Madaster wint ‘Deutscher Nachhaltigkeitspreis’

Foto: Christian Köster
Foto: Christian Köster

Madaster, het kadaster voor materialen en producten, is onderscheiden met de Duitse Duurzaamheidsprijs 2024 (categorie Bouw). De prijsuitreiking vond donderdag 23 november plaats tijdens de 16e Duitse Dag van de Duurzaamheid in Düsseldorf.

Foto: Christian Köster
Foto: Christian Köster

Madaster is in 2017 in Nederland opgericht als stichting zonder winstoogmerk, met als doel een wereldwijd register van materialen te realiseren. Initiatiefnemer is architect en pionier van de circulaire economie Thomas Rau, die het platform oprichtte met steun van vooraanstaande spelers uit de bouwsector. Naast België, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Madaster sinds kort ook vertegenwoordigd in het Verenigd Koninkrijk. Thomas Rau: “In 2060 bestaat er wereldwijd 40 procent meer vastgoed. We hebben oneindige behoeftes die we met eindige grondstoffen moeten bedienen. Dan kan het niet anders dat er iets gaat knellen.”

Foto: Tessa Posthuma de Boer
Foto: Tessa Posthuma de Boer

Europa’s meest prestigieuze duurzaamheidsprijs

Ieder jaar wordt in Duitsland de ‘Deutscher Nachhaltigkeitspreis’ uitgereikt aan marktpartijen die met hun ecologische en economische initiatieven de transformatie naar een betere, duurzamere toekomst stimuleren. De categorie voor de bouwsector richt zich op pioniers in de sector die de transformatie in de bouw en de circulaire economie succesvol en op een toekomstgerichte manier combineren.

Over Madaster

Madaster is het online register voor materialen. Een wereldwijd online platform dat circulair gebruik van producten en materialen in de bouw mogelijk maakt. Madaster biedt vastgoedeigenaren en andere partijen de mogelijkheid om de gegevens van hun vastgoedobjecten op te slaan, te beheren, te verrijken en te delen. Inmiddels bevat het platform 2650 gebouwen en heeft het 1750 gebruikers in zeven landen.