LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021

De LocHal in Tilburg, ontworpen door Petra Blaisse/Inside Outside, Civic Architects, Braaksma & Roos Architecten en Mecanoo architecten, is de winnaar van de Herengracht Industrie Prijs 2021. De voormalige Locomotiefhal was 150 jaar lang werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen en werd in 2019 getransformeerd. 
LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021 | Project & Interieur
LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021 | Project & Interieur
LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021 | Project & Interieur
LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021 | Project & Interieur
LocHal in Tilburg winnaar HIP 2021 | Project & Interieur

Het gebouw dat tot winnaar van HIP 2021 is uitgeroepen, biedt nu plaats aan het Stadsforum, Bibliotheek Midden Brabant, cultuurorganisaties Brabant C en Kunstloc en aan een co-working- locatie van Seats2Meet. Voor het project is gekozen voor een integraal ruimtelijk concept dat binnen en buiten, het interieur en het stedelijk landschap met elkaar verbindt.

Winnaar HIP 2021: plek voor ontmoeting en inspiratie

Leidraad bij de selectie uit de 240 inzendingen en ook de keuze voor de uiteindelijke winnaar van de HIP was dit jaar ‘Het interieur als verlengstuk van de stad’. De jury met als voorzitter Fokke Moerel, architect/partner van MVRDV, noemt het winnende interieur “een plek voor ontmoeting en inspiratie, om kennis op te doen én te delen – niet alleen voor de gebruikers die zich toevallig in dat interieur begeven maar voor de gehele stad. Ontmoetingen tussen bewoners onderling en ook bezoekers worden ermee gefaciliteerd en zelfs uitgelokt. Door een genereus gebaar waarin historie en heden soepel zijn verknoopt, biedt het aanknopingspunten voor verschillende generaties en culturele achtergronden. Het ontwerp is daarmee op een even vanzelfsprekende als vernuftige manier ingebed in een bestaand lokaal weefsel.” De HIP 2021 werd dinsdag 2 november uitgereikt tijdens een feestelijke en drukbezochte avond in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Aandacht en genereuze steun

De Herengracht Industrieprijs is de enige prijs die specifieke aandacht vraagt voor én genereuze steun geeft aan hoogwaardige interieurprojecten, waarbij de winnaar een geldbedrag van 2500 euro en een door kunstenaar Joep van Lieshout ontworpen trofee ontvangt. In aanmerking voor HIP 2021 kwamen interieurs in zowel nieuwbouw, renovatie, transformatie- als herbestemmingsprojecten – mits in Nederland gerealiseerd en opgeleverd tussen april 2018 en september 2020. Andere genomineerden waren Forum, Groningen (architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser / NL Architects), Naturalis Biodiversity Center, Leiden (Neutelings Riedijk Architecten), RCO House, Amsterdam (Team V) en SWEETS Hotel, Amsterdam (Space & Matter i.s.m. Suzanne Oxenaar).

herengrachtindustrieprijs.nl/winnaar-2021

(Foto’s LocHal: Ossip van Duivenbode)