Merel Pit nieuwe hoofdredacteur de Architect

Merel Pit wordt per 1 januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Zij volgt daarmee Harm Tilman op die achttien jaar leiding gaf aan het architectenplatform en met pensioen gaat.
Merel Pit nieuwe hoofdredacteur de Architect | Project & Interieur
Merel Pit nieuwe hoofdredacteur de Architect | Project & Interieur

Merel Pit (1981) studeerde in 2008 cum laude af als architect aan de TU Eindhoven en werkt sinds haar afstuderen als architectuurjournalist, redacteur en docent. Ze begon haar carrière als vakredacteur bij de Architect, toen nog onderdeel van Sdu Uitgevers. In 2013 stapte ze over naar architectenbureau Kraaijvanger en in 2015 richtte ze haar bedrijf Architectuurverhalen op. Afgelopen jaar begon ze het online architectuurmagazine A.ZINE. Pit: “Harm Tilman opvolgen is een spannende en leuke stap waar ik heel lang over heb nagedacht. Het is een eer om in zijn voetsporen te treden; hij is een waar boegbeeld binnen de architectenbranche. Samen met het zittende team gaan we komend jaar op zoek naar hoe we vorm kunnen geven aan de Architect van de toekomst. Daarnaast geloof ik dat het gesprek over architectuur zo breed mogelijk, met zoveel mogelijk mensen moet worden gevoerd. Ook ga ik relevante thema’s agenderen en aandacht schenken aan maatschappijkritische visies op de gebouwde omgeving.”

Ingrijpende wijzigingen

Harm Tilman (1954) stopt na 18 jaar als hoofdredacteur van de Architect. Onder zijn leiding onderging de Architect ingrijpende wijzigingen. Zo ontwikkelde de Architect zich van een papieren maandblad tot een multimediaal architectuurplatform waarvan naast print, de website en de events belangrijke pijlers zijn. In 2017 transformeerde hij de print uitgave tot een iedere drie maanden verschijnende editie van 200 pagina’s. In 2011 lanceerde hij de succesvolle ARC Awards, met prijzen in diverse categorieën voor ontwerpen van stoel tot stad. Tilman combineerde deze activiteiten met zijn wekelijkse kritische observaties op het architectuurlandschap van Nederland. Tilman: “Na alle mooie en enerverende jaren bij de Architect is het nu tijd om plaats te maken. Het is gezond als een ander persoon met nieuwe ideeën de koers overneemt. Met vreugde draag ik het stokje dan ook over aan de nieuwe generatie. Merel is vertrouwd met de Architect en heeft met A-zine laten zien de volgende stap te kunnen gaan maken in de verdere digitalisering van de Architect. Haar menselijke en inclusieve visie op architectuur en haar betrokkenheid bij de toegevoegde waarde van goed ontwerp zijn een verrijking voor de Architect.”

Nieuwe weg met Merel Pit

Het vertrek van Harm Tilman is een verlies voor de Architect, zegt Maciek Piasecki, uitgever van de Architect en Vastgoedmarkt. “Harm heeft de Architect uitstekend geleid en de titel door moeilijke jaren heen gesleept. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor. Hij heeft belangrijke vernieuwingen doorgevoerd en daarmee de basis gelegd voor de digitale toekomst. Zijn vertrek is geen einde van een tijdperk maar juist een voortzetting ervan. Met Merel Pit zullen wij onze weg in het digitaliseren van het merk de Architect verder vervolgen. Ik ben ervan overtuigd dat Merel met het inbrengen van nieuw elan en nieuwe thema’s de huidige en nieuwe generaties met elkaar zal weten te verbinden.”

De website Pi-online biedt actualiteit voor professionals uit de architectuur- en interieurbranche. De rubriek Projecten biedt beschrijvingen van onlangs gerealiseerde gebouwontwerpen.