte plek beschikbaar is voor elke werksituatie. Bijzondere aandacht is besteed aan de akoestiek. Naast akoestische plafonds en schermen tussen bureaus zijn wanden bekleed met akoestisch materiaal. Voor een bedrijf dat voorheen gewend was aan afgesloten kantoorruimtes, is akoestiek een essentieel aandachtspunt.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Automotive inspiratie voor uitstraling en sfeer

Het ontwerp is geïnspireerd op de details uit de automotive wereld. De gesloten ruimtes zijn ontworpen als auto's in een autoshowroom, met een glanzende metalen buitenkant en een glazen middenstrook. De binnenkant heeft een hoge mate van comfort. Gestoffeerde wandbekleding en vloerbedekking met patronen die doen denken aan de auto industrie dragen bij aan de sfeer. De verschillende tinten blauw verwijzen naar de wereldwijde huisstijl van LKQ. Houten accenten verwijzen naar de luxe houten dashboards van vroegere auto's en zorgen voor een warme toets, terwijl schuine lijnen en geperforeerd staal zorgen voor een spannende gelaagdheid en privacy. De open werkvloer is licht en fris, met wit en grijstinten en vormt zo een contrast met de gesloten ruimtes.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Terwijl de kantoorvloeren een industriële uitstraling hebben met koele kleuren zoals wit, grijs, metallic en blauw, hebben de sociale ruimtes juist een warmere sfeer, met veel hout en groentinten. De gietvloer die beide gebieden verbindt voegt een vrolijk element toe met gekleurde flakes , als confetti in een verder rustige omgeving. Deze ruimtes bieden volop mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning, waarbij elementen uit de automotive wereld subtiel worden geïntegreerd in de verlichtingsarmaturen en het spel met glanzende en matte materialen een extra dimensie toevoegt.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam

Duurzaamheid en materiaalgebruik

Bij alle ontwerpen probeert Hollandse Nieuwe zo duurzaam mogelijke keuzes te maken. Led-verlichting en bewegingssensoren zorgen voor energie-efficiëntie. Er is verder gebruik gemaakt van circulaire bronnen, zoals gerecycled papier voor akoestische plafonds en gietvloeren met flakes van afval uit rivier de Maas. In de werkruimtes zijn gerecyclede tapijttegels gebruikt met een akoestische biobased achterzijde, en PET-vilt bekleedt de wanden om de akoestiek te verbeteren.

Nieuw hoofdkantoor voor LKQ Fource in Rotterdam