Mooie match in een ­bijzondere omgeving

Niet iedere medewerker van Slachtofferhulp Nederland voert zware, vertrouwelijke gesprekken. Maar een flink aantal van hen doet dat wel. “Met de slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen en calamiteiten moeten zij dit kunnen doen in een rustige, besloten context. Na die vaak heftige gesprekken is ook rust nodig, voor onze medewerkers. Dat vraagt om een bijzonder omgeving”, weet Frank Bos, huisvestingsmanager van Slachtofferhulp Nederland.
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur
Mooie match in een ­bijzondere omgeving | Project & Interieur

De medewerkers van de Utrechtse regionale hoofdlocatie én van het landelijk kantoor kregen tussen juni en oktober samen een nieuwe flexibele werkplek in dit gebouw, dat dateert van eind jaren ’80. Bos: “Bij de verhuizing naar dit kantoor was het creëren van meer ‘lucht’ en rust heel belangrijk. Lucht zie je terug in de ruime opstelling van de flexplekken. Rust hebben we visueel kunnen bereiken, maar ook qua akoestiek, met bijzondere materialen.”

Hectisch

Veel voorbereidingstijd was er niet. “Vanaf half maart hadden we een paar maanden de tijd om met een relatief normaal budget een flinke operatie uit te voeren”, zo blikt Frank Bos terug op een hectische periode. “In juni zouden de eerste medewerkers hier al komen, met tijdelijk meubilair. Dus we hadden drie maanden om te werken aan de plafonds, wanden en vloeren op de plek waar onze 170 betaalde en onbetaalde medewerkers prettig hun werk moeten kunnen doen.”

Licht, lucht en rust

“Ondanks de tijdsdruk hebben we hen toch niets opgelegd. Integendeel, de medewerkers zijn nauw betrokken geweest bij de keuze van de kleuren en sfeer. Licht, lucht en rust voerden de boventoon. Vanuit huisvesting hebben we daarbij wel enkele randvoorwaarden gesteld, ook bij de vloerbedekking. We vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat het een sterk product moet zijn, dat een mooie uitstraling heeft. Op het vlak van duurzaamheid betekent het dat de productie van de vloerbedekking zo weinig mogelijk het milieu mag belasten, recyclebaar is, maar ook dat het makkelijk te leggen moet zijn, heel goed schoon te maken is en vooral: dat het lang meegaat.

Nooit gedoe

Samen kwamen we uit op “de mooie match van Forbo Flotex en Forbo Eternal”, zoals Bos het uitdrukt. “Ik wilde geen lasnaden, dat hielp bij de keuze voor Eternal. Een ander voordeel is het schoonmaakgemak. Flotex is namelijk waterdicht, sneldrogend en daardoor ook goed nat te reinigen. De slijtvastheid van deze vloerbedekking staat buiten kijf.”
“Goed is ook het persoonlijke contact en de service”, voegt Bos daar aan toe. “Zelfs in de korte tijd die wij hadden, was de levering van 3.000 m2 geen probleem. Met Forbo weet je wat je hebt: uitstekende kwaliteit en nooit gedoe. Dat is uiteindelijk het belangrijkste.”

Hard maar toch zacht

Liesbet Rabbinge, van Rabbinge Interiors: “In een kantooromgeving is vanwege de akoestiek meestal vloerbedekking gewenst. Het mooie aan Flotex vloerbedekking is dat het de duurzame, sterke voordelen van een harde vloer combineert met de uitstraling, warmte, comfort en akoestiek van tapijt. Een ander voordeel is dat je lichte tinten kunt gebruiken, want Flotex is heel goed reinigbaar én gedraagt zich als een harde vloerbedekking. Lichte tinten zijn bij een normale vloerbedekking vaak niet mogelijk.”

Eenheid in verscheidenheid

Ward Boeijenjong van Boeijenjong architecten: “Samen met Rabbinge Interiors hebben wij het hele interieurontwerp verzorgd, inclusief de bouwkundige uitwerking. Niet alleen komen hier onderdelen van Slachtofferhulp Nederland in één omgeving, maar ook moeten vergaderruimtes en een kantine tot een eenheid gemaakt worden. We hebben daarom gekozen voor een modulair wandsysteem dat zich herhaalt en op verschillende manieren toe te passen is. Datzelfde geldt voor de vloeren. Dus één type vloer die in verschillende kleuren en dessins terugkomt. Akoestiek was een ontzettend belangrijk onderdeel in het ontwerpproces, omdat iedereen hier flex werkt en alles door elkaar heen zit. Maar niet alleen op de flexplekken, vooral in de spreekkamers is akoestiek heel belangrijk. Wat ik hier het allermooiste vind in dit kantoor van Slachtofferhulp, is de overgang tussen de vloeren en de wanden. De natuurlijke uitstraling van de houten kozijnen met de hele lichte kleuren van de vloeren en plafonds zorgt voor een ontzettend prettige werkomgeving.”

Enkele cijfers

Locatie: Hoofdkantoor Slachtofferhulp Utrecht, 2 bouwlagen, 4.000 m2 oppervlak. Toegepast: 3.000 m2 Flotex textiele vloerbedekking, in verschillende kleuren in de kantoren en 70m2 Eternal projectvinyl (ftalaat-vrij vinyl) in het restaurant en de pantry’s; kleur: whitewashed oak en graphite stucco

www.forbo-flooring.nl/flotex

Weten welke vloer het meest ­geschikt is voor uw kantoor? Maak een afspraak met ­Alexander Valkhof, Segmentmanager ­Kantoren 06-53783753