
In samenwerking met Palais Bahia heeft de Nederlands-Marokkaanse textielontwerper Mina Abouzahra haar nieuwste tentoonstelling The Soul of a Rug geopend. De expositie werd ingehuldigd tijdens de 2025-editie van de 1-54 Contemporary African Art Fair Marrakech en is te zien tot en met 31 mei.

De tentoonstelling neemt het publiek mee naar het leven van de vrouwelijke weefsters van Taznakht en verkent hun vakmanschap en de sociaaleconomische uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. The Soul of a Rug viert eeuwenoud ambachtswerk, culturele tradities en de kracht van vrouwen.

Behoud van Marokkaanse weeftradities
De traditionele Marokkaanse weefkunst staat de laatste decennia onder druk. Jongere generaties kiezen steeds vaker voor beter betaalde beroepen, waardoor de vaardigheden die hun moeders en grootmoeders eeuwenlang hebben beoefend, verloren dreigen te gaan. “We staan op een keerpunt,” zegt Mina Abouzahra. “Vandaag hebben we nog de kans om deze kunstvorm te behouden door haar waarde te erkennen." "Als we deze kennis verliezen, verliezen we een belangrijk stuk van de Marokkaanse en Afrikaanse identiteit.”

Een meeslepende culturele ervaring
Het Bahia Paleis, een van de meest bezochte monumenten van Marokko, is de locatie voor deze innovatieve tentoonstelling. Het paleis trekt dagelijks tot 5.000 bezoekers, van wie velen later in de stad traditionele Berbertapijten kopen. Maar slechts weinigen beseffen dat hun aankopen vaak systemen in stand houden die de wevers, de beschermers van dit oude ambacht, slechts een fractie van de verkoopprijs bieden. Dit werkt verdere economische ongelijkheid in de hand en bedreigt het voortbestaan van dit culturele erfgoed.

Dankzij VR-technologie worden bezoekers meegenomen naar de rurale landschappen van Taznakht, aan de voet van het Atlasgebergte. De 360 graden film, geregisseerd door Frans-Marokkaanse filmmaker Noria Chaal, neemt de kijker mee in het ritmische geluid van het dorpsleven, het verfijnde weefproces en de spirituele band tussen de ambachtsvrouwen en hun werk. Elk kleurrijk tapijt vertelt een uniek verhaal dat eeuwenoude tradities en culturele identiteit weerspiegelt. De tentoonstelling beoogt meer waardering te creëren voor eerlijke handelspraktijken en de werkelijke waarde van deze handgemaakte kunstwerken.

Traditie ontmoet modern publiek
The Soul of a Rug verbindt het tijdloze vakmanschap van Taznakht met een hedendaags publiek en biedt vrouwelijke ambachtslieden een platform om hun verhalen te delen. Dit project creëert niet alleen bewustzijn voor de uitdagingen van de wevers, maar stimuleert ook eerlijke vergoedingen en ethische praktijken binnen de industrie. Door nieuwe waardering voor Berbertapijten te creëren, zorgt The Soul of a Rug ervoor dat hun culturele betekenis wordt begrepen en gewaardeerd.

Pop-up galerij en unieke ontwerpvisie
De tentoonstelling omvat ook een pop-up galerij met handgeknoopte Berbertapijten van de ambachtslieden uit Taznakht. Het werk van Mina Abouzahra combineert op unieke wijze traditionele Marokkaanse technieken met de strakke lijnen van het Nederlandse design, waarmee ze innovatie brengt in oude kunstvormen.

Steun van partners
De Nederlandse Ambassade in Marokko is er trots op bijgedragen te hebben aan The Soul of a Rug, als onderdeel van haar jaarlijkse culturele ‘open call’. Door deze projecten te ondersteunen bevordert de ambassade interculturele dialoog, wat wederzijds begrip verdiept en tegelijkertijd het belang van de Marokkaanse diaspora in Nederland benadrukt.

Dirk Jan Nieuwenhuis, de Nederlandse ambassadeur in Marokko: “Dit project is een krachtig voorbeeld van hoe cultuur gemeenschappen kan verbinden en bilaterale samenwerking kan stimuleren. We zijn trots om The Soul of a Rug te ondersteunen, dat Marokkaanse tradities verbindt met hedendaagse artistieke expressie. Deze samenwerking viert de rijkdom van het Marokkaanse vakmanschap, terwijl het creatieve uitwisselingen bevordert en de culturele band tussen onze twee naties verdiept.”