Maand van de Architectuur in Den Haag

Algemeen 20-08-2020
Maand van de Architectuur in Den Haag

Vanwege de coronamaatregelen is er dit jaar geen Dag van de Architectuur Den Haag maar een Maand van de Architectuur Den Haag. Gedurende vier weken zijn er verschillende architectuurroutes door de stad uitgezet en verschijnt er in Den Haag Centraal een introductie op het thema en de inhoud van het programma van die week. De verschillende loop- en fietsroutes worden ondersteund door audiocommentaar en videofragmenten die middels de geplaatste QR-codestickers op de routes zijn te scannen. 
Maand van de Architectuur in Den Haag

In de Maand van de Architectuur Den Haag worden inwoners uitgedaagd om met het hema ’Architectuur: een Publieke Zaak’ mee te denken over de stad. Hoe publiek is de stad? Gebouwd voor ons? Door ons? En wat kan er beter? Het ontwerp van een gebouw of publieke ruimte is meer dan alleen maar voldoen aan de gestelde eisen. Het vraagt van een ontwerper ook een reactie op de omgeving; op de impliciete vragen die spelen in de maatschappij zoals de verdeling van de macht, privacy versus toezicht, toegestaan gebruik versus gebruik door de maatschappij en de relatie met het verleden. Deze vragen spelen op allerlei niveaus. De wandel- en fietstochten gaan ook in op wat architectuur meer is dan alleen bouwen.

Zomerslippers

In de week van 21 – 30 augustus leren de deelnemers aan de routes de gebouwen in de binnenstad kennen door op zomerslippers de ‘Haagse Highlights tour’ te lopen. In de ‘Haagse Highlights Speeltuinentour’ kunnen ouders en kinderen verschillende speeltuinen en speelplekken uitproberen. De week van 30 augustus – 6 september heeft als sub-thema ‘Stad van Bestuur en Protest’ en wordt er aandacht besteed aan de bijzondere rol van Den Haag als politieke hoofdstad. Van de achterkamertjes tot aan de pleinen en het Malieveld. Politiek is overal. En van 6- 13 september is ‘De Imaginaire Stad’ het thema en voert mee naar de stad die er kan zijn, geweest is, had kunnen komen of misschien wel komt. Geïnspireerd door de tentoonstelling Nooit gebouwd Den Haag en geluidskunst van Rewire.

Bijzondere gebouwen na 1965

In de laatste week van 13 – 21 september wordt met ‘Post 65’ de bijzondere gebouwen die na 1965 zijn gebouwd nader belicht. Deze gebouwen verdienen volgens een eerste inventarisatie wellicht bescherming vanwege de bijzondere plek die zij in de architectuur en samenleving innemen. Naast deze hoofdroutes wordt er ook gedurende de Maand van de Architectuur Den Haag aandacht geschonken aan andere initiatieven om de stad te zien en te begrijpen. Er worden verschillende – al bestaande – rondleidingen en tours gepromoot, zoals bijvoorbeeld de rondleidingen langs de gebouwen van de Nieuwe Haagse School, Art Nouveau en de Hofjes van Den Haag.

Op de websites www.dvda-denhaag.nl, www.denhaagcentraal.net en www.haacs.nl komen diepgaande artikelen te staan over de gerelateerde onderwerpen.