MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Algemeen 03-03-2022
MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Deze zomer krijgt Het Nieuwe Instituut een tijdelijke evenementenlocatie op het dak. Het Podium bevindt zich op 29 meter hoogte en is toegankelijk via een enorme, 143 treden tellende buitentrap. Met de installatie – opvallend roze geschilderd om de zichtbaarheid te vergroten – creëert MVRDV een nieuwe creatieve ontmoetingsplek ter grootte van 600 m2 die te programmeren is door verschillende instellingen en makers uit de stad.
MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Het Podium biedt een unieke kans om architectuur, de stad, het Museumpark en het Nieuwe Instituut vanuit een geheel nieuw perspectief te ervaren, het dak was nog niet eerder toegankelijk voor bezoekers. Het Podium gaat op 1 juni van start als festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand en zal daarna tot 17 augustus ook voor andere evenementen worden gebruikt.

MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Potentie voor daken

De daken van Rotterdam hebben enorm veel potentie, zeker Het Nieuwe Instituut met zijn kenmerkende pergola. Het ontwerp van architect Jo Coenen en het panoramische uitzicht vanaf het dak inspireerden het ontwerpteam tot een platform op 29 meter hoogte. Met een afmeting van 600 m2 is het platform groot genoeg om verschillende evenementen en bijeenkomsten op te organiseren.

MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Gebruikte materialen voor Het Podium

Het Podium, gemaakt van steigermateriaal en vloerafwerkingen die later kunnen worden gerecycled, is toegankelijk vanaf de buitentrap, via een lift én via de tentoonstelling The Living Archive of a Studio op de zesde verdieping en waarvan het ook een verlengstuk is. In deze coproductie van MVRDV en HNI zijn de vroege werken van MVRDV op interactieve wijze ontsloten. De installatie symboliseert MVRDV’s agenda de stad te verdichten en daken beter en anders te gebruiken, en past bij de ambitie van Het Nieuwe Instituut om kennis over architectuur te vermeerderen. Het Platform biedt uitzicht over de stad, het Museumpark én het door MVRDV ontworpen Depot Boijmans Van Beuningen.
De eerste gebruiker van Het Podium is Rotterdam Architectuur Maand, die op 1 juni van start gaat. In de looptijd van het festival vormt Het Podium het festivalhart en worden er de hele maand juni lezingen, tours, films en andere activiteiten rondom architectuur georganiseerd. In juli en augustus wordt Het Podium ook opengesteld voor andere activiteiten; van sportlessen en rooftop-diners tot een programma speciaal bedoeld voor kinderen.

MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Traditie van MVRDV

De installatie past in een traditie die MVRDV inmiddels heeft opgebouwd in de programmering van daken; van de Rooftop Catalogue tot de Stairs to Kriterion, de trap naar het Groothandelsgebouw waarmee in 2017 75 jaar Wederopbouw werd gevierd en die ruim 350.000 bezoekers trok. Vlak voor Het Podium opent op 26 mei de Rotterdam Rooftop Walk, een initiatief van de Rotterdamse Dakendagen dat is ontworpen door MVRDV. Deze installatie geeft publiek een maand lang toegang tot diverse daken die normaal gesloten blijven, een manier om zelf te beleven hoe een ander gebruik van daken kan bijdragen aan een betere toekomst. Dit past in de vergevorderde ambitie van Rotterdam om de veelal platte daken in de stad een functie te geven: publiek, waterberging, energieproductie of groen. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor. Voor de installatie tijdens de Rotterdam Rooftop Walk wordt het materiaal hergebruikt.

MVRDV ontwerpt Het Podium voor Het Nieuwe Instituut

Het Podium op Het Nieuwe Instituut wordt mede mogelijk gemaakt door Dura Vermeer, Dutch Steigers, Fonds 21, Gemeente Rotterdam, MVRDV, Rotterdam Architectuur Maand, Rotterdam Festivals, Rotterdam Partners, Stichting Job Dura Fonds, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Stichting Volkskracht en de VriendenLoterij.